Velikonoce s lepkem i bez! Upečte nejlepší mazanec, beránka a boží milosti

7. dubna 2017
  • Tradice vyžaduje symbolické pečivo, to ale neznamená, že nemůže mít různé formy nebo druhy těsta. Jaro je přece také hravost.

    Kynutý beránek

    1 beránek, příprava: 50 minut + kynutí + pečení

    Suroviny: 120 ml polotučného mléka, 100g másla, 500 g hladké mouky, 40g droždí, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g krupicového cukru , špetka soli, 3 žloutky + vejce na potření, 100 g zakysané smetany

    V ohřátém mléce rozpusťte máslo. Mouku prosejte do velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte ho vanilkovým cukrem, zalijte polovinou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.

    720p 480p 360p 240p
    Velikonoční beránek

    Přisypte zbytek cukru, vlijte zbylé mléko s rozšlehanými žloutky, zakysanou smetanu a sůl, pak vmíchejte rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké vláčné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Těsto rozválejte na plát, rozdělte na 2 díly, stočte je do rolády a ty nakrájejte na kousky.

    Z odkrojků těsta udělejte 3 válečky a vytvarujte z nich hlavu a rohy. Na plech vyložený pečícím papírem začněte skládat beránka. Nejprve hlavu, pak dokola nakrájené kousky rolády, které tvoří tělo. Troubu rozehřejte na 200°C.

    Beránka nechte na teplém místě 20 minut kynout. Pak ho potřete rozšlehaným vejcem a pečte 15 minut, snižte teplotu na 180 °C a dopečte dozlatova, asi 35 minut. Nechte vychladnout. Před servírováním ho posypte moučkovým cukrem.

  • Mazanec v novém kabátě

    1 mazanec, příprava: 50 minut + kynutí + pečení

    Suroviny: 100 ml vlažného mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 25 g droždí, 500 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, špetka soli, 3 žloutky, 100 g jemně mletých mandlí, 100 g másla

    Troubu rozehřejte na 180°C. Z poloviny vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte na teplém místě vzejít kvásek.

    Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte žloutky rozmíchané ve zbylém mléce a mleté mandle a propracujte. Pak vlijte rozpuštěné máslo a vypracujte tužší těsto.

    Na teplém místě ho nechte 20 minut kynout. Těsto rozválejte na plát a vykrájejte z něj kolečka o průměru 15 cm. Vždy složte přes sebe 3 tak, tak aby se jejich poloviny zhruba překrývaly. Pak je stočte do rolády a tu překrojte na polovinu.

    Poloviny roládek naskládejte do kulaté formy vyložené pečícím papírem, rovným řezem dolů, těsně k sobě. Na teplém místě nechte asi 40 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem, pečte asi 45 minut a nechte vychladnout.

    Mazanec v novém kabátěMazanec v novém kabátěAutor: Nina Novak

  • Bezlepkový tvarohový mazanec

    2 menší mazance, příprava: 30 minut + kynutí + pečení

    Suroviny: 100 g másla, 50 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 1 vejce, 2 lžíce tuzemsku, 250g kostka plnotučného tvarohu, 500 g bezlepkové směsi na koláče, 1 bezfosfátový prášek do pečiva, špetka soli, 2 lžíce rozinek, 50 g mletých mandlí, 25 g plátků mandlí, moučkový cukr na posypání

    Troubu předehřejte na 180 °C. Změklé máslo vyšlehejte do pěny s cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou. Zašlehejte vejce, pak tvaroh a tuzemák. Do jiné mísy prosejte bezlepkovou směs s práškem do pečiva a solí, promíchejte a postupně ji přidávejte do máslové pěny s tvarohem.

    Do těsta přisypte rozinky s mletými mandlemi a znovu propracujte. Těsto rozdělte na dva díly a vytvarujte bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Pečte dozlatova, asi 50 minut. Po vychladnutí pocukrujte.

    Mazanec bez lepkuMazanec bez lepkuAutor: Nina Novak

  • Boží milosti

    asi 30 kusů, příprava: 55 minut

    Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 20 g změklého másla, 2 žloutky, 3 lžíce tuzemsku, 1 lžička strouhané citronové kůry, 2 lžičky citronové šťávy, řepkový olej na smažení, moučkový cukr na obalování

    Do mísy nebo robota prosejte mouku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, tuzemák, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v pokojové teplotě asi 30 minut odpočinout.

    Těsto rozválejte na tenký plát. Pomocí formiček z něj vykrájejte tvary (třeba kytiček) a do středu špičkou nože vytvořte křížek. Ze zbytku nakrájejte obdélníčky a stočte vždy dva prameny jako provazy.

    V kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Boží milosti postupně vkládejte a pomalu smažte dozlatova. Skládejte je papírovou utěrku a ještě za tepla obalte v moučkovém cukru.

    Boží milostiBoží milostiAutor: Nina Novak

    Rádi byste zkusili ještě něco? Máme pro vás video recept na velikonoční hlavičku!

    720p 480p 360p 240p
    Velikonoční nádivku s uzeným masem zvládne podle našeho receptu každý!

    Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepage Zpět na začátek
Další příběhy