Nic nechutná lépe než suroviny, jako jsou zelenina čerstvě vydloubnutá ze záhonu, ovoce právě utržené ze stromu a nebo houba objevená pod jehličím. Pokud byl váš lov v lese úspěšný, uvařte si vedle klasické smaženice také lahodnou krémovou polévku.
4 porce
příprava: 50 minut
Budete potřebovat:
700 g lesních hub
3 lžíce másla
1 velkou cibuli
2 větší stroužky česneku
4 větvičky tymiánu
700 ml kuřecího vývaru
sůl a pepř
1 lžičku drceného kmínu
4 lžíce kysané smetany
1 hrst zelené petrželky
Postup:
Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub odložte stranou. Přidejte jemně nasekanou cibuli s drceným česnekem a tymiánem a opečte, asi 3 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu, částečně přikryjte poklicí a 20 minut vařte.
Polévku rozmixujte, ale zachovejte hrubší texturu. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Přidejte odložené houby a podávejte se smetanou a jemně nasekanou petrželkou.
Co jste možná nevěděli o houbách:
• Hřib je českých lesů pán. Lišky, které se do nich navracejí, delikatesa. O třetí místo v tuzemské hitparádě se dělí kozáky a bedly. Znalci však nedají dopustit na nenápadné holubinky, zejména holubinku nazelenalou. Vypadá trochu podezřele, ale vyplatí se naučit se ji rozeznávat. • K čištění lišek se vyzbrojte trpělivostí. Miniaturní lupeny zachycují drobné nečistoty, takže to pak může skřípat mezi zuby, což je věčná škoda. • Tip na dobrá místa v lese. Pokud nemáte štěstí, zkuste si zapamatovat, kde to nejvíce vonělo po houbách, a vrátit se tam za 7 až 14 dnů za předpokladu, že mezitím les skropí déšť. • Přetékají vám košíky, takže sušíte na zimu? Správně, jen to nedělejte v největším vedru na prudkém slunci. Houby zčernají a pozbudou svou chuť. • Zdravé pevné houby krájejte na větší silnější plátky. Usušené budou aromatičtější než tenké a drobné kousky.