Lucie Výborná

Lucie Výborná Zdroj: Vlado Kníž

Daniel Stach
Václav Moravec
Markéta Fialová
Tomáš Kraus
Bára Šichanová
6
Fotogalerie

Tváře & hlasy: České moderátorské špičky

Mají práci, kterou mohou dělat jen ti z nejlepších. Vstupují nám do domovů, trávíme s nimi čas v autě. Když je pak potkáme v reálu, máme pocit, že je úplně v pořádku pozdravit a přeptat se, jak se mají. Oslovila jsem nejlepší české moderátory, abych zjistila, jaká jejich práce opravdu je a co je na ní tolik těší.

Pokračování 2 / 7

Moderátor České televize

Daniel Stach

Mám velkou radost z REDAKCE VĚDY, která vznikla na začátku září. Pyšný jsem hlavně na své kolegy, kteří dělají výbornou práci. Vím, že je to baví, a na výsledcích je to vidět. Moc mě potěšila i ocenění, která byla sice psána na moje jméno, ale patří celému týmu Hyde Parku Civilizace - Cena Václava Havla za přínos občanské společnosti a Medaile Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy. Je úžasné, že i vědci chválí, jak popularizujeme vědu. VĚK jsem jako hendikep nikdy nebral. Sice jsem byl ve většině týmů nejmladší a nemám takové životní zkušenosti jako starší kolegové, ale to může být i výhoda. Některé věci vidím jinýma očima a to je třeba využít, ne potlačit.

Daniel Stach
Daniel Stach | Zdroj: Vlado Kníž

Chci BÝT SPOKOJENÝ s tím, jak práci odvádím, a věřím, že pak budou spokojeni i diváci. Proto na sobě pořád hledám chyby a snažím se jich zbavit. Rozhovory například někdy sleduji beze zvuku, jindy se zase nedívám na obraz a jen je poslouchám. Podle toho odhaluji, co zlepšit, aby byla složitá témata, kterým se věnujeme, co nejsrozumitelnější. VOLNÝ ČAS? Hodně sportuji. Vím, že si potřebuji alespoň čtyřikrát týdně pořádně provětrat hlavu. Jezdím na vodě, na horském kole, na snowboardu, chodím plavat, sportovat s přáteli. Při běhu mě navíc napadají ty nejlepší věci, mám čas „vypnout“ a nechat mozek svobodně přemýšlet. Když mám víc dní volna, vyrážíme do zahraničí. S přítelkyní jezdíme jako klasičtí backpackers - batoh na záda a hledáme cestu novou zemí.

NESMĚLI BYSTE ZNÁT DANIELOVY POŘADY, NA KTERÉ JE VŽDYCKY PRECIZNĚ PŘIPRAVEN. NESMĚLI BYSTE VĚDĚT, ŽE ZA SVOU PRÁCI SBÍRÁ JEDNU CENU ZA DRUHOU NEJEN V OBORU PUBLICISTIKY, ALE I OD TĚCH, JEJICHŽ TÉMATŮM SE VĚNUJE. PAK BYSTE ASI VIDĚLI MLADÉHO, ROZPUSTILÉHO KLUKA, CO VESELE POSKAKUJE CHODBOU ČESKÉ TELEVIZE. JENŽE JEHO SÍLA JE V TOM, ŽE DAN ZVLÁDÁ NAPLNO OBOJÍ: JE RESPEKTOVANÝ PROFÍK I NORMÁLNÍ, ZDRAVĚ ZVĚDAVÝ KLUK PŘED TŘICÍTKOU.

TVÁŘÍ V TVÁŘ

Pokračování 3 / 7

Moderátor České televize

Václav Moravec

OTÁZKY VM zůstávají i po mnoha letech s přehledem nejsledovanějším diskusním pořadem nejen v České televizi a na měsíčník FOKUS máme rovněž pozitivní ohlasy. Komu by se nechtělo kvůli těmto dvěma pořadům chodit do práce?

NEJTĚŽŠÍ na mé práci je nebrat si věci osobně, ale v tom mám už čtvrt století tréninku. Občas se sice stává, že bych chtěl něco po někom hodit, ale když takový okamžik nastane, nemám zrovna nic po ruce. Naštěstí. MODEROVÁNÍ Otázek a Focusu je nesrovnatelné. Přeskakování mezi oběma formáty je to, co mi v obou případech umožňuje si udržovat odstup a nadhled.

