.

. Zdroj: Shutterstock

.
...
.
.
.
10
Fotogalerie

Mapa tváře: Co prozrazuje umístění akné o vašem zdraví?

Akné. Známe ho všichni. A všichni se shodneme i na tom, že je nehezké a obtěžující. Tím spíš, pokud se nám tvoří stále na jednom a tom stejném místě. Jaké jsou hlavní příčiny vzniku pupínků? A co o našem zdravotním stavu vypovídá jejich umístění?

Když se řekne akné, většina z nás si představí zarudlé, mnohdy bolavé vřídky s bílou čepičkou. Nevzhledné pupínky se mohou objevit ve formě černých teček, bílé krupičky, papul, pastul či zanesených hrbolků. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění kůže, kterého se dá zbavit jen velmi obtížně.

Nejčastěji je způsobeno množením bakterií například ze špinavých make-up pomůcek, potu a dalších nečistot, které se během dne na naší tváři usazují, dále nadměrným rohovatěním kůže a svůj podíl na věci má i dědičnost. Věděli jste však, že projevy akné a jejich umístění mohou úzce souviset i s problémy vnitřních orgánů? Podle čínské medicíny jsou totiž pupínky na určitých částech obličeje jasnou známkou toho, že je s naším tělem něco v nepořádku.

TIP NA VIDEO: Jak si udržet zdravá střeva? Střevní bakterie ovlivňují vaši váhu, náladu i výkonnost

Čelo

Pupínky v tomto místě jsou odrazem stavu nervového a trávicího systému. Za osypané čelo tak může tenké střevo, močový měchýř nebo dokonce srdce. Spouštěčem je většinou stres, nezdravá strava či nejrůznější potravinové intolerance. Pokud tedy kožními obtížemi v těchto místech trpíte i vy, zkuste tělo detoxikovat meditací a relaxačním cvičením, jako je jóga a pilates. Na podporu trávení je pak do jídelníčku vhodné zařadit dostatek vody a potraviny bohaté na vlákninu.

Mezi obočím

Vřídky uprostřed čela mezi obočím značí nerovnováhu v játrech, ledvinách nebo žaludku. Omezit byste proto měli kouření, alkohol a tučná jídla, která tyto orgány zatěžují. Nic nezkazíte ani pravidelným zdravým pohybem. Občas se může jednat také o projev intolerance pšenice a mléčných výrobků.

Na spáncích

Problematické mohou být také spánky. Pokud bolavými pupínky v těchto místech trpíte, měli byste zpozornět. Jedná se totiž o jasný signál, že vaše ledviny a žlučník trpí. Kávu a alkohol proto nahraďte čistou vodou. Čím víc, tím líp.

Nos

Osypal se vám nos? V takovém případě se zaměřte na kardiovaskulární systém, zejména srdce. První pomocí je kontrola krevního tlaku a cholesterolu a vyřazení slaných, tučných a kořeněných jídel. Jestliže trpíte černými tečkami, zkontrolujte datum spotřeby vašich líčidel. Viníkem totiž může být prošlá kosmetika.

Pravá tvář

Objevují-li se vám nečistoty na pravé tváři, o pomoc volají plíce. Zapomeňte proto na cigarety a zařaďte pravidelný pohyb a dýchací cvičení. Za pupínky na pravé tváři může také nadměrný příjem cukru, omezit byste tedy měli i sladkosti.

Levá tvář

Akné na levé tváři indikuje problémy s játry. Vyřaďte proto alkohol a tučná, přesolená jídla z fast foodu a dopřejte orgánu správné fungování.

Brada a linie čelisti

Spodní část obličeje jde ruku v ruce s genitáliemi a hormonálním systémem. Pokud je v nerovnováze, dá to o sobě velmi nevzhledně a bolestivě vědět. V tomto případě se zaměřte na pitný režim, zdravou stravu a také dostatek kvalitního spánku. Vaše tělo vám za to poděkuje. Vřídky na bradě a čelistech ale mohou signalizovat i poruchy trávení či problémy se zuby. Nic proto nezkazíte ani vyšetřením správné funkce štítné žlázy a pravidelnou důkladnou hygienou dutiny ústní.

Více o akné a o tom, jak s ním zatočit, se dočtete v novém vydání časopisu Dieta. Koupit ho můžete v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: časopis Dieta