Co chceme nejčastěji slyšet v posteli a proč nás sextalk vzrušuje?

Co chceme nejčastěji slyšet v posteli a proč nás sextalk vzrušuje? Zdroj: iStock.com

Sextalk může být hra i blízkost. Jak spolu mluvíme v posteli?

U sexu mluvíme tělem, intenzitou doteku, každým svalem, očima, výrazem v obličeji. Někdy šeptáme, někdy se vzrušujeme hraním rolí, říkáme si, co máme rádi, co se nám líbí. Někdy vyjadřujeme lásku a něhu, někdy mlčíme, nepotřebujeme u sexu žádná slova. Anebo je chceme použít, ale stydíme se. Sextalk je dobrodružství, které stojí za zkoušku.

Začala jsem prozkoumávat oblast verbální komunikace během sexu. Ptala jsem se lidí kolem sebe, co pro ně znamená sextalk. Pro někoho je to samozřejmost a používají slova u sexu autenticky, funguje to samo, někdo k nim hledá cestu, protože je to prostě dobrodružství. Možná do některých oblastí musíme vkročit nebojácně, prozkoumat je, posunout hranice, projiskřit si život novým vzrušením…

TIP NA VIDEO: Sex na prvním rande: Ano, nebo ne? Na to odpovídá terapeut Honza Vojtko

„Sextalk může být jedním z mnoha vyjádření pocitů během sexu, který nabuzuje sexuálního partnera. Když ne během sexu, může být součástí předehry. Je pro mě důležitý i v situacích, které nejsou se sexem přímo spojené, třeba na večírku, kde nemůžeme mít běžně sex,“ popisuje svoji představu sextalku pětadvacetiletý Adam. Sára si pod tím na první dobrou představila sexting, když se s partnerem vzrušují prostřednictvím zpráv. Hodně lidí, kterých jsem se ptala, to vnímalo hlavně jako součást předehry. Všechny tyto možnosti spojuje fakt, že to děláme za účelem vzrušit druhého člověka, probudit v něm touhu a chtíč. Mě teď ale zajímá, co si říkáme přímo během sexu, když jsme si blízko, zranitelní, nazí.

Proč mluvím, proč mlčím

Sextalk může mít různé motivace. „Fun, sranda, někdy rough, surový, někdy sexy, někdy něžné. Záleží na tom, s kým se miluju a v jakém jsme zrovna módu. Vždycky pro mě ale mluvení o sexu znamená blízkost, soustředění na druhého člověka, i když ho tolik neznám, nebo vůbec, snažím se cítit, co od toho sexu zrovna oba chceme. Tvrdý sex, něžný sex… tím, že na něj mluvím, šeptám jeho jméno, dávám najevo, že jsme v tom spolu,“ říká mi otevřeně Zoe.

Když jsem se ptala Josefíny, vysvětlovala mi, že u ní slova sexuálního partnera mohou podpořit jeho doteky, které ji vzrušují. Slova eskalují atmosféru. Zároveň mi řekla, že ona sama u sexu nechce mluvit, jen pokud je to součástí hry. „Mluvím u sexu, jen když jde o roleplaying, a to myslím ty basic jako učitel a studentka, nic šíleného.“ Někdy slovy navigujeme druhého k tomu, co od něj potřebujeme. Může to být ale i mocenská hra. „Klukům to pomáhá umocňovat dominantnější pozici v sexu. Říká mi něco ve smyslu, že mě zničí, jestli to ještě vydržím. Cítím v tom mocenskou rovinu, ale ne ponížení,“ popisuje Sára.

Z někoho plynou slova přirozeně v intenzivních momentech, které tím obsahem umocní, jako by je tělo nutilo něco říct a uvolnit napětí, někdo si hraje, někdo nevydá ani hlásku, prostě to nejde. „Já jsem u toho v nějakém polotransu, ve vytržení, když se to děje, jsem úplně jinde, dělám věci spontánně, nepromyšleně a v ten moment nedokážu nic říct, ale můj kluk říká skvělé věci, baví mě to a chtěla bych to pro něj taky udělat,“ říká Sára.

Hodně lidí se bojí, že je sexuální partner nepochopí, že to zkazí celý moment, dostanou sami sebe do trapné situace. „Mám s tím problém, neumím hrát sexy hry v posteli, jsem tam až moc autentická, normální. Přišla bych si trapně a strojeně, že bych musela něco vymýšlet. Jsem zvyklá, že v posteli nedělám nic, co by ze mě nešlo naturaly, ale chtěla bych se to naučit, umět nahodit nějakou roli. Stydím se víc něco říct než udělat,“ popisuje Žofie.

Co chceme slyšet?

Když se zamyslíme, cítíme pravděpodobně odlišně, co chceme slyšet od druhého, co mu chceme říkat a co tušíme, že on chce slyšet od nás. „Přemýšlím občas, jestli jsou sexy věci, které říkám, vzrušující víc pro mě, nebo pro toho druhého. Ale myslím, že vzrušení je propojené. Čím víc je vzrušený druhý člověk, tím víc i já, je to oboustranný proces,“ vysvětluje Zoe. A někdy to prostě nevyjde. „Sextalk některých mých partnerů mě rušil, protože neříkali nic, co by mě vzrušovalo, ale jen komentovali situaci, aby si ji uvědomili. Takže vzrušovali sami sebe. To si neužívám,“ vysvětluje Daniela. Co tedy chceme nejčastěji u sexu slyšet?

„Holky většinou chtěly slyšet o své kráse, sexy těle a o pocitech, chlap chce slyšet asi spíš o sexy těle, výkonnosti, technice a věci typu ,tak tohle jsem ještě fakt nezažila‘ nebo ,to seš první, komu se tohle povedlo‘ nebo ,nepamatuju si, že bych kdy měla silnější orgasmus‘,“ vyjmenovává Štěpán. „Líbí se mi, když mi někdo hezky zalichotí nebo mi řekne věci, který by se mnou chtěl dělat, nebo příkazy, rozkazy, ale hezky sexy,“ doplňuje k tomu Josefína. A Adam mě pobavil trefným komentářem: „Partner přece musí vědět, že je postelový bůh, pokud to je pravda, lhát se nemá!“

Celý článek najdete v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie. Koupíte ho v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

.
. | Zdroj: Lucie Robinson