Chřestové těstoviny jsou na jaro ideálním lehkým receptem.

Chřestové těstoviny jsou na jaro ideálním lehkým receptem. Zdroj: iStock

Skvělá lehká večeře i příloha: Chřestové těstoviny s mandlemi a chilli

To je tak, když nečekáte zázrak, a on se stane. Přivítejte na stole svého jarního favorita!

Ingredience na 4 předkrmy nebo 2 hlavní jídla:

Na uvaření chřestu: 500g svazek bílého (případně i zeleného) chřestu – spíše silnější stonky, plátek citronu, 500 ml vody, ½ lžičky cukru, 1 lžička soli, 1 lžička citronové šťávy Na tagliatelle z chřestu: 20 g másla, 2 hrsti plátků mandlí, 2 velké stroužky česneku, čerstvá petrželka, chilli paprička dle chuti (možno vynechat), citronová šťáva, pepř, sůl

Postup:

1. Odřízněte dřevnaté konce bílého chřestu, oloupejte ho, zbytky nevyhazujte (budou se hodit do vývaru). Pomocí škrabky loupejte ze stonku tenké placaté nudličky. Poslední nudli rozřízněte napůl včetně hlavičky. Takto postupujte u všech chřestových stonků a pokládejte je do misky s vodou, oddělte na jedné straně samotné nudličky, na druhé ty s hlavičkou. Zakápněte je citronem, kolečko citronu klidně můžete v misce nechat.

2. Do rendlíku dejte vařit vodu a přisypte trochu cukru (zvýrazní chuť chřestu), o něco víc soli a opět zakápněte citronovou šťávou. Až začne voda vřít, vložte sem chřestové nudličky s hlavičkami. Po dvou minutách přidejte ostatní nudličky a po další minutě odstavte.

3. Pomocí kuchyňských kleští stonky vyndejte a přendejte do misky s ledovou vodou. V této fázi byste si mohli upravený chřest schovat do lednice a pokračovat druhý den.

4. Dále nakrájejte česnek na tenké plátky, petrželku a chilli papričky najemno, rozehřejte máslo v rendlíku a opražte na něm nakrájené (plátkové) mandle, případně piniové oříšky. Až se rozvoní a začnou po okrajích zlátnout, přidejte česnek, stonky petrželky a chilli papričky. Vzápětí za nimi půjdou chřestové stonky. Přilijte trochu citronové šťávy, opepřete, dolaďte dalším kouskem másla, trochou soli a posypejte petrželovými lístečky. Poté, co vložíte chřest, stačí už jenom minutka a je hotovo.

5. Pokud však toužíte po ještě větší dokonalosti, můžete předkrm posypat slaninovou strouhankou a/nebo parmezánem. Při svátečních příležitostech se tagliatelle z chřestu hodí jako výjimečná příloha k rybám či drůbeži anebo do nich stačí přidat pár restovaných krevet.