Jahodový "čtyřpatrák" se hodí na jakoukoliv letní oslavu.

Jahodový "čtyřpatrák" se hodí na jakoukoliv letní oslavu. Zdroj: Mall.tv

Upečte si letní jahodový dort! Hodí se na oslavu narozenin i svatbu

Lehké piškotové těsto, vynikající krém a spousta sladkých jahod. Tenhle typicky letní dort se hodí do horka a svým vzhledem udělá spoustu parády na jakékoliv červnové slavnosti, svatbě i party.

Suroviny na piškotový korpus:

4 vejce, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky (skvělá je i mouka napůl s mletými mandlemi), 3 lžíce horké vody, 1 g soli, 1x 23cm forma na pečení nebo 2x 18cm forma

Suroviny pro náplň:

500 ml čerstvé smetany ke šlehání (33%), 250 g mascarpone, ½ lžičky vanilkového prášku, vanilkový lusk nebo extrakt, 40 g moučkového cukru, 500 g jahod, očištěných a nakrájených na menší kousky, 150 g oblíbeného džemu nebo silné šťávy, například z bezinkového sirupu

Postup přípravy těsta:

1. Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr a balonovou metlou nejdříve na nižší, potom na vyšší rychlost šlehejte. Vaječná směs by měla postupně zbělat, zvětšit objem a zhoustnout do stabilní konzistence, asi jako holicí pěna. To potrvá cca 10 minut.

2. Troubu nechte nahřát na 165 stupňů, do spodní prohlubně nalijte vodu, pára pomůže, aby se korpus tolik nevyboulil při použití horkovzduchu. Pokud pečete pouze jeden korpus nebo v menších formách a nepotřebujete využít horkovzduch, lze použít i režimu klidného horního a dolního pečení na 170 stupňů.

3. Po dosažení zmiňované konzistence postupně za stálého šlehání vlijte do směsi 3–4 lžíce vařicí vody a dále šlehejte další cca 3 minuty.

4. Do ušlehané směsi pomalu ručně zamíchejte prosátou moukou nebo mouku s mletými mandlemi, suché suroviny rozdělte alespoň do tří dávek.

5. Těsto nalijte do připravené formy nebo forem. Pečte cca 40–45 minut, menším dortům stačí i 30–35 minut.

6. Připravené korpusy nechte vystydnout minimálně hodinu, mezitím si připravte náplň. Korpus lze připravit i den, dva dopředu, pokud ho pečlivě zabalíte a sestavený dort necháte alespoň několik hodin proležet, aby korpus opět zvláčněl.

Postup přípravy náplně a kompletace dortu:

1. Smetanu pomalu šlehejte s ostatními surovinami, dokud se nespojí. Poté můžete zvýšit rychlost a šlehat jako šlehačku – opatrně, raději šlehač vypínejte a stěrkou stírejte i z krajů, aby byla šlehačka dost pevná, ale nestalo se z ní máslo. Díky mascarpone si zachová lehkost, ale zároveň jí smetanový sýr dodá vyšší pevnost.

2. Korpusy prokrojte, jednu spodní část si nechte jako vrchní patro, bude hezky rovné. Lehce vyboulené nebo nedokonale rovné vrchní části můžete odkrojit nebo schovat pod vrstvami krému.

3. Na podnos nebo podložku naneste trochu krému a položte jedno patro. Potřete džemem nebo pokapejte šťávou, natřete trochou krému, vytvořte z krému okraj a naplňte jahodami nebo oblíbeným ovocem. Doplňte krém, přiklopte dalším patrem a pokračujte až k poslednímu – rovnému patru. To můžete lehce potřít krémem, nebo jen pocukrovat. Dort můžete sníst hned nebo ho nechat v lednici rozležet do druhého dne – pak se lépe krájí, protože se část vlhkosti vsákne do korpusu.

4. Dort můžete na závěr ozdobit jak čerstvými jahodami, tak i letními jedlými květy ze zahrádky – použít můžete macešky, sedmikrásky, lichořeřišnici, šalvěj, bez, (nestříkané) růže, kvetoucí mátu nebo jiné bylinky (pozor ale na květy pažitky a dalších cibulovin, jejich aroma se k dortu příliš nehodí). Pokud vás dort jako z rukou víl neláká, klidně si květy odpusťte, krásný bude i jen s ovocem.

Hotovo!