Video placeholde

Síla a magie červené rtěnky: Proč se ji nebát nosit a které celebrity ji milují?

Jaký pocit ve vás převládne, když uvidíte na ulici ženu s červenou rtěnkou? Závist, pohrdání, nebo obdiv? Jedno je jisté, nespustíte z ní zrak. Co s ženami dělá rudá rtěnka? A proč ji některé hrdě nosí a jiné by si ji nevzaly ani za milion?

Dnes je rudá rtěnka mým každodenním parťákem, ale než jsem k ní našla cestu, nějaká ta léta to trvalo. V pětadvaceti jsem ji – ovlivněna módními časopisy – musela nutně vyzkoušet. Červená pusa mi vydržela ani ne pět minut. Na ulici jsem měla pocit, že se mi všichni dívají na pusu a tolik pozornosti jsem rozdýchávala těžce. Je vám asi jasné, jak jsem se cítila: vyzývavě, nepatřičně a při pohledu do každé výlohy jsem řešila, zda ji ihned neotřít do kapesníku.

Zlom přišel s třicítkou. Zkusila jsem ji znovu. Těch pět let pracovních zkušeností, osobního růstu, životních kopanců mě naučilo věřit si a nosit rudou rtěnku. Hrdě si kráčím ulicí, s radostí se usměji a když přednáším, vím, že na mých rtech visí polovina publika. Nevím, jak to máte vy, ale já jsem prostě do období rudé rtěnky musela dospět. A osobně si myslím, že rudá rtěnka prostě mnohem více sluší ženám, které už konečně ví, co chtějí.

Ulice plné sebevědomých žen

Jenže, když se kolem sebe rozhlédnu, je to, jako by všechno vyvracelo mé tvrzení. Po ulici kráčí mladé dívky, sotva dvacetileté, a většina z nich má na rtech svůj rudý odstín. Ty starší se stále ne a ne odhodlat. Když mně bylo dvacet, rudá rtěnka nebyla nikde. Mám to tak vnímat, že dnešní dívky jsou mnohem sebevědomější než my před lety? Řekla bych, že ano. Více komunikují, nebojí se říct si o slovo, hrdě odmítnout skvělé nabídky jen proto, že se teď rozhodly cestovat, malovat, nepracovat. Moc dobře jsou si vědomy své ženské síly, ví, že svět je jim otevřen a je tu pro ně. My to zjišťujeme až teď, o patnáct let později než ony a konečně získáváme sebevědomí.

Jít s kůží na trh

Nicméně teď už vím, že rudá rtěnka opravdu není pro každou. Nosit ji dokáže jen určitý typ žen. Je to žena jdoucí proti konvencím, učící se ze svých chyb. Chce být jiná, touží být vidět a ukázat, že v životě se nebojí zabojovat. Má v sobě vášeň, za kterou se nestydí, a jde tak trochu s kůží na trh.

"Červená rtěnka je zdrojem síly," říká Poppy King, tvůrce Lipstick Queen, „dáte si ji na rty a najednou se cítíte schopnější než bez ní." A pod to se, troufnu si říci, podepíše většina žen, které výraznou rtěnku nosí.

Červená je cestou do pekel?

Možná si to neuvědomujete, ale samotná kosmetika je spojená s asociacemi a ta, která se odváží nosit červenou rtěnku, musí být připravena, že se lidé budou zabývat jejím charakterem. A mnohdy jejich smýšlení nebude lichotivé. Po staletí se červené rty většinou považovaly za známku nemorálnosti. Ve strašidelných středověkých časech se věřilo, že vytvoření výrazné, baculaté pusinky vám zajistí rychlou cestu do pekla.

Snad nejznámější nositelkou byla královna Alžběta I., známá pro její permanentně červené rty, kdy povýšila rudý odstín za něco královského, vznešeného, namísto bláznivého. A všechny ostatní ženy, jež se tohoto odstínu nebály, si byly vědomy své ženské síly a rtěnku používaly jako nástroj pro sdělení vlastního já. Vzpomeňte na Jean Harlow, Marilyn Monroe či dnes Gwen Stefani č Ditu von Teese, ženy jež neustále ovlivňují svět.

Tím, že oblékáte vaše rty do červené barvy, necháte na sebe upozornit, zejména na svá ústa a následně na slova, která z nich plynou. Na rozdíl od jiných kosmetických přípravků, z nichž mnohé něco maskují, hlavně to, co na sobě nemáte ráda, je červená rtěnka opakem.

Tak proč neukázat čas od času, že jste hrdou ženou a svět by se mohl na chvíli točit jen se kolem vás. Co myslíte?

Podívejte se, jakou pozici měla rtěnka celé století.

Video placeholde