Biopotraviny se těší čím dál větší popularitě.

Biopotraviny se těší čím dál větší popularitě. Zdroj: členové IZPP

Měsíc biopotravin: Proč je jíst a jak je v obchodě poznat?

Září je měsícem biopotravin. Ty se v posledních letech těší čím dál větší oblibě, zemědělství v ekologickém režimu podporuje i Zelená dohoda pro Evropu. Víte, jak poznáte BIO produkty a čím jsou pro přírodu přínosné? Pojďme se na to podrobněji podívat.  

Jak poznám BIO

Na počátku zrodu každé potraviny s logem BIO stojí zemědělec provozující své hospodářství v režimu ekologického zemědělství. A nemusí to být jen malý farmář, ekologické provozy mají i větší zemědělské podniky v Česku. Všichni pak musí splňovat přísná pravidla české i evropské legislativy. Ta myslí na všechno – od pěstování plodin včetně jejich ochrany, chovu zvířat včetně jejich léčení, ale i zpracování, označování, skladování či dovoz zemědělských komodit či potravinářských produktů.

To platí nejen pro pěstování bio ovoce a zeleniny, ale také pro živočišnou produkci, která je důležitá i pro pěstování rostlin. Vedlejším produktem chovu zvířat jsou totiž nezbytné organické látky, které dodávají rostlinám živiny. Určitě už jste o chlévské mrvě či hnoji někdy slyšeli. Dodržování všech pravidel je nezávislými pověřenými subjekty kontrolováno a díky tomu se na pečeť BIO kvality u nás můžete spolehnout.

Hlavní myšlenka BIO je šetrnost

Jednou z hlavních myšlenek BIO produkce je šetrnost k přírodě. Určitě dává smysl kupovat ty produkty, které vyrostly nedaleko vašeho bydliště. To totiž znamená, že byly přepraveny nejkratší možnou cestou a mají malou uhlíkovou stopu. Zelený směr, který teď v Evropě dominuje, bude ekologické zemědělství v příštích letech jen podporovat. Negativní okolností ochrany přírody je nicméně vyšší cena produktů. Pěstování plodin bez průmyslových hnojiv a chemické ochrany je náročnější a obnáší také větší objem ručních prací.

BIO nenahradí pestrý jídelníček

Je pravdou, že BIO produkty obsahují ve většině případů méně zbytků pesticidů a herbicidů, ale jejich nutriční hodnoty jsou stejné jako u ostatních produktů. I když BIO, tak je stále důležité mít živinově a zastoupením jednotlivých druhů potravin co nejpestřejší jídelníček.

Biopotraviny v číslech

* Finanční obrat včetně vývozu dosáhl v roce 2019 přibližně 8,26 miliardy korun. Z toho celková spotřeba biopotravin (včetně dovozu) činila 5,26 miliardy korun (v porovnání s rokem 2018 to je nárůst o 19 %) a vývoz biopotravin vzrostl na 3 miliardy.

* V průměru spotřebuje ročně každý obyvatel ČR biopotraviny za 492 korun a podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů byl na úrovni 1,52 %.

* Výměra ekologicky obhospodařovaných ploch i počet ekofarem narůstá.

* V režimu ekologického zemědělství se v ČR hospodaří na 16 % ploch orné půdy.

Fandíte BIO? Nenechte si ujít výstavu

„Ekologické zemědělství – zodpovědná volba“ je výstava v Národním zemědělském muzeu, která seznamuje návštěvníky s historií a rozvojem ekologického zemědělství, jeho základními principy, výhodami a nevýhodami, které představuje produkce biopotravin, informuje o výzkumu pro zvýšení konkurenceschopnosti ekologického zemědělství. Expozice je pro návštěvníky k dispozici do 2. 1. 2022.

Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků
Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků | Zdroj: Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků

Ministerstvo zemědělství.
Ministerstvo zemědělství. | Zdroj: Ministerstvo zemědělství