....

.... Zdroj: Bigstock

Podnikatelkou přes noc? Přečtěte si osobní zkušenost, jak na to

Máte svůj sen a chcete začít podnikat, ale bojíte se těžkých začátků? Moje dlouholetá kamarádka hodila obavy za hlavu a plánuje se vrhnout do víru podnikání. Všechno si ale nejdříve důkladně promyslela.

Začátky nemusí být tak těžké, jak si myslíte

Helena je moje kamarádka z vysoké školy. Studovaly jsme ji spolu a ona poté nastoupila jako personalistka do jedné velké české firmy. Momentálně je na rodičovské dovolené a chce si splnit svůj sen. Už po nástupu do prvního zaměstnání totiž často mluvila o tom, že by si chtěla založit vlastní společnost. Měla svou vizi, svůj podnikatelský plán a chtěla být svou vlastní paní.

„Žádný nařízený, který ti neustále dýchá na záda, chápeš. Já to zvládnu a jednou budu podnikat.“ řekla mi už tenkrát. Má poměrně aktivního syna, který jí dá hodně zabrat, ale ten už brzy půjde do školky a Helena má v úmyslu konečně svůj plán zrealizovat. Na našem posledním posezení u vína jsme se dostaly k tématu ready made společnosti. Nic vám to neříká? Je to způsob, jak začít podnikat rychle, bezpečně a snadno.

Úřední šiml nás nešetří, tady je seznam úkolů

S Helenou jsme se shodly na tom, že zakládání firmy není procházka růžovým sadem. Kdo podniká, ví o tom už své. Začínající podnikatelé to mají o to těžší, že jim v cestě stojí náročná byrokracie, se kterou zatím neměli co dočinění. Kdo nikdy nezakládal společnost, může se snadno spálit a v žádosti či dokumentech pro úřady udělat chybu. Než zkompletujete všechny dokumenty a projde si je úředník, který vám dá potřebný štempl, trvá to několik týdnů. Uděláte chybu a jedete nanovo. Než totiž finálně zapíšete svou novou společnost do obchodního rejstříku, čeká na vás tenhle seznam povinností.

1. Výlet na živnostenský úřad, kde si vyřídíte tzv. živnostenský list. Za kolek zaplatíte jednorázově 1 000 Kč.

2. Musíte si najít banku, v které otevřete svojí firmě účet, abyste na něj složili základní kapitál tzv. počáteční vklad. Výše nákladů za otevření účtu se liší. Záleží na tom, jakou banku si vyberete.

3. Své nové společnosti vyberete sídlo. A na to pozor. Rozhodně není jedno, kde ho budete mít. Vaše soukromá adresa nepůsobí zrovna nejlépe a se sídlem v pochybné Horní Dolní terno také neuděláte.

4. Seženete si notáře, u kterého sepíšete zakladatelskou listinu. Notář za vás následně podá žádost o zápis firmy do obchodního rejstříku. Odměna pro notáře vás bude stát minimálně 4 000 Kč.

Podnikatelkou se můžete stát hned

S ready made společností ale nic z toho řešit nemusíte, a navíc se jednatelkou společnosti stanete už za 24 hodin. Jak to tedy funguje? Tzv. ready made společnosti jsou firmy, které byly založené za účelem dalšího podnikání. To znamená, že už jsou zapsané v obchodním rejstříku, mají reprezentativní sídlo, ale reálně s nimi ještě nikdo nepodnikal. Nemají tudíž žádné závazky ani pohledávky. Díky bohu za toho, kdo tohle vymyslel. Společnost koupíte už od 10 000 Kč a máte vystaráno. Helena mě ubezpečila, že je to skvělý způsob, jak si start zjednodušit. „Ušetří mi to spoustu času a hlavně nervů.“ zakončila svou úvahu a já nemohla než souhlasit.

Příběh čtenářky Anety B.