Václav Moravec
Václav Moravec | Zdroj: Vlado Kníž

Jistěže mám PROFESNÍ SNY. Pokud bych si mohl a měl vybrat, byl by to formát typu Last Week Tonight, jehož průvodcem je můj oblíbený britský komik John Oliver, který v pořadu spojuje prvky a metody žurnalistiky. NESPLNĚNÉ SNY? Je jich čím dál víc.

Jedním z hlavních je ten, aby se mě někdo zeptal, co bych si přál, a ne, abych neustále věnoval čas plnění přání těch druhých. Můj IDEÁLNĚ PROŽITÝ VOLNÝ ČAS je na chalupě nejen bez médií, tedy bez telefonu a televize, ale především bez lidí. Když jste šest dní v týdnu neustále mezi lidmi, vyhledáváte svět, kde žádní lidé nejsou.

JE TĚŽKÉ ZAČÍT JEN TAK MLUVIT S NOVINÁŘEM, KTERÝ SI KAŽDÝ TÝDEN PODÁVÁ POLITICKOU ELITU V NEJSLEDOVANĚJŠÍM PUBLICISTICKÉM POŘADU SOUČASNOSTI. JENŽE VÁCLAV NAŽIVO JE UVOLNĚNÝ A ZÁBAVNÝ SYMPAŤÁK, V JEHOŽ SPOLEČNOSTI JE VÁM ROVNOU DOBŘE.

TVÁŘÍ V TVÁŘ

Pokračování 4 / 7

Moderátorka TV Nova

Markéta Fialová

MOJE PRÁCE má sice svou rutinu, kterou si musím odkroutit, ale toho, co mě hodně baví, je víc. Vystřídala jsem firmy, pořady i kolegy, stále je něco nového a pořád je milion věcí, které bych si ještě chtěla zkusit. MÁM RADOST z úspěchů Střepin, jejich sledovanosti, čerstvých nápadů i z odezvy diváků. Obměnil se tým a funguje skvěle. A jsem pyšná na velmi ambiciózní projekt Speciálu, který jsme vysílali v době konání prezidentských voleb v USA. Během živého šestihodinového přenosu se mi postupně u mikrofonu vystřídalo patnáct hostů, byla to neuvěřitelná jízda! Těší mě taky PŘÍLEŽITOSTNÁ MODERACE charitativních akcí a podpora dobročinnosti vůbec.

Markéta Fialová
Markéta Fialová | Zdroj: Vlado Kníž

Moje stálice jsou Dobrý Anděl a Konto Bariéry, ale povedla se mi vydražit i panenka pro Unicef za neuvěřitelných 75 000 Kč. Moje DCERY MAJÍ NADÁNÍ vícero směry, určitě se neztratí, ale jakýkoli zájem médií v souvislosti se mnou od malička špatně snáší. A já je úplně chápu. Proto si nemyslím, že půjdou v mých stopách. KDYŽ NEMUSÍM NIC, tak si se psem protáhneme procházku. Zajdu si zacvičit, dám kafe s kamarádkou, něco dobrého uvařím a upeču, večer si nalijeme s mužem víno. Na úplné nicnedělání nejsem, většinou ještě projíždím internet a přemýšlím o tématech na natáčení. I to je pro mě svým způsobem relax.

KLIDNÁ SÍLA, TAK BYCH ASI NEJLÉPE POPSALA DOJEM, KTERÝ NA MĚ MARKÉTA FIALOVÁ, MODERÁTORSKÁ STÁLICE TV NOVA DĚLÁ. VYPADÁ, ŽE JI NIC NEROZHODÍ, PŘI ŽIVÝCH VYSÍLÁNÍCH ANI BĚHEM NATÁČENÍ. JE ŽENOU STŘÍDMÉ ELEGANCE A TAKY MÁM POCIT, ŽE KDYŽ MAJÍ LIDI KOLEM NÍ TRÁPENÍ, JE MARKÉTA TOU, NA JEJÍMŽ RAMÍNKU SE MŮŽOU VYPLAKAT.

TVÁŘÍ V TVÁŘ

Pokračování 5 / 7

Moderátor TV Prima

Tomáš Kraus

Být reportérem TOP STARU je PRÁCE SNŮ, ale není to lusknutím prstem.

Makal jsem deset let v rádiu i televizi, abych získal zkušenosti a kontakty, a tak mě občas udivují ti mladší a progresivnější, co si myslí, že je to legrace. Leckdy se ptají na nesmysly a jsou senzacechtiví. Vůbec si neuvědomují, že je třeba i na svých hvězdách pracovat, získávat si důvěru, je to běh na dlouhou trať. Nejde udělat senzaci a pak nemít koho točit, protože vás podruhé odmítnou. Úcta, respekt, obdiv a dobré otázky, tak to mám já.

Tomáš Kraus
Tomáš Kraus | Zdroj: Vlado Kníž

POVEDLO SE MI udělat mnoho reportáží ze zahraničí, kam jsem byl pozván třeba za Hansem Zimmerem, Sachou Skarbekem, Jeanem-Michelem Jarrem, Jamesem Howardem, Ennio Morriconem nebo Depeche Mode - k nim jsem se dostal jako jediný Čech. V Diváckých zprávách mám skvělou sledovanost, v TOP STAR magazínu jsem si vymyslel rubriku Rub a líc. Natáčel jsem pro ni hodně intimní zpovědi hvězd - nejsilnější příběh byl s Mersím z Děda Mládek Illegal band, který mi na sebe prozradil úplně všechno. Také jsem založil vlastní značku oblečení „JSEM VINEN“, intenzivně jsem na projektu makal po nocích a doufám, že bude uspěšný.

BUDOUCNOST? Víte co, já jsem vlastně rád, že můžu dělat to, co dělám, a jestli něco přijde, vezmu to zodpovědně a budu se snažit být v tom dobrej. Rád bych měl vlastní pořad, ale musí přijít správný čas a nabídka. No taky nesmím zapomenout, že bych si rád našel ženu a časem založil rodinu. Když už mám VOLNÝ ČAS, věnuju ho vymýšlení nových projektů nebo spím.

Rád chodím na výlety a rád cestuju, ale když prozradím, že jsem dovolenou měl naposledy před pěti lety, mluví to za vše. Ale třeba to nějaká samička v budoucnu změní - jsem připraven!

JE DIVOKÝ JAKO HORSKÁ ŘEKA, MLUVÍ RYCHLE JAKO VÍTR, ALE VY CÍTÍTE, ŽE TO NENÍ JEN TEMPO BEZ ZÁKLADU. MÁ ZA SEBOU ROKY DŘINY A UPŘÍMNĚ SE RADUJE, ŽE ZASLOUŽENĚ SKLÍZÍ. ZÁHADOU PRO MĚ JE, ŽE TÝPEK S TÍMHLE DRIVEM HNED DVAKRÁT ZMÍNÍ, ŽE MU PO BOKU CHYBÍ SPŘÍZNĚNÁ DUŠE.

TVÁŘÍ V TVÁŘ

Pokračování 6 / 7

Moderátorka Radiožurnálu Českého rozhlasu

Lucie Výborná

ROZHLAS je fenomén, druhé doma. Mí hosté na Radiožurnálu jsou v mnoha ohledech fascinující. Pomáhají mi relativizovat život, přemýšlet. Když někdo z posluchačů napíše, jak moc pro něj byl některý rozhovor důležitý, mám radost. A ještě radši jsem, když mi někdo napíše, že se zaposlouchal a nemohl vystoupit z auta. V TELEVIZI jsem zatím měla spíš nabídky z kategorie výzva (Český lev), radost (Sportovec roku), zvědavost (Autoškola národa). Ale dělám Světlo pro Světlušku, živý benefiční koncert pro nevidomé, tam o smyslu vůbec nepochybuji. V rádiu si užívám, když mě pustí na nějakou výpravu jako reportérku. Snažím se, aby posluchač „viděl“ nekonečno Tibetské náhorní plošiny, slyšel praskání ledopádu i to, jak náš nevidomý kamarád cestou sakruje.

