Zdraví v truhlíku: Devatero bylin na jaro!

6. března 2017
Bylinky dokáží hotové zázraky • Foto: Unsplash / Thomas rehehauser

Jarní únava umí být úmorná. Víme, které bylinky ji umí přeprat. Co byste měli mít v březnu za oknem? 

1. Řeřicha

Nejjarnější, co můžete jíst, je lehce štiplavá řeřicha. Vypěstujete si ji ze semínek za pár dní. Vmíchejte ji třeba do tvarohové pomazánky, namažte na čerstvý křupavý chléb a osolte. Ahoj, jaro!

2. Hladkolistá petržel

Celoročně ji používejte jako naprosto univerzální koření, které zvýrazní chuť každého jídla. Díky silnému aroma se hodí do polévek, pod maso i do zapečených brambor. Zkuste hodit snítku petržele k brokolici vařené k páře.

3. Pažitka

Využijete ji do prvních jarních salátů, které dochutí i osvěží. Výborná je nasekaná nadrobno společně se šalotkou v tvarohu, žervé nebo másle. A zkuste si ji přidat na první jarní chléb s ředkvičkami.

4. Bazalka

Bylina, kterou nejčastěji používáme k mozzarelle, výtečně funguje pohromadě s krůtím masem nebo sušenými rajčaty. Zkuste ji rozmačkat v olivovém oleji a zakápnout citronem (takhle chutná pravá jarní zálivka) nebo si vyrobte domácí bazalkové pesto.

Čaj z kudrnky Vezměte svazek petržele kudrnky, zbavte jej stonků a nasekejte najemno. Přelijte litrem vody těsně pod bodem varu a nechte 15–20 minut louhovat. Pijte vlažné, nebo si naopak udělejte ice tea. Kudrnka je bohatá na vitamin C, kyselinu listovou, obsahuje i vápník a hořčík. Čaj z kudrnky je svěží, hydratuje tělo i pleť a dezinfikuje dutinu ústní.

5. Zázvor

Věděli jste, jak jednoduché je vypěstovat si vlastní zázvor? Vezměte oddenek zázvoru, přes noc jej namočte do vody, ráno zasaďte. Ideální je široký mělký květináč, zázvor totiž roste do stran, a teplé místo. Po odříznutí kousku zázvoru zahrňte místo znovu hlínou, znovu doroste.

6. Tymián

Nenáročná celoročně zelená bylina funguje jako čistič organismu: zbavuje jej mikrobů a malých parazitů. Kromě toho udělá z každého masa voňavý poklad: vložte před pečením kousek tymiánu do pstruha, pod králíka nebo klidně i pod jarní kuře.

7. Citronová tráva

Milujete asijskou kuchyni? Pak potřebujete mít po ruce dostatek citronové trávy, mimochodem skvělé i na čistící, velmi chutný čaj. Sazenici koupíte v zahradnictví, zasadíte ji do vzdušné zeminy – a je hotovo. Množí se dělením cibulek.

8. Šalvěj

Detoxikační čaje, čaje pro dobrý spánek nebo koření k divočině. Také koupele, úleva při bolestech zubů nebo potížích s trávením. Šalvěj pročišťuje krev i játra a odstraňuje nadýmání. Pomáhá při křečích, zánětech a zabraňuje záchvatům mrtvice. Kouzelná a krásná květina se jmenuje šalvěj.

Článek připravil časopis Dieta.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy