.

. Zdroj: internal

Které slavné páry se braly v roce, kdy jste se narodila vy nebo vaše dítě?

Jejich štěstí přihlížel celý svět nebo přinejmenším republika. Některým láska vydržela celá desetiletí, jiným vyprchala po pár letech. Přesto tyto příběhy svým způsobem psaly historii. I tu vaší. Podívejte se na svatby nejslavnějších párů od Grace Kelly až po letošní veselku Mirandy Kerr, která se nechala inspirovat jejími ikonickými šaty. Mimochodem, vývoj svatebních šatů je vůbec zajímavé sledovat. Až se budete proklikávat ke svému roku narození, všimněte si, jak se dekádu po dekádě proměňovaly. 

Život slavných lidí je vždycky fascinující a obzvlášť, když v něm dochází ke zvratům – láskám, svatbám, nevěrám, rozchodům nebo naopak (prozatímním) happyendům. V následující galerii najdete ty nejslavnější páry, které svedl osud dohromady a vzaly se. Pěkně rok za rokem od ikonické svatby Grace Kelly a knížete Rainiera III. v roce 1956 až po letošek.

Někteří by v této galerii mohli být zastoupeni víckrát, jako třeba Joan Collins, která měla celkem pět manželů. Nebo Elizabeth Taylor, jež se vdávala osmkrát, z toho dvakrát za svého osudového partnera Richarda Burtona (1964 a 1975). Nebyla jediná, podobně dohnala láska k ex-manželovi i herečku Natalii Wood, která si dvakrát vzala Roberta Wagnera (1957 a 1972) – napodruhé jim to vydrželo až do její smrti.

Svatební dort s novomanželkami krájel víckrát i Frank Sinatra – pózoval u něj s Avou Gardner, kvůli které opustit první ženu, i Miou Farrow, kterou si bral v padesáti, zatímco jí bylo jednadvacet. Nakonec mu vyšlo až čtvrté manželství. Modelka Pattie Boyd pro změnu zlomila srdce "tichému broukovi" Georgovi Harrisonovi. Přebral mu ji totiž nejlepší kamarád Eric Clapton. Ale ani tohle manželství nakonec nevydrželo.

A čí láska naopak přetrvala do smrti či dodnes? Mezi "držáky" jsou například frontman kapely U2 Bono nebo zpěvák Jon Bon Jovi. Na šťastnou kartu vsadila také Meryl Streep, jejíž manželství se sochařem Donem Gummerem trvá stejně dlouho jako její kariéra. Dvacet let manželství také letos oslavila Sarah Jessica Parker, která se za svého muže Matthewa Brodericka vdala přesně rok předtím, než započalo natáčení Sexu ve městě – a ona se na následující léta stala ikonou všech single holek.

Některé páry jsou už téměř zapomenuté (cože, Richard Gere a Cindy Crawford byli manželé?) a u jiných je nám naopak dodnes líto, že jim to neklaplo (ach jo Brade, ach jo Jennifer). A o jaké svatbě se nejvíc psalo nebo mluvilo, když jste se narodila (nebo když jste porodila)? Podívejte se do fotogalerie.

Jak se měnily svatební šaty v průběhu posledních sta let? Podívejte se na video.

Video placeholde