...

... Zdroj: archiv festivalů

Nejlepší evropské hudební festivaly letošního léta!

Česká festivalová kultura je poměrně silná, ale český fanoušek je poměrně konzervativní. Pokud milujete festivaly, kde vás kromě velkých jmen čeká i překvapení, zamiřte za hranice. Pojďme se podívat na to nejlepší z Evropy.

Primavera Sound 2018

Barcelona, moře, slunce a Primavera Sound, který rozhodně patří mezi nejlepší evropské festivaly, protože doslova spojuje festival s letní dovolenou. Začal včera, ale trvá až do 3. června, takže hlavní program ještě stihnete. Na line-upu má jak velká jména, jako jsou Lorde nebo Artic Monkeys, tak i ta menší, jako jsou Cigarettes After Sex nebo Arca. Vystoupí i oblíbená islandská zpěvačka Björk, která kdysi musela svoji show na Primaveře zrušit a nyní se vrací.

Melt Festival 2018

Nejblíže nám je německý festival Melt! Ten startuje 13. července v železném městě Ferropolis, které je zhruba šedesát kilometrů severně nad Lipskem. Za zmínku stojí rozhodně jména jako The XX, Florence + The Machine nebo Mura Masa. Na své si přijdou i fanoušci rapu a black music s Tylerem, The Creatorem, Princess Nokií nebo IAMDDB. Speciální atmosféru celému festivalu přidává fakt, že ve Ferropolis se dříve těžilo železo a jednotlivé stage jsou postavené mezi bývalými těžebními stroji.

Balaton Sound 2018

Maďarsko nám přináší hned dva velmi populární festivaly a tím prvním z nich je elektronický festival Balaton Sound, který se nenachází nikde jinde než na břehu jezera Balaton. Tenhle festival přiveze The Chainsmokers, Martina Garrixe, legendárního Davida Guettu, ale i zpěvačku Ritu Oru. Na Balatonu je nejlepší, že když si potřebujete trochu odpočinout od ruchu festivalu, můžete se zchladit právě v přilehlém jezeře.

Tommorowland 2018

Belgický festival, který je takovým Svatým grálem pro všechny příznivce techna, EDM, housu, funku, hardstylu a všech ostatních odvětví elektronické hudby. Lístky na tenhle festival mizí rychleji než máslo po slevě, takže se na něj normální smrtelník jen těžko dostane, ale pokud patříte mezi ty šťastné, tak víte, že kromě nezapomenutelné atmosféry a masivních stagí se můžete těšit třeba i na Erica Prydze, Benny Benassiho, Axwella nebo Paula van Dyka.

Sziget Festival 2018

Pravděpodobně nejdelší evropský festival a rozhodně maďarský nejoblíbenější. Svoje místo má na Markétině ostrově přímo v centru Budapešti a pro tenhle rok si na každý den připravil jedno tak velké jméno, že je doopravdy těžké zvolit dny, kterých se chcete zúčastnit. Ve středu je to Kendrik Lamar, ve čtvrtek Gorrilaz, v pátek Lana Del Rey, Mumford & Sons, v neděli Wolf Alice, v pondělí dánská MØ a v úterý to finišují Artic Monkeys. Kdo v Budapešti byl, tak se do ní vždycky rád vrací, protože silně připomíná Prahu a člověk to má skoro za rohem.

Grape Festival 2018

Jestli se necítíte vyrazit za hudbou někam do neznáma, tak bohatě postačí zajet na letiště do slovenských Piešťan. Uslyšíte tam nejen zahraniční indie skupinu Alt-J, Wilkinsona, Wolf Alici nebo Nosiu, ale furt si budete připadat jako doma, protože můžete zajít i na domácí Tata Bojs, Vypsanou Fixu nebo Midi Lidi. K obědu si můžete dát brynzové halušky, většině lidem budete rozumět a když přimhouříte obě oči, budete si připadat jako na Milovickém Votvíráku.