Moderní design i tradiční pojetí: Jak ozdobit velikonoční kraslice?

Bez kraslic si Velikonoce snad ani nejde představit. Tento symbol jarních svátků má ale mnohem delší tradici a historii, než si mnozí myslí. Kde se barvená vajíčka vzala? A jak je letos ozdobit?

Vejce byla již od dávných dob považována za symbol života a zrození. Kdo si myslí, že se jejich historie odvíjí až od křesťanských tradic, mýlí se. Vůbec nejstarší kraslice je údajně stará více než 2300 let a existuje také přesvědčení, že si barevná vejce předávali již starověcí Egypťané, Řekové, Sumerové či Peršané, kteří je též vkládali do hrobů svých blízkých.

TIP NA VIDEO: Jak jednoduše ozdobit velikonoční vajíčka?

První zdobené kraslice měly červenou barvu, kterou poté přejali i křesťané jakožto symbol Kristovy krve. Takto obarvené vajíčko se též stalo (již dle křesťanských velikonočních tradic) nositelem poselství o lásce. Dívky si totiž červená vejce schovávaly pro koledníky, do nichž byly zamilovány. Tato barva nicméně hraje v historii kraslic ještě jednu roli. Je totiž klíčová pro jednu ze dvou hlavních teorií o tom, proč se zdobeným vajíčkům říká kraslice. Zatímco první teorie vychází z přesvědčení, že jde o jasný odkaz k tomu, že jsou vejce zkrášlována, druhá odkazuje k staroslovanskému slovu krasa, krasnyj či krasniti znamenající barvu ohně či lesk.

Vyfouknutá, či plná?

Základem kraslic bylo původně vždy natvrdo uvařené vajíčko, ba dokonce někdy i vejce syrové, neboť lidé byli přesvědčení, že jen to plné mohlo symbolizovat nový život. Vyfouknutá bílá vejce oproti tomu v minulosti symbolizovala smrt, a proto sloužila především jako ozdoba Morany či Smrtky, figuríny, jež byla vždy při oslavách jara pálena, zakopávána či topena pro zahnání zimy. Postupně se ale i prázdné kraslice dostaly do velikonočních tradic. Důvod ovšem není nijak poetický; je totiž spjat s masovou produkcí velikonočních dekorací, pro niž jsou taková vajíčka mnohem praktičtější jak z výrobních, tak třeba z logistických důvodů.

Loading

Techniky zdobení pro profíky i nešiky

Vajíčka se v minulosti obarvovala přírodní cestou, tedy způsobem, který je v dnešní době znovu populární. Kromě cibule perfektně na vejce funguje také kurkuma, červené zelí, řepa, mrkev, špenát či borůvky. Stačí si vybrat ingredienci podle vytoužené barvy, tu vhodit do hrnce, zalít vodou, mírně osolit, přidat dvě lžíce octa, přivést k varu, posléze vložit omytá vajíčka, nechat vařit dalších 10 až 15 minut, a pak ponechat vejce v hrnci až do úplného vychladnutí.

Způsobů barvení je ale samozřejmě mnohem více. Využít můžete svých kreslících dovedností. Zkusit můžete také voskování nebo – pokud jste kraslicový expert – přistoupit k tradičnímu (a též velmi náročnému) drátkování. Najde se ale též spousta typů zdobení, které zvládnou i ti největší DIY amatéři. Vajíčka klidně jen omotejte barevnou stužkou či krajkou, ozdobte je sušenými květy, zabalte do barevné lněné látky nebo k nim pomocí přírodního provázku přivažte čerstvě natrhané trojlístky. Fantazii se rozhodně meze nekladou a čím budou vajíčka minimalističtější, tím budou vypadat lépe.

Loading
Loading