Kateřina Trnková

Kateřina Trnková Zdroj: archiv

Odbornice na historické vozy: Už jako malá jsem si přála auto na setrvačník!

Už jako malá si raději hrála s autíčky a v dospělosti se stala světovou odbornicí na historické vozy. Proč se ovšem teď Kateřina Trnková (34), která toho ví o autech mnohem více než většina mužů, rozhodla pracovat pro unikátního prodejce luxusní audio a video techniky?

Jak se mladá žena stane odbornicí na historické automobily?

Stejně tak jako straší muž. I když chápu, že to není obvyklé, já to tak neberu. Už jako malou holčičku mne více než panenky zajímaly spíš klučičí hračky. Panenky jsem jako malá obchodnice směňovala za prak, prázdný kočárek jsem pouštěla z kopce dolů a závodila sama se sebou. Mamince se těžko vysvětlovalo, že malá Kačenka Trnková nechce nosit šatičky a ze všeho nejvíc by si přála autíčko na setrvačník. Postupem času ale i moje rodina pochopila, že moje láska k automobilům není jen pouhým dětským rozmarem, ale hlubokou vášní. Jezdila jsem na všechny srazy, výstavy, četla odborné časopisy, lezla cizím lidem do aut, poslouchala rozhovory a nasávala informace. Později se ukázalo, že to všechno nebylo jen pro moje vlastní potěšení, ale že se mi můj dětský sen stal i mou prací a vášní na celý život.

Bylo těžké se prosadit v odvětví, které je kvůli předsudkům určeno spíše pro muže?

Ano, bylo, je a bude. Pro mě je to výzva, kterou ráda překonávám. Ráda vzpomínám na den, kdy jsem dostala svou životní šanci, díky které jsem se mohla zdokonalit v odvětví historických automobilů a zviditelnit v České republice, ale i v zahraničí. Mluvím teď o dni, kdy jsem po pátém kole výběrového řízení dostala tu obrovskou příležitost pracovat pro zastoupení Ferrari a Maserati v České republice. Dokonce tehdy speciálně pro mě otevřeli novou pozici – nákupčí historických vozů.

Máte svého favorita mezi automobily?

Ze všeho nejvíce miluji italské vozy, pro jejich ladné křivky, eleganci zpracování a použití materiálů, ale zejména pro dokonale vyladěné motory s tím nejkrásnějším zvukem.

Nedávno jste se ovšem vydala úplně jinou cestou, která nemá s auty příliš společného. Co vás k tomu vedlo?

Byla to touha vyzkoušet a překonat sama sebe i předsudky mého okolí. Výzva a vystoupení z komfortní zóny. Dost tomu pomohly i přesvědčovací metody mého současného zaměstnavatele. Stála jsem uprostřed první hotové poslechové místnosti, kde mi pouštěl oblíbené písně a já tehdy spatřila tu radost v jeho očích z projevu těch nejlepších reproduktorů, které jsem kdy slyšela. Věděla jsem, že to bude další práce snů, plná emocí a radosti. A taky, že je!

Čím si vás showroom VOIX získal, že jste mu „dala přednost“ před auty?

Jak jsem již zmínila, v životě se rozhoduji na základě emocí. Radím to tak i mým klientům. Myslím, že aby to čtenáři pochopili, budou mě muset navštívit, posadit se se mnou do křesla a zaposlouchat se do tónů, které vám mnohdy vykouzlí úsměv na tvářích, někdy až dojmou k slzám, jindy zas přejede mráz po těle. Jak ráda říkám já, je to dechberoucí.

Co děláte ve volném čase, pokud vůbec nějaký volný čas máte?

Vždy se snažím vyplnit každý okamžik svého života něčím, co miluji a co mě naplňuje. Poslední dobou se mojí obrovskou vášní stalo létání. Víkendy tedy trávím doslova s hlavou v oblacích. Jinak jsem hodně společenský tvor, a tak se obklopuji lidmi, které mám ráda. Často také utíkám do přírody spolu se svým pejskem, procházím se klidně i hodiny a čerpám energii.

Patříte mezi TOP české manažerky. Jaký je podle vás recept na úspěch?

Základem mého úspěchu je to, že dělám práci, která mě baví. Pak jsem schopná dělat ji celým srdcem a s přesvědčením, že je to to nejlepší, co dokáži dát sobě i svým zákazníkům. Pokud budou všichni dělat práci, která je zároveň jejich koníčkem, pak bude svět zase o trochu lepší a všichni šťastnější. Podívejte se někdy okolo sebe, když vám v restauraci přinese jídlo usměvavý číšník, hned vám chutná víc. To je můj recept. Dělej, co tě baví, ideálně s lidmi, co tě baví.

A máte nějaké životní motto?

Žijte každý den naplno, jako by byl váš poslední. Chcete létat? Létejte!