Video placeholde

Spolu proti domácímu násilí: Projekt O čem se mlčí pomůže vybavit krizový byt

Je řada věcí a témat, o kterých raději nemluvím. Někdy pociťujeme strach, jindy stud nebo možná nechuť zabývat se nepříjemnými otázkami. Mnohdy zkrátka jen nevíme, jak správně reagovat. Společný projekt časopisu Moje psychologie a webu Ženy.cz s názvem O čem se mlčí si vzal za úkol taková témata postupně otevírat. Má ale i charitativní podtext: tentokrát finanční pomoc putovalala centru ROSA, organizaci, která se zaměřuje na pomoc obětem domácího násilí.

ROSA – centrum pro ženy, z. s., nebylo vybráno náhodou. Domácí násilí je totiž jedním z témat, o kterém se nemluví. Odehrává se vskrytu za zavřenými dveřmi. Tajit se ho snaží jak oběti, které jsou mu vystaveny, tak agresor, který se ho na svých blízkých dopouští. ROSA – centrum pro ženy a jeho pracovnice se snaží nejen pomáhat obětem domácího násilí, ale také otevírat veřejnou diskusi nad tímto bohužel velmi rozšířeným fenoménem. A upozorňovat nejen v médiích na to, že domácí násilí je téma, o kterém by se rozhodně mlčet nemělo.

O čem se mlčí - domácí násilí.
O čem se mlčí - domácí násilí. | Zdroj: Martin Pekárek

Jedním z pomyslných vrcholů našeho projektu O čem se mlčí tak bylo setkání, které se uskutečnilo na sklonku minulého roku ve čtvrtek 16. prosince a na němž šéfredaktorka časopisu Moje psychologie Klára Antošová předala symbolický šek na částku 50 000 korun vedoucí Informačního a poradenského centra ROSABranislavě Marvánové Vargové. Na slavnostním setkání nemohl chybět ani psychoterapeut Honza Vojtko, který se stal nepostradatelným spolupracovníkem našeho projektu; z pozice psychologa jako odborník, ale zároveň také jako moderátor videopořadu O čem se mlčí.

A na co konkrétně budou použity finanční prostředky, které se podařilo vybrat díky našim partnerům (IKEA, Nadace Vodafone, Accenture, Repromeda, Konec tabu) projektu O čem se mlčí ve své premiéře? „V České republice je dlouhodobý nedostatek specializovaných pobytových a krizových služeb pro osoby ohrožené domácím a sexuálním násilím. V současnosti chybí podle doporučení Rady Evropy téměř 90 % lůžek. Skutečně specializované služby, které poskytují dlouhodobé ubytování, jsou pouze v největších městech a jejich kapacity jsou nedostatečné,“ upozornila vedoucí Informačního a poradenského centra ROSA Branislava Marvánová Vargová s tím, že darované finanční prostředky pomohou právě s dovybavením jednoho krizového bytu pro oběti domácího násilí a jejich děti.

Děkujeme všem našim partnerům! Charitativní aktivita projektu O čem se mlčí by nebyla možná bez našich partnerů, díky nimž jsme mohli centru ROSA věnovat částku 50 000 korun. Partnery projektu byli IKEA, Nadace Vodafone, Accenture, Repromeda a Konec tabu.

Velký rozhovor s moderátorem pořadu O čem se mlčí Honzou Vojtkem najdete v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie. Koupit si ho můžete v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Moje psychologie 02/22
Moje psychologie 02/22 | Zdroj: Anna Kovačič