Simona Stašová

Simona Stašová Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)

Simona Stašová: Štěstí v mém věku je klidná spokojenost

„Zkušenost vám nikdo nemůže předat, tu si musíte prožít,“ konstatuje v našem rozhovoru Simona Stašová. Její osobní zkušenosti jsou však přinejmenším velmi inspirující. Jak se ohlíží za přelomovými okamžiky ve své kariéře? A udělala by dnes něco jinak? 

Říká se, že dnešní šedesátnice jsou vlastně čtyřicítky, a spousta žen to dokazuje nejen tím, jak vypadají, ale hlavně tím, jak žijí…

Je to všechno o zdraví a energii a chuti pracovat. Být stále v kole. Do té šedesátky si člověk ani neuvědomuje, že síly ubývají, ale najednou to přijde, pomalu, pozvolna, nepozorovaně. I já už vím, o čem mluvím. Ale to není špatně, to je naopak dobře. V tom rozjetém vlaku do šedesátky máte vítr ve vlasech, ale až tolik si nevychutnáte detaily života ani své profese. V couráku, do kterého pomalu přestoupíte, vidíte všechno, co jste z toho pádícího vlaku neviděla. Vzduch kolem vás se jakoby zklidní a máte čas na ty detaily.

Co je pro vás dnes ještě výzva?

Myslíte v práci? Kývnu na nabídku, jen když mám pocit, že tam v tom kuse budu něco platná. Že tomu rozumím, že to cítím a že to dá něco mně i divákovi. Jestliže ne, žádných výzev se už neúčastním. Nemám touhu nic dokazovat.

Někde jste řekla, že vaše profese je obchod s emocemi. Jak emoce zvládáte mimo práci?

S čím kdo zachází, tím taky schází. To je jasná věc. Ale dnes už se snažím emoce v soukromí tlumit, nedělají mi zas tak dobře. Mně ani mým blízkým. Hodně si čtu a tam si prožiju emocí habaděj. To je momentálně můj největší koníček.

Psychologové tvrdí, že neumíme správně odhadnout, co nás udělá šťastnými. Představujeme si, že když budeme víc vydělávat nebo získáme vysněného partnera, budeme šťastnější. Ale když se to splní, rychle si zvykneme a pocit štěstí se vrátí na „základní úroveň“. Jak to vidíte?

Štěstí v mém věku je klidná spokojenost. Vědomí, že nejenom mně se vydařil život, ale taky mým dětem. Štěstí jsou pro mě dobré vztahy v rodině, to, že víme, že se nenecháme na holičkách, že se o sebe můžeme opřít. A to spolu nemusíme bydlet ani být stále v manželském svazku. Když už jsem někoho do svého kruhu rodinného jednou přibrala, tak už nikdy neodešel, třebaže se naše cesty rozešly. Toto vědomí mi dává jistotu a klid v duši a vlastně je to pro mě štěstí. Peníze jsou důležité, ale stačí jich tak akorát. V penězích určitě není bohatství, to je jen ve vztazích.

Simona Stašová
Simona Stašová | Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)

Jsou pracovní vztahy, které vznikají na jevišti, srovnatelné se vztahy s přáteli?

Naprosto. Já nemám moc času jít s někým poklábosit do kavárny, a tak si své přátele vybírám do svých představení. Je to spojení příjemného s užitečným. V šatně si stačíme říct všechno a já mám pak čas sama pro sebe a pro svoji rodinu.

V padesáti jste se rozhodla jít na volnou nohu. Nebála jste se?

Říká se: kdo se bojí, nesmí do lesa. V padesáti jsem už věděla, co chci a co ne a že se na sebe můžu spolehnout.

V čem přesně?

Každou volnou chvilku jsem trávila čtením scénářů a hledáním příběhů a rolí. Věděla jsem, že už mám nabráno a že dramaturgický plán si umím udělat sama. A taky jsem věděla, se kterými režiséry a kolegy chci pracovat. Tak jsem to riskla.

Nelitovala jste někdy?

Ne, nikdy. Do padesáti jsem hrála to, co mi nabídli v divadle, kde se tenkrát nenosilo role vracet. Po vrácení role mohl přijít i vyhazov. A v padesáti jsem pochopila, že sama sebe vidím jinak, než mě obvykle viděli ti, kteří mi role nabízeli. Byl to risk, ale vím, že to nebylo zadarmo. Hodně jsem dřela. Dnes už dřít nechci. Dnes si chci práci užívat. I proto jí neberu tolik.

Jaké životní karamboly Simonu Stašovou postihly a jak se vyrovnávala s bolestí? Celý rozhovor najdete ve speciálu časopisu Moje psychologieRozhovory. Koupíte ho na stáncích nebo přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ROZHOVORY18W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ROZHOVORY18W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 89 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie