Svět je placka (v housce)!

15. ledna 2017
  • „Svět někdo připlácnul na gril a opekl po obou stranách!“ Tak Stephen Clarke, slavný Brit žijící ve Francii, glosuje ve své knize Faktor Merde burgermanii, která zachvátila Paříž. Uběhlo pár let a je to i u nás. 

    Ve street foodu nemáme na čem stavět, a tak je burgerový nálet přímo intenzivní. Je tu hlad po levném, jednoduchém, přesto propracovaném jídle, které se musí vzít obouruč a přitom musíte dávat majzla na hadry. Pojďme si posvítit na čtyři podniky v naší krajině, kterým se daří dělat burgery fakt dobře!

    BURGER INN/Běhounská 9, Brno

    Kuba s Markem byli původně bankovní úředníci. V Brně dobrý burger dlouho postrádali, a tak to společně tak dlouho vychytávali, až otevřeli BURGER INN 602 00, dneska rozhodně nejstylovější podnik v naší zemi. Přísný design, rap z repra, kluci v kšiltovkách, „head to toe“ v černém, a to včetně rukavic. Atmosféra je tu opravdu nakažlivá.

    Mimochodem, když sem prý poprvé vešel raper Tafrob, zrovna hráli jeho pecku. Teď tady maká. Zkuste Cheddar Bacon, je v něm karamelizovaná cibulka, slanina, rajčatová majonéza, ten nejlepší sýr, rajče, salát a nakládaná okurčička.

    Kluci dbají na míchání hovězího, jeho podíl tuku a vliv na výslednou chuť. Každý den dělají poctivé bramborové hrancle a Coleslaw z čerstvé zeleniny.

    V Brně přibylo konkurence, Cheddar boys mají náskok a spoustu fanoušků. Teď makají na vychytaném rozvozu burgerů. Chtějí dokázat, že jsou stejně dobré jako ty u nich v bistru.

    Dobroty z Burger InnDobroty z Burger InnAutor: Facebook / Burger Inn

  • CAKIR’S BURGER/nám. Míru 22, Šumperk

    Jakub tak dlouho griloval s kámoši na terásce, až začal své „poctiváky“ rozvážet mezi lidi pod pionýrskou značkou „My burger“. O dva a půl roku později měl už slušnou fanouškovskou základnu a otevřel si skvělý podnik Cakir’s Burger.

    Tam se dnes chodí hlavně na Texas, tedy léty ověřený burger s lehce pikantním dresinkem, grilovanou slaninou a cibulí. Hranolky dělají z belgických brambor se slupkou a nechybí další klasika – Coleslaw.

    Jakub s manželkou neustále cestují a hledají další inspiraci pro svůj podnik, který se snaží působit především sympaticky. Ze svých cest vzpomínají například na skvělý burger ze zapadlého podniku na Filipínách. Baví je také otevírat hranice tohoto žánru, a tak dělají variace na české téma, trhaný kachní burger s červeným zelím a smaženou cibulkou v domácí briošce.

    V Šumperku je to stejně jako kavárna Pikola další podnik, který ukazuje, jak takové malé město pod Jeseníky může vystrkovat růžky!

    Dobroty z Cakir´s burgerDobroty z Cakir´s burgerAutor: Facebook /Cakir´s burger

  • DISH/Římská 29, Praha 2/

    V Praze je přímo burgří invaze, ve hře je spousta nových a dobrých hráčů, kteří by také zasloužili vzpomenout. Ale stále tu tak trochu platí pravidlo: „Proč chodit jinam, když je tu Dish.“

    Ten začal na neoraném poli ve stověžaté působit už v roce 2012 a dodnes patří k nejlepším.

    Od samotného začátku mají v nabídce Dish burger (hovězí s čedarem, slaninou, dish kečupem, aioli z pečeného česneku, nakládanou okurkou a salátem) a vy si zkuste podpultově vyžádat jeho smoky verzi. Domácí hranolky v nabídce příloh stále vedou, ale „signature“ jsou určitě ty s opečenou slaninou a javorovým sirupem.

    Zajímavá variace na Coleslaw je Asijský slaw se šitake, chilli a sezamovým dresinkem. Dish také vnímá trendy a zkouší různé další speciály, ale vždy se stejně ukazuje, že zajímavě udělaná hovězí klasika pokaždé boduje nejvíc.

    Podnik na jaře čeká malá, ale nutná rekonstrukce. A možná i další podnik. To zůstává překvapením.

    Dish burgerDish burgerAutor: Facebook / Dish Burger Bistro

  • BŮRGER/Školní 3262, Zlín

    Martin byl stavař, a když skončil v nemocnici na JIP, rozhodl se udělat tlustou čáru. Vždycky pro radost vařil, k objevování chutí ho vedla maminka a babička. A když všichni jeho strávníci opakovali: „Ty vole, ty by ses tím měl živit!“, tak se do toho pustil a první jarní den roku 2015 otevřel Bůrger.

    Jeho největší stálicí na kartě je vegetariánský řepák a tzv. Burger žlutý! Menu se mění se sezonou tak, aby se nemuselo sahat do mrazáku. Mají tu také averzi vůči friťákům, takže tu jako tradiční přílohu dostanete pečené brambory a k nim dipy – slanina, sýr, tzv. „as you wish“.

    Martin s ženou Kateřinou reflektují i alternativy a dělají například pro všechny paleo lovce a sběrače burger v salátovém loži, na své si přijdou vegetariáni i bezlepkáři.

    Každý den pečou bulky z výtečné kelčské mouky a opravdového másla a maso je z vyvěšeného hovězího krku plemene Aberdeen Angus z rudimovské farmy Maso z lúky. Takže nezbývá než dodat: „Ty vole, to bys měl zažít!“

     Článek připravil časopis Formen.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy