...

... Zdroj: iStock.com

Objevte své vnitřní zvíře: Jste Lev, Opice, Želva, nebo Žirafa?

Najděte svůj osobní zvířecí archetyp v našem přehledu inspirovaném typologií podle Carla Junga a osobnostního testu Katharine Briggs a Isabel Myers. A nenechte se zmást, každý ze čtyř zvířecích typů se může projevovat jako introvert i extrovert, může být inteligentní i méně inteligentní, temperamentní i uzavřený. Co je vám nejbližší, lev, opice, želva, nebo žirafa?

Lev

PRAKTICKÝ OPTIMISTA

Nepředstavujte si strašlivého krále zvířat. Nicméně pokud je Lvu v životě přidělena vůdčí role, zhostí se jí s úspěchem, protože je bystrý, pohotový a schopný.

Lidé typu Lva vyhledávají nové zážitky a dobrodružství, rychle se umějí zorientovat, zachovají klid, když se věci nevyvíjejí podle plánu. Pozorně sledují své okolí a baví je na ně reagovat, snadno se přizpůsobují změnám. Nikdo jim nemusí vysvětlovat, co je mindfulness, protože nežijí ve své hlavě, skutečně umějí žít přítomným okamžikem a užívat si ho všemi smysly.

Ano, Lvi jsou také velmi smyslní, rádi si vychutnávají dobré jídlo i sex, jsou manuálně zruční a různé druhy sportů jim nejsou cizí. Protože se dobře cítí ve svém těle, není pro ně problém pohybovat se ladně a vypadat elegantně. Lev nebývá velký řečník a myslitel, spíše šikovný řemeslník nebo praktický manažer, který si vždycky ví rady.

Jsou spontánní a přísná firemní hierarchie jim nic moc neříká, stejně jako podrobné itineráře nebo jízdní řády. Život si moc neplánují, prostě ho žijí. A berou ho takový, jaký je.

Příklady Lvů: Indiana Jones, Harry Potter, Amelia Earhart

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 4

Želva

ZODPOVĚDNÁ A VĚRNÁ

Co vás napadne, když se řekne „želva“? Že je pomalá? Možná ano. Ale také solidní a spolehlivá jako skála.

Želva vás nejspíš na večírku neoslní jiskřivou konverzací, zato v těžké chvíli bude stát při vás a bojovat za spravedlnost do posledního dechu. Nejenže je to disciplinovaný pracant, když o něco jde, Želva je také výjimečně odvážná.

Lidé „želvího“ typu oceňují tradice a zásluhy, považují si formálního vzdělání i nejrůznějších diplomů, rádi pátrají po kořenech své rodiny.

Želvu neopijete rohlíkem, uvěří jen tomu, na co si může sáhnout nebo jinak posoudit, že to je reálné, pevně ukotvené a uskutečnitelné.

Na rozdíl od Lva Želva miluje plánování a ráda si všechno předem důkladně rozmýšlí, než se do něčeho pustí. Má velký smysl pro detail a díky tomu i výbornou pozorovací schopnost. Když Želva vaří, neodchýlí se od receptu ani o centimetr, a když se rozhodne jít na výlet na Říp, vyleze tam, i kdyby přitom třikrát zmokla.

Příklady Želv: Hermiona Granger, dr. Watson

Pokračování 3 / 4

Žirafa

NEKONVENČNÍ MYSLITELKA

Představte si prototyp roztržitého vědce. Žirafa je ve svých myšlenkách vždycky o dva kroky napřed, takže může působit poněkud podivínsky. Nejvíc ze všeho ji baví zabývat se intelektuálními problémy a neřeší přitom třeba rozvázanou tkaničku. Svět je jí především zdrojem informací pro to, co se odehrává v její hlavě.

Díky tomu dokáže vždy přijít s neotřelým řešením či novátorskou myšlenkou. Vždy vás uzemní svou logikou, v argumentaci je nedostižná. S praktickým řešením už je to o něco horší.

Žirafa je velmi nezávislá, neřeší, zda naplňuje konvenční společenské škatulky, působí dojmem, že je jí jedno, co si o ní kdo myslí.

V materiálním světě může působit poněkud neohrabaně, sport či manuální práce nejsou zrovna její doménou. Její dlouhý krk jí nicméně umožňuje vidět dál než ostatní. Vždy a všude vyčnívá.

Příklady Žiraf: Sherlock Holmes, Gandalf, Lisbeth Salander

Pokračování 4 / 4

Opice

MILUJÍCÍ IDEALISTKA

Jejím velkým talentem je schopnost empatie. Vřelá a kreativní Opice má velkou schopnost vhledu do duší jiných lidí, s láskou je podporuje, s účastí sleduje jejich trable a snaží se pomáhat. Cení si vztahů, je laskavá a milující.

Mít za přítele Opici je prostě výhra, i když v případě introvertních Opic si toho nemusíte všimnout okamžitě. Informace o světě vstřebává pomocí své bystré intuice, má ohromnou schopnost vidět v lidech i okolnostech neuskutečněný potenciál, dát si dohromady dvě a dvě, nalézat souvislosti a nové možnosti. Její nápady jsou vždycky neotřelé, i když někdy moc neřeší, nakolik jsou doopravdy realizovatelné.

Mívá sklon hledat smysl života v nejrůznějších filozofiích i spirituálních naukách. Občas se jí může stát, že přehlíží detaily, žije s hlavou v oblacích a neumí stát pevně nohama na zemi – ostatně, jejím živlem jsou přece koruny stromů.

Příklady Opic: Carrie Bradshaw, Bridget Jones, princezna Diana

Článek vyšel v květnovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích červnové číslo s Tamarou Klusovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie