Jedno těsto, tři skvělé pizzy: S jablky, bramborami nebo parmskou šunkou!
Tuhle italskou klasiku si nemusíte dopřávat jen v létě. I podzimní měsíce skrývají jednoduše geniální suroviny, které s ní ladí.
ZÁKLADNÍ TĚSTO NA PIZZU
1 pizza
PŘÍPRAVA: 30 minut + kynutí
SUROVINY: 11 hrnků hladké mouky + na podsypání, 15 g čerstvého droždí, 1/2 hrnku teplé vody, špetka soli a 1 lžíce olivového oleje
POSTUP:
1. Připravte si kvásek. Mouku odměřte do mísy, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, zalijte teplou vodou a zahrňte troškou mouky. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple vzejít.
2. Pak přidejte trošku soli a olivový olej. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. V robotu to trvá kratší dobu. Vytvarujte kouli, zasypte ji troškou mouky a opět nechte v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem, klidně i hodinu.
3. Pak ještě rukama propracujte těsto a vytvarujte formu, která je vám milá. Přendejte pizzu na plech vyložený pečicím papírem (pokud máte, tak na kámen do trouby), rozložte libovolné suroviny a pečte při 220 °C dozlatova.
PIZZA S JABLKY A OŘECHY
1 pizza
PŘÍPRAVA: 50 minut + čas na přípravu těsta
SUROVINY: základní těsto na pizzu, 2 menší bílé cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce třtinového cukru, 50–100 ml cidru, špetka soli, tekutý med na dochucení, 2 jablka, 100 g sýra gruyere, 100 g gorgonzoly a 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
POSTUP:
1. Připravte si základní těsto na pizzu podle návodu. Cibule oloupejte, nakrájejte na plátky. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte cibuli, zasypte cukrem a zkaramelizujte. Podlévejte cidrem, dokud cibule nezměkne. Nakonec přidejte špetku soli a med, pokud se vám to zdá málo sladké.
2. Jablka nakrájejte na plátky. Těsto na pizzu vypracujte rukama, přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Navrch rozložte cibulovou směs, na ni plátky jablek a oba sýry. Přidejte šalvěj.
3. Pizzu pečte v předehřáté troubě při 220 °C dozlatova, asi 20 minut. Ke konci přidejte nasekané vlašské ořechy. Pizzu můžete ještě zakapat medem.

PIZZA S PEČENÝMI BRAMBORAMI
1 pizza
PŘÍPRAVA: 60 minut + zpracování těsta
SUROVINY: základní těsto na pizzu, 6 malých brambor typu B, olivový olej, sůl, 1 lžíce másla, 6 malých šalotek, 1–2 stroužky česneku, tymián, 50–100 ml suchého bílého vína, špetka soli, rozmarýn, 2 balení mozzarelly a mořská sůl
POSTUP:
1. Připravte si základní těsto na pizzu podle návodu. Brambory nakrájejte na plátky, přendejte do pekáče, zakapejte olivovým olejem a osolte. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, čas záleží na tloušťce brambor, zhruba 20 minut.
2. Šalotky oloupejte, nakrájejte na plátky. V rendlíku rozehřejte máslo, orestujte šalotky, přidejte propasírovaný česnek a část tymiánu. Orestujte. Postupně podlévejte bílým vínem a poduste, dokud se alkohol neodpaří, asi 10 minut.
3. Těsto na pizzu propracujte rukama a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete cibulovou směsí. Navrch rozložte upečené brambory, přidejte zbývající tymián a snítky rozmarýnu. Na pizzu rozložte mozzarellu.
4. Pizzu pečte v předehřáté troubě při 220 °C dozlatova, asi 20 minut. Poté můžete ještě dochutit mořskou solí, ozdobit bylinkami a zakapat olejem.

PIZZA S DÝNÍ A PARMSKOU ŠUNKOU
1 pizza
PŘÍPRAVA: 60 minut + zpracování těsta
SUROVINY: základní těsto na pizzu, 1 malá dýně hokkaidó (nebo máslová), 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje + na zakapání, 1 lžíce medu, špetka soli, 100 g parmazánu, 1 balení mozzarelly, 100 g parmské šunky, 2 hrsti dýňových semínek A polníček na ozdobu
POSTUP:
1. Podle návodu si připravte základní těsto na pizzu. Dýni očistěte a oloupejte, pak ji nakrájejte na menší kostičky. V hrnci rozehřejte máslo s olejem, přidejte dýni, orestujte a dochuťte medem. Osolte a duste 10 minut.
2. Rukama vypracujte těsto na pizzu, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Navrch rozložte orestovanou dýni, přelijte trochou šťávy vypečené z dýně, poklaďte tenkými plátky sýrů a nakrájenou šunkou.
3. Pečte v předehřáté troubě při 220 °C dozlatova, asi 20 minut. Ke konci přidejte dýňová semínka. Podávejte ji ozdobenou polníčkem.

Food styling a dekor styling: Štěpán Vašák
Foto: Ondřej Košík