Bratři Karamazovi – M.F. Dostojevskij

Bratři Karamazovi – M.F. Dostojevskij Zdroj: archiv firem

Čtyři dohody: Praktický průvodce osobní svobodou
Playng to win – A.G. LAfley a Roger L.
Portfolios of the Poor How the World's Poor Live on $2 a Day - Daryl Collins
Design pro každý den – Donald A. Norman
Little woman (Malé ženy) – Louisa May Alcott
9
Fotogalerie

Jaké knihy čtou slavné ženy jako Oprah Winfrey, Beyoncé či Hillary Clinton?

Ráda čtete knihy, které váš život mohou posunout dál? Stejně tak se ráda inspirujete zajímavými ženami, které to v životě dotáhly pěkně vysoko, jsou uznávané, vážené a jejich rady dokáží motivovat? I ony sahají po svých oblíbených knihách. Jaké to jsou?

Existuje jedno přísloví „Jste to, co čtete“ a já s tím plně souhlasím. I slavné a uznávané osobnosti nějak začínaly a možná to bylo právě u dobré knihy, která jim otevřela oči a pak dveře na cestu, kterou se úspěšně vydaly.

Pokračování 2 / 9

J. K. Rowling čte:

Little Women (Malé ženy) – Louisa May Alcott

Little woman (Malé ženy) – Louisa May Alcott
Little woman (Malé ženy) – Louisa May Alcott | Zdroj: archiv firem

Když se New York Times zeptal jedné z nejznámějších spisovatelek současnosti, J.K. Rowling, jakou měla jako dítě a má teď oblíbenou literární postavu, odpověď byla stejná: "Jo March z Malých žen: Malá holčička se jménem Jo, která měla obrovskou chuť a ambice stát se spisovatelkou."

Kniha Malé ženy vypráví o romantické Meg, nezkrotné Jo, nenápadné Beth a rozmazlené Amy. Čtyři sestry, které musejí čelit stesku po tatínkovi, který bojuje v občanské válce, chudobě či vážné nemoci, ale hlavně svým vlastním ambicím, tužbám a malým nectnostem. Čtyři dívčí hrdinky, jež postupně dospívají, zakládají vlastní rodiny a poznávají velké lásky, velké smutky, všední strasti i nevšední krásy života.

Pokračování 3 / 9

Oprah Winfrey čte:

A Return to Love - Marianne Williamson

A Return to love - Marianne Williamson
A Return to love - Marianne Williamson | Zdroj: archiv firem

Kdo může lépe doporučit duchovního průvodce než Oprah, jejíž životní kariéra byla postavena na seberozvoji a osobní transformaci? Mezi oblíbené knihy Oprah patří A Return to Love od Marianne Williamson, nejprodávanější příručka pro zlepšení vztahů, práce a zdraví tím, že upřednostníme lásku nad strachem. To zní jako něco, co bychom mohli číst všichni, nemyslíte?

Pokračování 4 / 9

Hillary Clinton čte:

Bratři Karamazovi – M. F. Dostojevskij

Bratři Karamazovi – M.F. Dostojevskij
Bratři Karamazovi – M.F. Dostojevskij | Zdroj: archiv firem

Když Hillary Clinton nečte Bibli, jedna z jejích oblíbených knih je filosofický román Bratři Karamazovi: „Četla jsem ji jako mladá žena a letos se k ní chci opět vrátit. Zajímá mě, co si o ní budu myslet teď." Bývalá první dáma Laura Bush také miluje Dostojevského román. Náhoda?

Bratři Karamazovi jsou vyvrcholením románových děl F. M. Dostojevského. Kdybychom chtěli formulovat společného jmenovatele „karamazovštiny“, byla by jím vedle smyslnosti vášnivá zamilovanost do života a touha žít za každou cenu. Jí jsou zachváceni všichni Karamazové, otec Fjodor i bratři Ivan, Dmitrij a Aljoša. Podobně jako u Dostojevského i u jeho postav se stupňuje žízeň po víře tím víc, čím více v nich narůstá důvodů proti ní.

Pokračování 5 / 9

Ellen DeGeneres čte:

Čtyři dohody: Praktický průvodce osobní svobodou – Don Miguel Ruiz

Čtyři dohody: Praktický průvodce osobní svobodou
Čtyři dohody: Praktický průvodce osobní svobodou | Zdroj: archiv firem

Nejenže je to 13násobná držitelka Emmy, ale Ellen DeGeneres také obdržela prezidentskou medaili svobody za její vliv a humanitární práci. A právě tato žena uvedla jako jednu z knih, která pomohla nastartovat její kariéru a myšleníČtyři dohody: Praktický průvodce osobní svobodou. Nehřešte slovem; neberte si nic osobně; nevytvářejte si žádné domněnky a vždy se snažte. To jsou ony dohody. V knize se dočtete, jak jim rozumět a jak vám mohou ovlivnit život.

Pokračování 6 / 9

Marissa Mayer čte:

The Design of Everyday Things (Design pro každý den) – Donald A. Norman

Design pro každý den – Donald A. Norman
Design pro každý den – Donald A. Norman | Zdroj: archiv firem

Rozčiluje vás, že nemůžete současně otevřít dveře ledničky a myčky na nádobí? Výkonná ředitelka společnosti Yahoo Marissa Mayer je ráda, když věci správně fungují. A proto bere do rukou knihu Donalda A. Normana . "Nutí vás přemýšlet o designu novými způsoby, protože když něco používáte každodenně, musí to být naprosto efektivní a ne aby vám to stálo v cestě. O smyslu použitelnosti a srozumitelnosti vypráví Donald A. Norman.

Jeho kniha vyšla poprvé již v roce 1988, stala se bestsellerem a dočkala se řady překladů a reedic. Není totiž jen akademickou analýzou předností a nedostatků průmyslového designu, ale je natolik čtivá a srozumitelná, že se v ní mnoho lidí poznává. Autor je průkopníkem tzv. kognitivního designu a jedním z nejvýznamnějších odborníků na design a problematiku interakce lidského faktoru s okolím. Jeho kniha obsahuje kromě názorných příkladů a poučných příběhů také mnoho obrázků, náčrtů, diagramů a fotografií, které zachycují nejvýraznější příklady špatného či naopak povedeného designu.

Pokračování 7 / 9

Beyoncé čte:

What Will It Take to Make A Woman President?: Conversations About Women, Leadership and Power (Rozhovory o ženách, vedení a moci) – Marianne Schnall

What Will It Take to Make A Woman President - Marianne Schnall
What Will It Take to Make A Woman President - Marianne Schnall | Zdroj: archiv firem

Zpěvačka a skladatelka se proslavila nejen díky své hudbě, ale také se podílí na hudební streamingové službě Tidal. Spolupracuje s módní firmou Topshop a má vlastní řadu vůní. Tahle žena našla inspiraci v knize Co to obnáší být ženou prezidentkou od Marianne Schnall. Kniha je inspirována otázkami osmileté dcery Marianne Shnall během voleb Baracka Obamy v roce 2008.

„Miluju své fanoušky a doporučuji jim přečíst si tuto knihu od Marianne Schnall. Je to sbírka rozhovorů a esejů skvělých žen včetně Mayy Angelou, Glorie Steinem a Melissy Etheridge. Budou vás inspirovat k tomu, abyste se stali lepšími vůdci." Beyoncé

Pokračování 8 / 9

Sheryl Sandberg čte:

Portfolios of the Poor: How the World's Poor Live on $2 a Day – Daryl Collins, Jonathan Morduch, Stuart Rutherford, and Orlanda Ruthven

Portfolios of the Poor How the World's Poor Live on $2 a Day - Daryl Collins
Portfolios of the Poor How the World's Poor Live on $2 a Day - Daryl Collins | Zdroj: archiv firem

Marketingová ředitelka Facebooku Sheryl Sandberg a zakladatelka společnosti Leanin.org je velkým fanouškem Marcuse Buckinghama. Ale kniha, která jí byla inspirací v její práci, byla právě Portfolio chudých: Jak žít za 2 $ na den. Cílem knihy je "systematicky vysvětlovat, jak chudí nacházejí řešení svých každodenních finančních problémů."

Pokračování 9 / 9

Meg Whitman čte:

Playing to Win (Hra na výhru: Jak funguje strategie)– A. G. Lafley a Roger L. Martin

Playng to win – A.G. LAfley a Roger L.
Playng to win – A.G. LAfley a Roger L. | Zdroj: archiv firem

Meg Whitman, která je generální ředitelkou Hewlett-Packard a prezidentkou společnosti eBay, doporučuje tipy, jak přemýšlet o strategii v podnikání, z knihy Hra na výhru od Lafleye, bývalého generálního ředitele společnosti P & G. Ta obsahuje doporučení, jak mohou lídři vytvářet jasnější a vyšší cíle.