hrad

hrad Zdroj: iStock.com

výlet
...
...
4
Fotogalerie

Nové Hrady a Terčino údolí: Skvělý tip na výlet pro cyklisty i pěší

Pokud při svých výletech dáváte přednost spíše klidnějším místům, kde neproudí davy turistů, pak si dejte do hledáčku Novohradské hory. Tahle část naší republiky nabízí jedinečné procházky nedotčenou přírodou, během kterých nemusíte potkat ani člověka. Začít můžete v Nových Hradech.

Novohradské hory na jihu Čech nabízejí opravdu jedinečný zážitek: Vzhledem k minulosti kraje neměl člověk v minulém století moc šancí zničit tamní přírodu. Smutné události jako poválečný odsun původních obyvatel a potřeba socialistického zřízení hájit hranici se západní Evropou hluboko do vnitrozemí alespoň zachovaly tamní krajinu nedotčenou. A my máme to štěstí (a to je dobré si vždycky říct), že se nejen můžeme rozjet obdivovat tenhle krásný kout republiky, ale klidně pokračovat i v sousedním Rakousku.

Za samostatnou návštěvu stojí ale i vstupní brána do hor, městečko Nové Hrady. Hned na náměstí vás čeká radnice s renesanční fasádou s erbem rodu Buquoyů, rodu, který panství vlastnil do roku 1945. Díky němu můžete ve městě navštívit i hrad postavený na skalním ostrohu nebo si prohlédnout hrobku tohoto slavného rodu. Hlavním lákadlem je ale romantický krajinný park nazvaný Terčino nebo také Terezino údolí.

Tip: Než vyrazíte na toulky do údolí, dejte si oběd v restauraci Pod Radnicí. V horkých dnech se můžete zchladit ve sklepních prostorách nebo sedět venku. Kromě skvělé kuchyně za výborné ceny (a mimochodem i fantastické pizzy) tu najdete velice milý personál.

Terčino údolí

To nechal vytvořit v roce 1756 Jan Nepomuk Buquoy pro svoji manželku Terezii. Co si pod slovním spojením "romantický krajinný park" ale představit? Jednoduše údolí podél říčky Stropnice protkané cestičkami, mostky přes vodu, zajímavými stavbami a krajinným prvky. Některé stavby slouží dnes jako restaurace, například budovy bývalého hamru nebo lázní. Z jiných zbyly jen ruiny a člověk si může jen představovat, jak vypadalo údolí v dobách své největší krásy.

...
... | Zdroj: Profimedia.cz

Projít můžete kolem umělého vodopádu až k tvrzi Cuknštejn, která tu stála už před vybudováním parku. Mimochodem – stavební sloh budov má také úžasný název: sentimentální romantismus! Praktická informace: Před údolím jsou dvě parkoviště pro auta, v údolí je možné jezdit i na kole, ale počítejte si tím, že tam bude velká část pěších návštěvníků. Za to na výlet s kočárkem je to místo ideální.

Tip: Půjčte si kolo! Využít můžete například půjčovnu Českých drah v nedalekých Český Velenicích. V Nových Hradech jste za chvíli a pak se můžete vydat ještě dál – například do nedaleké vesnice Dobrá voda – kromě toho, že se vám od kostela naskytne fantastický výlet do krajiny, si můžete nabrat s sebou přímo z pramene tu fantastickou čistou vodu přímo z nitra čisté přírody. A co je nejlepší? Kolo můžete vrátit jinde, než jste si ho půjčili.