Dokonalé spojení? Martinská husa a mladé víno
Ke sklence Svatomartinského vína patří dobrá nálada a chutná husa. Výtečná je na kmínu i s pečenými jablky.
V minulosti příprava tradiční martinské husy zabrala dva dny. Hospodyně nejdříve maso důkladně potřely solí. Následující den husu opekly v pekáčku na kamnech. Vypečený tuk odebraly do hrnku a teprve pak drůbež vložily do rozehřáté trouby.
Martinská husa
Suroviny: mladá husa, sůl, kmín, 6 až 8 jablek, 0,75 l kvalitního červeného vína, trocha hladké mouky
Mladou vykuchanou a očištěnou husu omyjeme, osušíme a osolíme zvenku i uvnitř. Do břišního otvoru vložíme pár oloupaných jablek bez jádřince. Kůži kolem otvoru sešijeme, sevřeme svorkami nebo spojíme špejlí.
Drůbež vložíme do velkého pekáče zády nahoru. Posypeme trochou kmína a podlijeme vodou.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů a průběžně podléváme vypečenou šťávou a červeným vínem.
Vypečené sádlo v průběhu pečení odebíráme do hrnku. Po hodině pečení husu obrátíme, propícháme nožem na prsou, pod křídly a kolem stehen. Poté husu pečeme dočervena ještě asi 30 minut.
Tip: Slijeme-li zbylou šťávu z pekáče a husu necháme dopéci bez ní, bude mít křehkou a křupavou kůrku.
Upečenou husu vyjmeme z pekáče, naporcujeme a upravíme na mísu. Pečená jablka rozmístíme k huse. Vypečenou šťávu můžeme ještě zahustit trochou hladké mouky.