Koblihy s vanilkovým krémem

Koblihy s vanilkovým krémem Zdroj: Johana Střížková (archiv časopisu F.O.O.D.)

Masopustní koblihy: Vyzkoušejte je s vanilkovým krémem!

Koblihy nadýchané jako vánek si doma zamilujete. Jejich příprava není ani složitá, ani dlouhá. Vyzkoušejte je s lahodným vanilkovým krémem. 

KOBLIHY S VANILKOVÝM KRÉMEM

20 koblih

Příprava: 45 minut + kynutí + smažení

Suroviny:

Těsto: 42 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 ml vlažného polotučného mléka, 500 g hladké mouky, 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžička strouhané citronové kůry, 1 l oleje na smažení

Vanilkový krém: 500 ml polotučného mléka, 4 žloutky, 100 g krupicového cukru, pár kapek vanilkového extraktu, 50 g hladké mouky, 200 ml smetany na šlehání

Postup:

1. Den předem si připravte krém. Mléko přiveďte k varu. Žloutky prošlehejte zvlášť s cukrem, vanilkovým extraktem a moukou. Naběračkou přilijte část horkého mléka a prošlehejte a poté směs vlijte zpátky k mléku. Za neustálého šlehání vařte 5 minut, dokud krém nezhoustne. Krém přelijte do misky, překryjte vinovou fólií, kterou přitiskněte přímo na povrch a nechte vychladit (přes noc). Smetanu vyšlehejte dotuha a spojte s chladným vanilkovým krémem. Krémem naplňte cukrářský sáček. Špejlí vytvořte v koblize prostor na krém a naplňte jej.

2. Droždí rozetřete v misce se lžičkou cukru na kaši. Přidejte polovinu vlažného mléka a lžíci mouky, ještě jednou krátce promíchejte a nechte deset minut vzejít kvásek.

3. Máslo ušlehejte se zbylým cukrem a posléze se žloutky do pěny. Přidejte mouku, sůl, citronovou kůru i kvásek, přilijte mléko a zpracujte do měkkého, hladkého, lesklého těsta. Překryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout 1 hodinu.

4. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Z těsta odkrajujte 50 g velké kousky a tvořte hladké kuličky. Skládejte je pomoučněnou plochu asi 5 cm od sebe a opět nechte pod utěrkou nakynout 20 minut.

5. Koblihy smažte přiklopené v dostatečně vysoké vrstvě oleje nejprve vrchní stranou dospod. Po 2 minutách je otočte a smažte už bez pokličky stejně dlouho na druhé straně. Hotové koblihy nechte na papírové utěrce zchladnout.

Tip: Mezi českou koblihovou klasiku se dostal tuzemák. Lžíci pálenky těsto unese.

Recept vyšel v únorovém čísle magazínu F.O.O.D.

Další skvělé recepty na koblihy najdete ZDE!

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!