Adriana Sklenaříková

Adriana Sklenaříková Zdroj: Profimedia.cz

Topmodelka Adriana Sklenaříková těsně před porodem.
Adriana s pejskem a rostoucím bříškem.
Supermodelka se ve své době pyšnila nejdelšíma nohama na světě.
Adrina Sklenaříková vypadá úplně jinak.
Všechno, co jste vždy chtěli vědět o tom, jak být a zůstat top, Knižní klub 299 Kč
8
Fotogalerie

6 rad na zdravý a šťastný život podle topmodelky Adriany Sklenaříkové

Kdo by si nevybavil supermodelku s nekonečně dlouhýma nohama, jeden čas s nejdelšíma na světě. Kráska, díky které začali lidé tušit, kde je Československo. Obdivujeme ji už přes dvacet let a zdá se, jako by Adriana nestárla. Dokonalá pleť, štíhlé tělo a splněné sny. Stojí za tím roky dřiny a odříkání? O svůj návod, jak být šťastná, krásná a štíhlá, se podělila ve své nové knize Všechno, co jste vždy chtěli vědět o tom, jak být a zůstat top, kde se i vy můžete inspirovat.

1. Vstávat brzy

„Když mohu, ráda si přivstanu, což znamená tak o hodinu dříve než mé okolí. Je to rada od mojí sestry. Kradu čas času, a tak čekám na svůj den s předstihem a vytvářím si možnosti, jak si ho nejlépe vychutnat. Dům je klidný, poslouchám ticho a využívám tento čas k četbě, psaní a meditaci, kdy se pozitivně naladím na nový den. I vy se na sebe usmějte, abyste měli dobrou náladu, vyjmenujte si pozitivní věci ve vašem každodenním životě a děkujte za svůj život. Když vstávám brzy, celý den se tím mění. Ve 13 hodin mám pocit , že je 17 hodin. Celý den existuje, je plný, méně stresující. Je to téměř dvojitý den. Samozřejmě ale musíte chodit spát dřív, aby vám spánek nechyběl. Věřte mi, změna rytmu může být psychice velmi prospěšná.“

2. Talířem to začíná

„Není to žádná novinka – všem by se to líbilo, ale nikdo nemůže zůstat celý život štíhlý, pokud se bude ládovat čokoládovými muffiny. Ráda si představuji své tělo jako úrodnou půdu. A pokud chceme nejlepší úrodu, musíme se snažit. O své tělo musíme pečovat a dodávat mu správné živiny a vitamíny. I já jsem byla milovnice chipsů a spořádala několik balíčků na posezení. Disciplína je ale klíčem k úspěchu. Nebudu mluvit o dietě, neboť si nemyslím, že být štíhlá je nezbytné. Věřím na potřebu o sebe pečovat a najít svou ideální váhu, abychom se cítili dobře ve své kůži. „Jsme to, co jíme,“ říká významná primatoložka Janr Goodallová. A jaké potraviny bych si s sebou vzala na opuštěný ostrov? Ořechy, jablka, vejce a bobule – borůvky a rybíz.“

3. Být optimista

„Neznamená to, že už nikdy nebudeme trpět a budeme žít v barevné bublině, kde nás nic nerozhází. Pesimisté musí optimismus vnímat jako víru. Jsou to kouzla. Musíme na ně věřit, aby se stala skutečností. Já jsem se naučila být optimistou jako malá. Když jsem nemohla usnout, babička mi vždy radila, abych myslela na hezké věci, které se mi přes den staly. Je to opravdu geniální. Kupte si malý sešit a každý večer ho otevřete, napište datum a znovu si přehrajte film celého dne – zapište nejméně tři hezké věci, které se ten den staly. Zkuste to, stojí to za to.“

4. Meditovat

„Když jsem poprvé meditovala v Patagonii, opravdu jsem měla pochybnosti. Jsem racionální člověk a připadalo mi to příliš éterické. Ale měla jsem štěstí, že jsem potkala zajímavou ženu, které meditace pomohla překonat těžké období. Navrhla mi, ať to společně zkusíme. Najednou jsem objevila, jakou sílu a vliv na psychiku má dýchání. Meditace je neuvěřitelně prospěšná mozku. Já se ze všeho stresuji a mám stále obavy. Meditace je taková pauza a očista, která mi udělá dobře. Pomáhá mi rozlišovat důležité od nepodstatného.

5. Obklopit se laskavými lidmi

„Tato rada se může zdát pitomá, ale já tomu opravdu věřím. Celý život jsem navazovala vztahy a pokračuji v poznávání nových lidí každý týden, což považuji za velké štěstí. Každý se v odhadu lidí plete, a proto si dávám pozor a obklopuji se upřímnými blízkými, které odlišuji od zbytku světa. Tento okruh lidí má kouzelnou moc. Se svými blízkými jsem opravdová, zbavuji se zbytečného, jsem sama sebou. Žádné předstírání. Tím, že se postavíme čelem sami k sobě, se můžeme vyvíjet, poznat, kdo jsme a co chceme. Být obklopeni lidmi, které milujeme a kteří milují nás, je zdrojem důvěry v sebe i druhé. Čím jsme starší, tím víc bychom po sobě měli uklízet. A starat se o lidi, kteří nám to oplácejí.

6. Cvičit a cvičit

Chcete se cítit spokojeně? Sportujte. Jak trefně vyjádřila americká herečka a producentka Téa Leoni a já s ní naprosto souhlasím: „Před čtyřicítkou sportujeme kvůli zadku, po čtyřicítce kvůli srdci.“ Já jsem od přírody líný člověk a pořád sama se sebou smlouvám, dlouho mi chyběl pravidelný režim, dokud mi to nedocvaklo. Když si vybíráte aktivitu, nejdůležitější je, aby vás bavila, jinak sbohem motivace.

Všechno, co jste vždy chtěli vědět o tom, jak být a zůstat top, Knižní klub 299 Kč
Všechno, co jste vždy chtěli vědět o tom, jak být a zůstat top, Knižní klub 299 Kč | Zdroj: shutterstock.com

Text pochází z knihy Všechno, co jste vždy chtěli vědět o tom, jak být a zůstat top (objednat si ji můžete zde), kterou sepsala světoznámá československá topmodelka Adriana Sklenaříková Karembeu. Najdete tam i konkrétní zdravé recepty, posilovací program, jógová cvičení a spoustu rad. Kniha stojí 399 Kč, výhodnější cenu 299 Kč získáte v Knižním klubu.