Zázračná čočka: 3 skvělé recepty na indický způsob!
Když Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností.
ČOČKOVO-BATÁTOVÝ DHAL
4 porce
Příprava: 40 minut
Suroviny: 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička hořčičných semínek, 1 červená cibule, 3 stroužky drceného česneku, 1 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru, 1 lžíce kari, 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky sladké papriky, 1 červená paprika, nakrájená na kostičky, 1 šálek červené čočky, 2 středně velké batáty, 1 plechovka konzervované cizrny , 1/2 lžičky soli , 4 1/2 šálku zeleninového vývaru, 1–2 chilli papričky, rýže basmati, 1 jarní cibule a hrst lístků koriandru k podávání
Postup:
1. V kastrolu zahřejte olej a 1 minutu při střední teplotě pražte hořčičná semínka.
Vmíchejte cibuli s česnekem a zázvorem a 5 minut restujte.
2. Přidejte kari, kurkumu, mletý koriandr a sladkou papriku. Až se rozvoní, vsypte nadrobno nakrájenou papriku, propláchnutou čočku, na kostičky nakrájené batáty a cizrnu, jemně nasekané chilli papričky. Zeleninu uvařte doměkka.
3. Osolte, promíchejte a ještě 2—3 minuty povařte. Podávejte s rýží, nadrobno nasekanou jarní cibulkou a nahrubo nasekanými lístky koriandru.
Tip: Na dhal můžete použít i jiné druhy čočky, jen vždy upravte dobu jejího vaření. Místo rýže můžete přidat klasické fazole a k podávání navíc nabídnout placky naan.

Polévka z červené čočky a batátů
6 porcí
Příprava: 70 minut
Suroviny: 1 lžíce kokosového oleje, 2 cibule, 1 lžička uzené papriky, 4 šálky zeleninového vývaru, 3 mrkve, 3 batáty, 1 šálek půlené červené čočky, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky koření kari, 2,5 šálku mandlového mléka. 2 lžičky třtinového cukru, 1 lžíce jablečného octa, sůl, špetka kajenského pepře, 1/2 šálku vlašských ořechů, 1 lžíce kokosového cukru, 1 lžíce kokosového oleje, 1/2 lžičky skořice, špetka soli, kokos. mléko, koriandr a červená šalotka
Postup:
1. V kastrolu zahřejte olej a za střední teploty na něm nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Odstavte a v oleji rozmíchejte uzenou papriku a nechte ji rozpustit. Vraťte na sporák, přilijte vývar, vsypte nakrájenou mrkev s batáty, propláchnutou čočku a přiveďte k varu. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte 20–25 minut. Po 10 minutách přiklopte poklicí. Jakmile je zelenina měkká, odstavte, vmíchejte mandlové mléko, cukr, ocet a podle chuti sůl a kajenský pepř. Dohladka rozmixujte ponorným mixérem.
2. Zatímco se vaří polévka, rozehřejte troubu na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Ořechy promíchejte s kokosovým cukrem, kokosovým olejem a solí. Rozložte je na plech a pečte asi 10 minut.
3. Do polévky vmíchejte kokosové mléko a podávejte ji s ořechy, posypanou mletým koriandrem a tenkými kolečky šalotky.

PIKANTNÍ CURRY DHAL
4 porce
Příprava: 20 minut
Suroviny: 2 lžíce kokosového nebo olivového oleje, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 1 silně pálivá chilli paprička (třeba Thai Chilli Red), 2 lžíce zázvoru, 500 g žluté čočky, 2 oloupaná rajčata, 1 lžíce mleté kurkumy, 2 lžičky kari, 1 lžička směsi garam masala, 3–4 šálky zeleninového vývaru, sůl a pepř, šťáva z 1/2 limetky, snítky koriandru, rýže basmati nebo chlebové placky naan k podávání
Postup:
1. V hluboké pánvi zahřejte olej. Přidejte jemně nasekanou cibuli, česnek a chilli papričku, nakonec jemně strouhaný zázvor a krátce orestujte. Do pánve přisypte čočku s nakrájenými rajčaty, vmíchejte koření, zalijte 2 šálky vývaru a dochuťte solí a pepřem.
2. Obsah pánve přiveďte k varu a teplotu snižte na minimum. Částečně zakryjte poklicí a zvolna vařte asi 20 minut. Často míchejte ode dna. V momentě, kdy čočka absorbuje tekutinu, přidejte trochu vývaru. Ke konci je hustá, ale stále má dost tekutiny.
3. Vmíchejte limetkovou šťávu. Podávejte s koriandrem a rýží, případně chlebem naan.
Tip: Čím je kurkuma červenější, tím je silnější. Nejprve jí raději dejte špetku a podle potřeby přidávejte.

Recepty vyšly v lednovém čísle magazínu F.O.O.D.
Další recepty z čočky najdete ZDE!
VIDEO: Zkuste tento indický hummus z čočky. Uvidíte, jak vám bude chutnat.