.

.

.
.
.
.
.
19
Fotogalerie

Velikonoce na talíři: Co si během jarních svátků dopřávají lidé v jiných zemích?

Co země, to jiné Velikonoce a s nimi spojené tradice. Pokud se vám české speciality, jako jsou mazance, beránci nebo boží milosti, už zajídají, dopřejte si kulturně-gastronomickou změnu. Inspirovat se můžete třeba tím, co během svátků vaří ve Španělsku, Itálii nebo ve Velké Británii.

Velikonoce v Itálii

Co začít třeba u tak oblíbené italské kuchyně? Během Velikonoční neděle a Velikonočního pondělí nesmí při snídani na žádném místním stole chybět tradiční pečivo. Mezi vůbec nejdůležitější se řadí sladký koláč s mandlemi nazývaný Colomba Pasquale, což v překladu znamená velikonoční holubice; a podle ní také koláč vypadá.

TIP NA VIDEO: 5 faktů o Velikonocích, které jste dost možná nevěděli

Video placeholde

Tabule zejména po zbytek Velikonočního pondělí, kterému se v Itálii říká Pasquetta, tedy malé Velikonoce, je poté celkově mnohem vydatnější. Zatímco průměrný Ital obvykle snídá jen sladký croissant a cappuccino, o svátcích si dopřeje třeba kořeněné salámy, slaný koláč Torta Rustica, plněný různými druhy zeleniny a vejci, či sklenku vermutu.

.
.

Velikonoce ve Španělsku

Ve Španělsku jsou Velikonoce hlavním svátkem a celou zemi doslova zachvátí sváteční a náboženská horečka. V obchodech lze během svátků koupit natvrdo vařená barvená vejce a na trzích krátké pomlázky. Rodiny mezi sebou navzájem obdarovávají děti čokoládovými vejci a zajíci, což částečně připomíná také českou tradici.

Obvyklým velikonočním pokrmem je Roscón de Pascua, tedy velikonoční věnec nebo sladký bochánek, do kterého se vtlačují barvená vejce uvařená natvrdo. Občas dovnitř ještě kuchaři a kuchařky ukryjí i malého plastového panáčka. Tomu, kdo ho ve své porci najde, prý přinese štěstí.

.
.

Velikonoce ve Velké Británii

Velkopáteční jídelníček v mnoha britských domácnostech tvoří sladké bochánky s rozinkami, kterým Britové říkají hot cross buns. Tvarem i chutí připomínají české mazance. Každý kousek se nicméně nepeče zvlášť jako mazanec, ale ve větším množství podobně jako buchty. Před vložením do trouby se na bocháncích vytvoří ještě pomocí dvou řezů kříž, který slouží jako připomínka Ježíšova ukřižování. Po vytažení z trouby se vzniklá prasklina naplní cukrovou polevou.

.
.

Velikonoce v Řecku

Ke svátečním oslavám ale patří i jídla, která by možná odradila i otrlejšího strávníka. Například tradiční balkánské a maloasijské Kokoretsi, tedy skopová střívka plněná grilovanými vnitřnostmi. Pro milovníky polévek se tu zase nabízí Magiritsa, tedy polévka s vejci a vnitřnostmi, která jiným evropským nosům než těm řeckým příliš nevoní.

.
.

Co dalšího jedí na Velikonoce v jiných zemích? Podívejte se do fotogalerie:

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.