Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Co s uvařenými vajíčky z Velikonoc? Naložte je. Vydrží i 3 měsíce!

Velikonoce s sebou nesou příjemné dny odpočinku, voňavý mazanec, ale také spoustu uvařených vajec. Pokud je všechna nezvládnete rozdat koledníkům, anebo si jich naopak vykoledujete příliš, nevadí! Můžete vyzkoušet netradiční způsob, jak prodloužit jejich životnost, a také je chuťově ozvláštnit třeba vitaminy nabitou červenou řepou.

Ingredience:

3 pečené nebo vařené červené řepy, 300 ml vinného octa, 200 ml vody, jarní cibulka, hořčičné semínko, dva bobkové listy, sůl, cukr a vařená vejce

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Připravíme si lák z vinného octa a vody. Přidáme trochu hořčičného semínka, lžičku soli, lžičku cukru a bobkový list. Přivedeme k varu, chvilku povaříme a pak necháme lehce vychladnout.

  2. Nakrájíme cibulku, oloupeme a nakrájíme řepu.

  3. Pak začneme suroviny skládat do sklenice. Nejdřív cibulku, řepu, pak vajíčko a takhle stále dokola, dokud sklenici nenaplníme. Na závěr ji zalijeme připraveným lákem a pořádně uzavřeme.

Extra tip:

Pokud chcete vejce natvrdo skladovat jen tak, v lednici vám při teplotě mezi 5 a 10 stupni vydrží až 10 dní. Vařená vejce skladovaná v pokojové teplotě je ovšem nutné sníst nejpozději do tří dnů od nadílky, později už mohou být zkažená.