Mazanec bez lepku.

Mazanec bez lepku. Zdroj: Nina Novak

Velikonoce s lepkem i bez: Upečte nejlepší mazanec, beránka a boží milosti

Velikonoční tradice vyžaduje symbolické pečivo. To ale neznamená, že nemůže mít různé formy nebo druhy těsta. Jaro přece symbolizuje pestrost, hravost a vitalitu!

Kynutý beránek

Příprava: 50 minut + kynutí + pečení

Suroviny na jednoho beránka: 120 ml polotučného mléka, 100 g másla, 500 g hladké mouky, 40 g droždí, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g krupicového cukru, špetka soli, 3 žloutky + vejce na potření, 100 g zakysané smetany

Na videorecept se podívejte zde:

Video placeholde

Postup:

  1. V ohřátém mléce rozpusťte máslo. Mouku prosejte do velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte ho vanilkovým cukrem, zalijte polovinou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.

  2. Přisypte zbytek cukru, vlijte zbylé mléko s rozšlehanými žloutky, zakysanou smetanu a sůl, pak vmíchejte rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké vláčné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Těsto rozválejte na plát, rozdělte na 2 díly, stočte je do rolády a ty nakrájejte na kousky.

  3. Z odkrojků těsta udělejte 3 válečky a vytvarujte z nich hlavu a rohy. Na plech vyložený pečicím papírem začněte skládat beránka. Nejprve hlavu, pak dokola nakrájené kousky rolády, které tvoří tělo. Troubu rozehřejte na 200 °C.

  4. Beránka nechte na teplém místě 20 minut kynout. Pak ho potřete rozšlehaným vejcem a pečte 15 minut, snižte teplotu na 180 °C a dopečte dozlatova, asi 35 minut. Nechte vychladnout. Před servírováním ho posypte moučkovým cukrem.

Mazanec v novém kabátě

Příprava: 50 minut + kynutí + pečení

Suroviny: 100 ml vlažného mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 25 g droždí, 500 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, špetka soli, 3 žloutky, 100 g jemně mletých mandlí, 100 g másla

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Z poloviny vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte žloutky rozmíchané ve zbylém mléce a mleté mandle a propracujte. Pak vlijte rozpuštěné máslo a vypracujte tužší těsto.

  3. Na teplém místě ho nechte 20 minut kynout. Těsto rozválejte na plát a vykrájejte z něj kolečka o průměru 15 cm. Vždy složte přes sebe 3 tak, aby se jejich poloviny zhruba překrývaly. Pak je stočte do rolády, a tu překrojte na polovinu.

  4. Poloviny roládek naskládejte do kulaté formy vyložené pečicím papírem, rovným řezem dolů, těsně k sobě. Na teplém místě nechte asi 40 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem, pečte asi 45 minut a nechte vychladnout.

MAzanec v novém kabátě
MAzanec v novém kabátě | Zdroj: Nina Novak

Bezlepkový tvarohový mazanec

Příprava: 30 minut + kynutí + pečení

Suroviny na dva mazance: 100 g másla, 50 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 1 vejce, 2 lžíce tuzemáku, 250g kostka plnotučného tvarohu, 500 g bezlepkové směsi na koláče, 1 bezfosfátový prášek do pečiva, špetka soli, 2 lžíce rozinek, 50 g mletých mandlí, 25 g plátků mandlí, moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Změklé máslo vyšlehejte do pěny s cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou. Zašlehejte vejce, pak tvaroh a tuzemák. Do jiné mísy prosejte bezlepkovou směs s práškem do pečiva a solí, promíchejte a postupně ji přidávejte do máslové pěny s tvarohem.

  2. Do těsta přisypte rozinky s mletými mandlemi a znovu propracujte. Těsto rozdělte na dva díly a vytvarujte bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Pečte dozlatova, asi 50 minut. Po vychladnutí pocukrujte.

Mazanec bez lepku
Mazanec bez lepku | Zdroj: Nina Novak

Boží milosti

Příprava: 55 minut

Suroviny na asi 30 kusů milostí: 250 g polohrubé mouky, 20 g změklého másla, 2 žloutky, 3 lžíce tuzemáku, 1 lžička strouhané citronové kůry, 2 lžičky citronové šťávy, řepkový olej na smažení, moučkový cukr na obalování

Postup:

  1. Do mísy nebo robota prosejte mouku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, tuzemák, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v pokojové teplotě asi 30 minut odpočinout.

  2. Těsto rozválejte na tenký plát. Pomocí formiček z něj vykrájejte tvary (třeba kytiček) a do středu špičkou nože vytvořte křížek. Ze zbytku nakrájejte obdélníčky a stočte vždy dva prameny jako provazy.

  3. V kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Boží milosti postupně vkládejte a pomalu smažte dozlatova. Skládejte je na papírovou utěrku a ještě zatepla obalte v moučkovém cukru.

Bezlepkové boží milosti

Příprava: 55 minut

Suroviny: 2 hrnky bezlepkové mouky, 60 g změklého másla, 1 vejce a 2 žloutky, 2-4 lžíce smetany ke šlehání (podle velikosti vajec), 2-4 lžíce cukru (podle chuti), špetka soli, vanilkový nebo vanilinový moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. U bezlepkové varianty božích milostí pustupujeme stejně jako u klasické verze.

Boží milosti
Boží milosti | Zdroj: Nina Novak

Rádi byste zkusili ještě něco? Máme pro vás videorecept na velikonoční hlavičku!

Video placeholde