Mlsejte zdravě: Vyzkoušejte malinový chia puding nebo pečené hrušky!
I když chceme po vydatném zimním hodování tělu odlehčit, nemusíme se nutně vzdát sladkého. Mlsat se dá celkem zdravě. A ještě ke všemu opravdu lákavě a chutně, ať už si chceme dát koláč k nedělní snídani, sušenky na výlet, pudink ke svačině anebo zmrzlinu jen tak pro chuť. V následujících receptech se šetří lepkem, cukrem i kravským mlékem, ale rozhodně ne chutěmi a nápady.
PEČENÉ HRUŠKY
4 porce
Příprava: 20 minut + 40 minut pečení
Suroviny: 4 hrušky, 3 lžíce medu, 100 ml vody, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce citronové šťávy
K servírování: 2 lžíce vlašských ořechů, 2 lžíce lískových ořechů, 1 lžíce pistácií, 2 lžíce konopných semínek, 1 lžíce chia semínek, 200 g zakysané smetany (nebo kokosové smetany)
Postup:
1. Troubu rozehřejte na 190 °C. Hrušky oloupejte, překrojte na poloviny a pomocí lžičky vydlabejte jádřinec.
2. V rendlíku svařte za stálého míchání med, vodu, semínka z vanilkového lusku a citronovou šťávu, asi 5 minut, získáte sirup. Do zapékací misky nebo na plech naskládejte očištěné hrušky a zalijte je medovým sirupem. Vložte do trouby a pečte, dokud nezezlátnou, bude to trvat 40–45 minut.
3. Nasekejte ořechy a nasucho je spolu se semínky opečte na rozpálené pánvi. Upečené hrušky podávejte přelité šťávou z pekáče. Na každou porci přidejte kopeček zakysané smetany a bohatě ji zasypte restovanými oříšky.

MALINOVÝ CHIA PUDINK S RŮŽOVOU VODOU
4 porce
Příprava: 15 minut + chlazení
Suroviny: 6 lžic chia semínek, 450 ml kokosového mléka, 2–3 lžíce agávového sirupu, 100 g malin, 1 lžička růžové vody
K podávání: maliny, pistácie, sušené květy růží
Postup:
1. V míse smíchejte chia semínka, kokosové mléko a agávový sirup. Přes sítko do směsi propasírujte maliny a přilijte růžovou vodu. Vše dobře promíchejte a uložte alespoň na hodinu nebo přes noc do ledničky.
2. Vychlazený chia pudink rozdělte do skleniček. Ozdobte malinami, nahrubo nasekanými pistáciemi a sušenými květy růží.
