Barvení vajíček přírodně: Zkuste eko Velikonoce s cibulí, řepou, zelím nebo špenátem

2 min čtení

2 min čtení

Barvení vajíček přírodní cestou je trendem posledních let. A nemusí jít jen o tradiční hnědou barvu získanou z cibulových slupek. I bez chemie však vaše mísa může hrát všemi barvami: zeleně, žlutě, červeně i modře. A postačí vám úplně jednoduché ingredience, které máte nejspíš už teď ve spíži.

Vajíčka na barvení dobře připravte

Přírodní barvy nebudou chytat na vajíčka tak intenzivně jako chemické barvy z obchodu. I tak se dá ale docílit hezkých a poměrně sytých odstínů. Myslete na to, že barvy budou vždy vypadat lépe na bílých vajíčkách. Vejce by měla zůstat v barevném nálevu co nejdéle. Vajíčka je také potřeba předem dokonale odmastit – použít se dá jar na nádobí nebo i octový roztok.

Hnědá – cibule

Cibulové slupky a tradiční hnědá vajíčka není třeba představovat. Ve videu níže vám ukážeme, jak na to:

Žlutá – kurkuma

Žluté barvy docílíte pomocí kurkumyNa půl litru vody připadnou tři lžičky koření, nechte ho deset minut povařit. Poté přidejte sůl a ocet a do teplého nálevu vložte uvařená vejce. Vajíčka nechte v teplé lázni minimálně dvacet minut. Vždycky je dobré lázeň promíchávat a vajíčka obracet.

Modrá – červené zelí nebo borůvky

Modrých odstínů dosáhnete použitím červeného zelí, které nakrájejte nahrubo a povařte. Vodu slijte, smíchejte s pěti lžícemi octa a do teplého nálevu vložte uvařená vejce. Tmavšího odstínu dosáhnete, pokud použijete borůvky, které se dají koupit mražené. Vezměte jeden hrnek borůvek, zalijte ho hrnkem vody, ohřejte asi na pokojovou teplotu. Pak sceďte nálev, ve kterém můžete vejce obarvit.

Červená a růžová – řepa nebo červené víno

Načervenalé a růžové odstíny dostanou vajíčka v nálevu z červené řepy. Tři menší řepy oloupejte, nakrájejte na kostičky a zalijte asi tak 800 ml vařící vody. Povařte, přidejte dvě lžičky octa a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Řepu vyndejte a do lázně dejte vajíčka. Sytějšího odstínu červené dosáhnete, když vajíčka dáte do teplé lázně z červeného vína. Stačí pořídit si klidně to nejlevnější krabicové. Přidejte sůl, ocet a zahřívejte. Vajíčka nechte v teplé lázni klidně hodinu.

Zelená – mražený špenát nebo kopřiva

Nejjednodušší variantou pro zelený nálev je použít mražený špenát – půl kostky svaříme v půl litru vody, osolíme, přidáme ocet a do teplé lázně dáme vajíčka.