Svět je placka (v housce)!

„Svět někdo připlácnul na gril a opekl po obou stranách!“ Tak Stephen Clarke, slavný Brit žijící ve Francii, glosuje ve své knize Faktor Merde burgermanii, která zachvátila Paříž. Uběhlo pár let a je to i u nás. 

Ve street foodu nemáme na čem stavět, a tak je burgerový nálet přímo intenzivní. Je tu hlad po levném, jednoduchém, přesto propracovaném jídle, které se musí vzít obouruč a přitom musíte dávat majzla na hadry. Pojďme si posvítit na čtyři podniky v naší krajině, kterým se daří dělat burgery fakt dobře!

BURGER INN/Běhounská 9, Brno

Kuba s Markem byli původně bankovní úředníci. V Brně dobrý burger dlouho postrádali, a tak to společně tak dlouho vychytávali, až otevřeli BURGER INN 602 00, dneska rozhodně nejstylovější podnik v naší zemi. Přísný design, rap z repra, kluci v kšiltovkách, „head to toe“ v černém, a to včetně rukavic. Atmosféra je tu opravdu nakažlivá.

Mimochodem, když sem prý poprvé vešel raper Tafrob, zrovna hráli jeho pecku. Teď tady maká. Zkuste Cheddar Bacon, je v něm karamelizovaná cibulka, slanina, rajčatová majonéza, ten nejlepší sýr, rajče, salát a nakládaná okurčička.

Kluci dbají na míchání hovězího, jeho podíl tuku a vliv na výslednou chuť. Každý den dělají poctivé bramborové hrancle a Coleslaw z čerstvé zeleniny.

V Brně přibylo konkurence, Cheddar boys mají náskok a spoustu fanoušků. Teď makají na vychytaném rozvozu burgerů. Chtějí dokázat, že jsou stejně dobré jako ty u nich v bistru.

Dobroty z Burger Inn

CAKIR’S BURGER/nám. Míru 22, Šumperk

DISH/Římská 29, Praha 2/

BŮRGER/Školní 3262, Zlín

Článek připravil časopis Formen.