Video placeholde

Restart 2019: Workshop o štěstí aneb Co v životě chceme

Mají toho za sebou celkem dost. Řekly NE nadbytečným kilům, nedostatku energie, špatné náladě, naštvanosti na celý svět a pustily se do hubnutí, vlastní proměny a restartu svého života. Ani jedna z nich se neobrátila na žádného odborníka, přesto dokázaly, že změna je možná, když se chce. Možná i proto jsme se při vymýšlení tématu jejich workshopu zaměřili na jejich štěstí, budoucnost a osobní rozvoj.

Nejspíš bylo dobře, že jsme se sešli ještě předtím, než se fotily všechny medailonky, a začali právě soustředěním. Workshop se konal v zasedací místnosti našeho vydavatelství. Aby se trošku uvolnila atmosféra a všichni se navzájem poznali, sedli jsme si se semifinalistkami a koučem Petrem Vykopalem do kroužku a došlo na představování. Přece jen nejsme ve škole, tak jsme nechtěli začínat od stolu. Každá o sobě řekla to nejdůležitější – tedy jméno, odkud je, jak se živí, zda má svůj blog a jaký, stránky nebo Instagram, došlo samozřejmě také na otázky našeho lektora. Toho překvapilo, jakou soutěžící ušly cestu, a ještě víc ho zajímalo, co bylo spouštěcím momentem toho, že se pustily do hubnutí a do své životní změny.

Jak vlastně zhubly

Od našich soutěžících víme, že přibírání může být rychlé i vleklé a dojít do opravdu nepříjemných čísel. Důležité ale je si uvědomit, že je něco špatně. A k tomu každá z nich došla. Jedna si řekla, že už dále nechce být zlá a protivná a chce se sebou něco udělat, další zase, že musí sepsat, co vše je špatně, a provést změnu, třetí se rozhodla domluvit s partnerem, že do toho půjdou společně. Ať už zhubly 10, nebo 60 kg, všechny se shodly na tom, že důležitý není počet kil, ale cesta správným směrem.

Co si budu přát

Ve zdravém životním stylu platí jedno pravidlo, a to že člověk musí chtít sám. To se našim soutěžícím povedlo. Další krok je vydržet, případně pokračovat v nastoleném směru. A třetím krokem je si uvědomit, co člověk od života chce, a to si přát. Aby se to našim semifinalistkám po proměně povedlo, začaly s koučem pracovat na tzv. vision boardech. Jde v přeneseném slova smyslu o nástěnky cílů, přání a toho, co by chtěly v budoucnu mít, dělat, kde se vidí.

Jak se tvoří nástěnka štěstí

Tato metoda je velmi kreativní. Člověk se pustí do vizualizace toho, co chce v budoucnu mít. Na stole tak byly připraveny kromě lahví Ondrášovky, protože pitný režim je jednou z důležitých položek zdravého životního stylu, velké bílé čtvrtky, lepidla, nůžky a spousta časopisů. V těch se hledala hesla, slova, obrázky a z nich se následně tvořila koláž. Člověk je tak nucen přemýšlet, jak vizuálně ztvárnit to, co od života čeká, co by si přál. Tvořivý proces zabral soutěžícím většinu času workshopu. Hrála k tomu příjemná hudba, člověk se mohl ponořit do svých myšlenek a přemýšlet, co je pro něj důležité. A přestože většina z nás si v životě přeje hlavně zdraví, spokojenou a zdravou rodinu a blízké, lásku, dobrou práci, nové bydlení či poznávání nových věcí a míst, může být jejich ztvárnění různé a zajímavé či inspirující i pro ostatní.

