.

. Zdroj: iStock.com

Bylo to rande? Než se zeptáte jeho, položte si tyto otázky!

Vyšli jste si s někým a nejste si jistí, jestli to mělo být rande, nebo kamarádský pokec? Nebo vás taková předem trochu nečitelná schůzka za pár dní čeká? Přinášíme vám 11 indicií, jak zaručeně rozlišit rande od popovídání s kamarádem.

1. Jak dlouho se znáte?

Zde platí nepřímá úměra. Čím déle se znáte a stýkáte se jako přátelé, tím menší je šance, že ten druhý bude vaše setkání považovat za romantickou schůzku. Když muž pozve svou kamarádku někam do baru, je pouze 40% šance, že to bude ona považovat za rande. Ale jedná-li se o „kamarádku kamarádky“, tedy o osobu, se kterou se doposud tak dobře nezná, šance vyskočí na 85 %.

2. Jaký je den v týdnu?

Pozvání plánovaná na pátek, sobotu anebo jiný den, po kterém následuje den volna, mírně zvyšují šanci, že se jedná o rande. Na tyto večery si totiž většina z nás dělá nejzajímavější plány. Naopak setkání od pondělí do čtvrtka a v neděli bývají spíše platonická.

3. S kým se máte sejít?

Záleží také na věku osoby, se kterou se máte setkat. Lidé do třiceti let mají mírně vyšší tendenci považovat za rande jakékoli setkání. S výjimkou homosexuálních mužů, u těch je tato tendence naopak o 5 % nižší.

4. Zavolal vám, nebo napsal?

Způsob pozvání na schůzku rovněž hraje roli. Pokud jste byli pozváni osobně nebo po telefonu, jedná se spíše o rande. Jestliže pozvání proběhlo po e-mailu, jedná se spíš o kamarádské nebo dokonce pracovní setkání. SMS, zprávy po Messengeru a WhatsAppu jsou v tomto směru neutrální.

5. Jaké máte plány?

Jednoduše řečeno, čím pečlivěji je celá „akce“ naplánovaná, tím víc vše nasvědčuje tomu, že se jedná o plány romantického charakteru. Pokud ten druhý dorazí s piknikovým košem, ve kterém má všechno potřebné pro svačinu v trávě, anebo vás vezme na své oblíbené tajné místo, o kterém nikdo neví, téměř jistě se jedná o rande. Naopak, pokud jdete do baru, kde jste byli už stokrát, nebo se rozhodujete, co budete dělat teprve ve chvíli setkání, vypadá to spíš na typickou schůzku dvou kamarádů.

Tak zase někdy… Pokud se s vámi muž po schůzce rozloučí pouhým mávnutím ruky a se slovy: Tak se třeba zase někdy uvidíme, není co řešit. Žádná romantika z toho evidentně nekouká. Kdyby měl o vás zájem, automaticky vám nabídne, že vás aspoň doprovodí.

6. Mluví o jiných ženách?

Jestliže vás vidí jako kamarádku, je možné, že si od vás vyžádá názor a radu ohledně svého partnerského života. Naopak pokud mluví o svých bývalých přítelkyních, může se jednat o rande. (Pečlivě však poslouchejte, co o nich říká. Věta „Moje ex byla hysterka“ není zrovna nejlepší vizitkou – pro něj.)

7. Chce za vás zaplatit?

Zní to trochu starosvětsky, ale myšlenka, že muž má na rande zaplatit účet, zase tak stará není. Až do dvacátých let minulého století se totiž schůzky s nápadníky odehrávaly výhradně doma u dotyčné dívky a občerstvení bylo, v případě mladých svobodných žen, na náklady jejích rodičů. Teprve od 20. let mohli muži zvát ženy k setkání na veřejnosti. Muž se tedy stal hostitelem a s tím převzal i zodpovědnost za zaplacení účtu. A pokud se jedná o rande, 86 % mužů tuto svou roli uznává dodnes. To ovšem neznamená, že nemůžete na rande nabídnout, že za sebe zaplatíte sama. Při setkání kamarádů se to ovšem bere jako samozřejmost.

8. Účastní se setkání více lidí?

Pozval vás na večírek nebo na oslavu, kde jsou i jeho kamarádi? Nemusí to nutně znamenat, že z toho nakonec nebude rande. Ale pokud má nějaké milostné úmysly, bude se vám i během večírku individuálně věnovat a dřív nebo později bude chtít s vámi zůstat o samotě.

Vzal s sebou na schůzku kamaráda? Pak o žádné rande určitě nejde!

9. Jak se rozloučíte?

Zakončení každého zážitku je podle psychologů klíčové pro to, jaký z něho máme později pocit. Takže rozloučení na konci schůzky hraje velkou roli v tom, zda ji pokládáme za kamarádské, nebo milostné setkání. Bylo to podání ruky, pusa na tvář nebo polibek? Pravděpodobně z toho lze vyvodit nejvíc informací, nezapomínejte však, že na obou stranách může zapracovat i nervozita.

10. Věnuje vám pozornost?

Pokud se sejdete jen ve dvou a jedná se o rande, telefon by měl zůstat schovaný v kapse. Pokud během schůzky s vámi vyřizuje SMS nebo hůř, kontroluje svůj účet na Facebooku, pravděpodobně se o rande nejedná. A pokud ano, je otázka, jestli chcete takové rande vůbec absolvovat.

11. Napíše vám po rozloučení SMS?

Pokud se vám poté, co se rozloučíte, váš protějšek ozve, ať už ještě téhož večera nebo druhý den, je to známka, že na vaše setkání stále myslí. Takže nejenom, že se pravděpodobně jednalo o rande, ale o rande velmi úspěšné.

ČEHO SI VŠÍMAT NA RANDE, ABYSTE SI UJASNILA, JESTLI VÁS CHCE?

• Důležitá je délka schůzky. Pokud muž po hodině přijde s tím, že „už musí“, protože ráno vstává, považujte to spíše za neúspěch. Stejně jako to, když se během společně stráveného času bude často dívat na hodinky. A samozřejmě platí, že mnohem lepší je, když schůzku budete končit vy a ne on.

• Zdůrazňuje vám během schůzky, jak na nic nemá čas? Říká, jak je vytížený a kolik má práce? Pak mu jde nejspíš o jediné – připravuje si půdu na to, aby se v případě vašeho zájmu o další kontakt měl na co vymluvit.

• Třetí den po schůzce se neozývá? Jistě, každý to může vnímat jinak, ale platí nepsané pravidlo, že nejpozději třetí den po vašem setkání by se měl muž ozvat a projevit zájem o další rande. Pokud nevolá, nepíše, příliš nažhavený asi není.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie