...

... Zdroj: iStock.com

To, co vidíte jako první na obrázku, odhalí, jakou máte emoční inteligenci

Existují různé druhy inteligence. Moc dobře známe pojem IQ, který vypovídá o tom, jak jsme na tom s rozumovými schopnostmi, ale ani trochu nevypovídá o tom, zda budete v životě úspěšní a oblíbení. O tom totiž rozhoduje takzvaná emoční inteligence, tedy EQ. Ta mimo jiné odhaluje, jak jste schopní zacházet se svými emocemi v rámci sebe samého, ale taky ve vztahu k okolí. V ideálním případě by se ale obě inteligence měly doplňovat a neměly by spolu soupeřit.

Emoce jsou součástí nás všech a hrají významnou roli v tom, kdo jsme a jak se jevíme našemu okolí. Dříve se emocím moc pozornosti nevěnovalo, ale dnes je to jinak. V případě emoční inteligence taky velice důležité. Emoční inteligence je totiž schopnost člověka porozumět pocitům jiného člověka. Empatický člověk ví, kdy toužíte po objetí nebo kdy potřebujete odstup. Přestože existují testy, jak ji změřit, existuje taky snadný vizuální test, který vám pomůže odhalit, zda máte emoční inteligenci vysokou, nebo naopak nízkou.

Pravidla jsou jednoduchá: Obrázek je optická iluze a musíte se na něj podívat a říct, co jste vnímali jako první. Možná budete hodně překvapení! Co jste tedy spatřili jako první?

...
... | Zdroj: archiv/BPŽ

Jako první jste viděli trávu…

Pokud jste jako první viděli trávu, když jste viděli obrázek, pak jste člověk, který má lidi rád a rád se taky stará o ty, kteří jsou kolem něj. Staráte se o ně opravdu dost a někteří z nich to vědí, zatímco jiní to vůbec nevnímají. Ale to nevadí. Důležité je, že jsou v pořádku, a to je vlastně všechno, co chcete – nepotřebujete žádné potvrzení ani uznání. Je tu ale jeden problém. Pokud se soustředíte na trávu až moc dlouho, nezpozorujete les, který je za ní nebo roste kolem. Chybí vám objektivita. Nebojíte se požádat o pomoc, když ji potřebujete, a taky si uvědomujete, že jste někoho zranili. Vzhledem k tomu, že si dokážete říct o pomoc, vám taky lidi ochotněji pomohou.

Jako první jste viděli dívku…

Pokud jste při pohledu na obrázek viděli jako první dívku, pak jste typ člověka, který staví myšlenky a pocity druhých před své vlastní. Vaše emoční inteligence je skutečně velmi vysoká a jste schopni se vcítit do ostatních. Moc dobře víte o svém daru a kdykoli je potřeba, použijete ho. Musíte si ale dávat velký pozor, pokud budete neustále klást potřeby a přání druhých před svoje vlastní, mohlo by vás to do budoucna vyčerpat. Ztrácíte tím sami sebe, což může být frustrující. Musíte být opatrní, abyste zbytečně nevyčerpávali energii na druhé a pro sebe vám nezbylo nic. Ujistěte se, že neinvestujete víc, než je nutné.

Jako první jste viděli zrcadlo…

Pokud jste spatřili jako první zrcadlo, vaše emoční inteligence je vysoká. Zrcadlo však taky představuje něco, co není úplně tak ideální, aspoň ve skutečném reálném světě. Zrcadlo totiž obrátí i váš vlastní obraz, když se do něj díváte. To znamená, že možná odrážíte emoce druhých víc, než byste měli. Co to znamená? To znamená, že pokud je například někdo smutný, začnete hledat důvod v sobě a kladete si otázku, zda to nejste právě vy, kdo je příčinou jejich smutku. Když je někdo naštvaný, začnete zjišťovat, zda není naštvaný kvůli vám. Skvělá věc je, že umíte číst emoce, ale není možné, abyste všechny pocity druhých svalovali na sebe. Hledejte skutečný zdroj, jinak vás to pohltí.