Co nás čeká v roce 2019

Na závěr nás čekala interpretace vision boardů všech semifinalistek. Bylo opravdu zajímavé, jak každá dokázala vystihnout, co si přeje. A zajímavé také bylo, že své cíle měly soutěžící interpretovat ne v podmiňovacím způsobu, tedy „co bych chtěla“, ale „co mám“, protože vision board funguje jako takový vysílač štěstí, a pokud si člověk něco doopravdy přeje, pak se mu jeho přání plní. Nesmí je ovšem podmiňovat. Jsme tedy zvědaví, jak vision boardy z workshopu štěstí pro rok 2019 našim semifinalistkám zafungují. My jim přejeme hodně štěstí.

Očima kouče

O workshopu štěstí s Petrem Vykopalem, koučem, lektorem, mentorem a průvodcem autentickým dialogem.

...
... | Zdroj: Ondřej Košík

Začnu netradičně, od konce, jak se vám líbil workshop se semifinalistkami soutěže Restart s Dietou v kategorii PROMĚNA?

Bylo to pro mě velmi inspirativní setkání. A navíc jsem byl moc mile překvapen, s jakým odhodláním dokázaly všechny semifinalistky svoji proměnu zvládnout. Viděl jsem pětici mimořádně motivovaných a krásných žen, se kterými byla radost pracovat.

Co bylo náplní workshopu?

Workshop jsme věnovali tomu, abychom si ujasnili, co v životě chceme. Hodně lidí ví, co v životě nechce, ale když mají přesně říct, co chtějí ve všech oblastech svého života, často tápou. Proto jsme se zaměřili na vlastní cíle. A pojali jsme to hodně kreativně.

Finalistky tvořily tzv. vision boardy, o co jde?

Vision board neboli nástěnka vizí je koláž fotografií, obrázků a afirmací našich snů a cílů. Pro jeho tvorbu se využívá vizuální stimulace, což je velmi užitečná metoda zaměření pozornosti na naše cíle. Obrázky a afirmace, které do nástěnky umístíme, začnou stimulovat naše podvědomí, což nám pomůže učinit správná rozhodnutí a kroky k dosažení cílů. Zároveň nám do cesty začnou přicházet příležitosti a lidé, které budeme pro dosažení našich cílů potřebovat.

Vzhledem k vašemu povolání kouče, lektora, mentora a průvodce autentickým dialogem, co si představíte pod pojmem restart?

Restart je pro mě začátek něčeho nového, co nás v životě osvěží a znovu nabudí. Někdo zvládne svůj restart prostřednictvím vlastní motivace, někdo si na pomoc přizve kouče. Důležité je ale odhodlání a chuť udělat v životě něco nově nebo jinak.

Chodí za vámi lidé, kteří chtějí udělat životní změnu a restartovat svůj život? S čím jim dokážete pomoci?

Lidí, kteří cítí potřebu něco ve svém životě změnit, je opravdu hodně a jsem velmi rád, že přijdou, protože z této fáze se mnohem lépe startuje než ze situace, kdy dojde k celkovému vyhoření a vyčerpání. Člověk by měl poslouchat sám sebe a svoje tělo, jakmile se mu jeho život začne zdát nudný a neradostný, je správný čas na zbystření pozornosti. To je přesně ten okamžik, kdy je dobré se zamyslet nad tím, jakou cestou se člověk v životě vydá dál. A právě kouč může být v hledání nové cesty velmi užitečným průvodcem, pomocníkem a podporovatelem.

RESTART S DIETOU

Hlasovat pro semifinalistky v kategorii PROMĚNA můžete od 23. 4. do 12. 5. na www.restartsdietou.cz. Tři soutěžící s největším počtem hlasů postoupí do velkého finále o titul Restart roku a hlavní cenu – zájezd v hodnotě 50 000 Kč od CK TRAVEL FAMILY. Kromě zájezdu získá hlavní vítězka i crossové dámské kolo Author a o její pitný režim se během jednoho měsíce postará Ondrášovka. Všech devět finalistek vám představíme v příštím čísle, na www.restartsdietou.cz a také na našich sociálních sítích.

Pro koho můžete hlasovat?