Lucie Výborná
Lucie Výborná | Zdroj: Vlado Kníž

HORY nedobývám. Když se podíváte na velikost hory a svou, selským rozumem dojdete k poznání, že to je pitomost. Můj vztah s horou začíná horou, ne člověkem. Při expedici na Čo Oju jsem musela sestoupit kvůli krvácení do sítnice. Rozhodování chvilku trvalo, jednak jsem hodnotila, jak moc na to oko vidím (nevidím), jednak se spíš než horolezecké ego ozvalo to novinářské. Chtěla jsem příběh výstupu nevidomého Honzy s celou partou vyprávět až do konce. ODPOČÍVÁM pohybem. Získávám z něj energii, radost. Navíc si myslím, že tělo musíte překvapovat - učit nové věci. Tak si letos dávám Jizerskou 50. Po třiceti letech znovu na běžkách! PLÁNY? Těším se, že udržím rovnováhu. Že budu máma, moderátorka i holka, co je ráda užitečná i někomu jinému než sama sobě.

TUŠÍTE, KOLIK ENERGIE MŮŽE ZHRUBA MÍT JADERNÁ ELEKTRÁRNA? TAK TO JE LUCIE. VŠECHNO DĚLÁ NAPLNO. KAŽDODENNÍ (SKVĚLÉ) HODINOVÉ ROZHOVORY NA RADIOŽURNÁLU. ŽIVÉ VSTUPY Z OSMITISÍCOVKY. KDYŽ SE ROZHODNE ZAČÍT BĚHAT NA LYŽÍCH, ROVNOU JDE DO JIZERSKÉ 50. JE NESKUTEČNĚ VTIPNÁ, POHOTOVÁ A KDYŽ SE SMĚJE, PAK TAK, ŽE ROZCHECHTÁ VŠECHNY KOLEM SEBE. JEN KDYŽ MLUVÍ O SVÉ DCEŘI, PROMĚNÍ SE Z TÉ DRAČICE V NĚŽNOU, LÁSKYPLNOU MÁMU.

TVÁŘÍ V TVÁŘ

Pokračování 7 / 7

Moderátorka Radia Wave Českého rozhlasu

Bára Šichanová

Mám radost z nové podoby pořadu Kvér o vztazích, intimitě, sexualitě a různých formách partnerství, který vysíláme na Wave každou sobotu od 22.00. Médium veřejné služby - a stanice pro mladé publikum tím spíš - potřebuje pořad, který se věnuje zásadním otázkám lásky, erotiky, seznamování, současných podob rodiny, LGBTQI lidí nebo feminismu. KUPŘEDU MĚ POHÁNÍ představa, že můžu vzít téma a říct o něm lidem. Ano, zjednodušuji, je kolem toho hodně rozvažování, diskutování, Český rozhlas je vázaný Kodexem, ale i proto jsem přesvědčená, že Rozhlas dělá žurnalistickou práci na skvělé úrovni. Zasazuje věci do kontextu, je kritický tam, kde je třeba, dává prostor těm, kteří by jej jinde nedostali, a nepotřebuje být podbízivý. To je hodně silný motor.

Bára Šichanová
Bára Šichanová | Zdroj: Vlado Kníž

Pak je tu samozřejmě ADRENALIN, který funguje skvěle, a ještě lépe endorfiny po odmoderování živé debaty, koncertu, premiéry. ZHASNI! je nový podcast o intimitě a sexu, který začneme vysílat v březnu. Jde o devítidílnou sérii dokumentů třeba o monogamii, asexualitě, sexu a mateřství nebo seznamkách typu Tinder. RELAX? Už několik týdnů si chci zajet třeba na koncert do Berlína, na výstavu do Vídně nebo Paříže nebo se vrátit do Barcelony, až bude teplo.

VYPADÁ JAKO PANENKA, ALE KDYŽ JI POSLOUCHÁTE, CÍTÍTE Z NÍ SÍLU A JISTOTU PODLOŽENOU VZDĚLÁNÍM I ZKUŠENOSTÍ. PRACUJE PRO VEŘEJNOPRÁVNÍ RADIO WAVE, KDE SE VE SVÝCH POŘADECH SMĚLE POUŠTÍ DO TÉMAT JINDE STÁLE TABUIZOVANÝCH.

TVÁŘÍ V TVÁŘ

Článek připravil časopis OK!Magazine.