Věnečky s mátovým krémem

Věnečky s mátovým krémem Zdroj: Johana Střížková

Sladký víkendový hřích: Věnečky s mátovým krémem!

Věnečky jsou klasika, kterou miluje snad každý. Zkuste o víkendu své blízké překvapit netradičními věnečky s mátovým krémem. Uvidíte, že se po nich jen zapráší!

VĚNEČKY S MÁTOVÝM KRÉMEM

Příprava: 80 minut + 30 minut pečení

Suroviny: 250 ml mléka, 100 g másla, 100 g cukru, špetka soli, 150 g hladké mouky, 5 vajec

Krém a poleva:

100 g kvalitní bílé čokolády, 8 středních lístků máty, hrst malých na ozdobu, 100 g cukru krupice, 300 ml smetany ke šlehání

Postup:

1. Do kastrolu dejte mléko, máslo, cukr, sůl a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, sundejte ji z plotny a najednou vmíchejte všechnu mouku. Ve chvíli, kdy se vše spojí v lepkavý „knedlík“, vraťte kastrol na plotnu a na mírné teplotě těsto tzv. odpalujte. Pečlivě míchejte a přehazujte ze strany na stranu, zatímco na dně kastrolu přisychá tenká bílá vrstvička. Míchání věnujte pár minut, je to důležitá fáze, během níž se těsto zbavuje přebytečné vlhkosti. Po dvou až třech minutách kastrol sundejte z plotny a těsto nechte vychladnout, asi na 60–50 °C.

2. Vychladlé těsto přendejte do robotu s protínací metlou a při střední rychlosti do něj postupně zapracujte vejce. Další vejce přidávejte vždy až ve chvíli, kdy se to předešlé beze zbytku spojí s těstem. Vznikne konzistentní, měkká, hladká a lehce lepivá hmota. Vejce můžete zapracovat i ručně vařečkou. Těstem naplňte cukrářský sáček s větší zubatou špičkou. Na plech vyložený papírem na pečení vykreslete těstem kruhy o průměru 8–10 cm pár centimetrů od sebe, při pečení věnečky nabydou. Než je dáte do trouby, uhlaďte mokrým prstem spoje a nerovnosti. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, po 10 minutách ztlumte teplotu na 170 °C a pečte ještě 15–20 minut, věnečky by měly mít nazlátlou barvu. Během pečení neotvírejte troubu, jinak hrozí, že těsto splaskne. Hotové věnečky nechte vychladnout.

3. Mátu utřete s cukrem v hmoždíři. Studenou smetanu ušlehejte do polotuha, poté přidejte mátový cukr a vyšlehejte opravdu tuhou šlehačku. Přendejte ji do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a uchovejte v chladu. Věnečky prokrojte a horní části polijte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a ozdobte mátovými lístky. Spodky věnečků naplňte mátovou šlehačkou a přiklopte vršky s čokoládovou polevou. Hned podávejte. Plňte jen takové množství věnečků, které hned spotřebujete, a zbylé korpusy uchovávejte nenaplněné.

Recept vyšel v květnovém vydání magazínu F.O.O.D.!

Kupte si aktuální číslo přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900 Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red