Vraťte se zpět na dovolenou: 3 skvělé recepty řecké kuchyně!
Své jídlo Řekové neodbývají. Doma stejně tak jako v taverně nebo třeba v luxusním podniku. Je jejich vášní i filozofií. Navíc, kdo by chtěl dráždit bohy z Olympu?
Bylinkové tzatziki

4 porce
Příprava: 10 minut
Budete potřebovat:
10 lístků šalvěje
1 hrst kopru
1 salátovou okurku
240 g řeckého jogurtu
2 lžíce olivového oleje
1–2 lžíce citronové šťávy
3 stroužky česneku
sůl a hrubě mletý pepř
Postup:
Šalvěj a kopr velmi jemně nasekejte. Vychlazenou okurku nastrouhejte, trochu vymačkejte (ale ne moc). Promíchejte s jogurtem a podle chuti s citronovou šťávou, drceným česnekem, solí a pepřem. Vmíchejte bylinky a ihned podávejte.
Zkuste i další dva skvělé recepty!
Jehněčí na mangoldu s citronem

Příprava: 30 minut + marinování
Budete potřebovat:
8 jehněčích kotletek
sůl a pepř
170 g bílého řeckého jogurtu
3 lžíce olivového oleje
1 velký stroužek česneku
1/2 hrsti nakrájené plocholisté petrželky
NA SALÁT
1 mangold
1 cibuli
1 hrst piniových oříšků (nepovinně)
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci medu
3 citrony
Postup:
Kotlety osolte, opepřete a naložte do jogurtu s olejem, drceným česnekem a petrželkou. Marinujte v chladu minimálně 1 hodinu. Maso osušte a z obou stran ogrilujte, asi 5 minut z každé.
Mangold zbavte tuhého řapíku, pokrájejte a spařte. Propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V míse promíchejte s jemně nakrájenou cibulí. Na pánvi nasucho opražte oříšky a vmíchejte do salátu. Z oleje, medu a šťávy z 1 citronu umíchejte zálivku a promíchejte. Podávejte se skrojky citronu.
Košíčky s ovocem a jogurtem

Příprava: 30 minut + tuhnutí
Budete potřebovat:
1 balení filo těsta
olivový olej
máslo na formičky + 1 lžíce
4 hrnky mixu nakrájeného ovoce
100 g krupicového cukru
5 plátků želatiny
500 ml polotučného mléka
250 ml smetany ke šlehání
1/2 hrnku moučkového cukru
360 g řeckého jogurtu
jedlé květy na ozdobu
Postup:
Troubu zahřejte na 170 °C. Filo těsto nakrájejte na čtverce (asi 8 x 8 cm). Po 3 je skládejte šikmo na sebe a středy potírejte olejem. Formičky na muffiny vytřete máslem a vmáčkněte do nich naskládané čtverce, okraje ohrňte. Upečte dozlatova, maximálně 7 minut.
Ovoce nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte zkaramelizovat cukr. Po 3 minutách přisypte ovoce, 4 minuty povařte a odstavte. Želatinu vložte do vody. V kastrolu přiveďte k varu mléko se šlehačkou a moučkovým cukrem, odstavte a důkladně vmíchejte želatinu. Po vystydnutí zlehka vmíchejte jogurt a ovoce (trochu odložte na ozdobu). Krém nechte v chladu ztuhnout, potom rozdělte do košíčků, dejte do ledničky a před podáváním ozdobte jedlými květy.