Vraťte se zpět na dovolenou: 3 skvělé recepty řecké kuchyně!

26. srpna 2017
  • Vraťte se zpět na dovolenou: 3 skvělé recepty řecké kuchyně!

    Své jídlo Řekové neodbývají. Doma stejně tak jako v taverně nebo třeba v luxusním podniku. Je jejich vášní i filozofií. Navíc, kdo by chtěl dráždit bohy z Olympu?

    Bylinkové tzatziki

    ...Autor: istock.com

    4 porce

    Příprava: 10 minut

    Budete potřebovat:

    10 lístků šalvěje

    1 hrst kopru

    1 salátovou okurku

    240 g řeckého jogurtu

    2 lžíce olivového oleje

    1–2 lžíce citronové šťávy

    3 stroužky česneku

    sůl a hrubě mletý pepř

    Postup:

    Šalvěj a kopr velmi jemně nasekejte. Vychlazenou okurku nastrouhejte, trochu vymačkejte (ale ne moc). Promíchejte s jogurtem a podle chuti s citronovou šťávou, drceným česnekem, solí a pepřem. Vmíchejte bylinky a ihned podávejte.

    Zkuste i další dva skvělé recepty!

  • Jehněčí na mangoldu s citronem

    ...Autor: istock.com
    4 porce

    Příprava: 30 minut + marinování

    Budete potřebovat:

    8 jehněčích kotletek

    sůl a pepř

    170 g bílého řeckého jogurtu

    3 lžíce olivového oleje

    1 velký stroužek česneku

    1/2 hrsti nakrájené plocholisté petrželky


    NA SALÁT

    1 mangold

    1 cibuli

    1 hrst piniových oříšků (nepovinně)

    2 lžíce olivového oleje

    1 lžíci medu

    3 citrony

    Postup:

    Kotlety osolte, opepřete a naložte do jogurtu s olejem, drceným česnekem a petrželkou. Marinujte v chladu minimálně 1 hodinu. Maso osušte a z obou stran ogrilujte, asi 5 minut z každé.

    Mangold zbavte tuhého řapíku, pokrájejte a spařte. Propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V míse promíchejte s jemně nakrájenou cibulí. Na pánvi nasucho opražte oříšky a vmíchejte do salátu. Z oleje, medu a šťávy z 1 citronu umíchejte zálivku a promíchejte. Podávejte se skrojky citronu.

  • Košíčky s ovocem a jogurtem

    ...Autor: istock.com
    12 kusů

    Příprava: 30 minut + tuhnutí

    Budete potřebovat:

    1 balení filo těsta

    olivový olej

    máslo na formičky + 1 lžíce

    4 hrnky mixu nakrájeného ovoce

    100 g krupicového cukru

    5 plátků želatiny

    500 ml polotučného mléka

    250 ml smetany ke šlehání

    1/2 hrnku moučkového cukru

    360 g řeckého jogurtu

    jedlé květy na ozdobu

    Postup:

    Troubu zahřejte na 170 °C. Filo těsto nakrájejte na čtverce (asi 8 x 8 cm). Po 3 je skládejte šikmo na sebe a středy potírejte olejem. Formičky na muffiny vytřete máslem a vmáčkněte do nich naskládané čtverce, okraje ohrňte. Upečte dozlatova, maximálně 7 minut.

    Ovoce nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte zkaramelizovat cukr. Po 3 minutách přisypte ovoce, 4 minuty povařte a odstavte. Želatinu vložte do vody. V kastrolu přiveďte k varu mléko se šlehačkou a moučkovým cukrem, odstavte a důkladně vmíchejte želatinu. Po vystydnutí zlehka vmíchejte jogurt a ovoce (trochu odložte na ozdobu). Krém nechte v chladu ztuhnout, potom rozdělte do košíčků, dejte do ledničky a před podáváním ozdobte jedlými květy. 

    Další skvělé recepty najdete v aktuálním čísle magazínu F.O.O.D.!

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy