Martha Issová

Martha Issová Zdroj: Anna Kovačič

Martha Issová
Martha Issová
3
Fotogalerie

Martha Issová: Při práci se do svého muže vždycky znovu zamiluju

Před časem zazářila v roli hornické ženy Marie v minisérii Dukla 1961, za kterou získala Českého lva, teď je před ní dlouho očekávaná premiéra filmu o Emilu Zátopkovi, kde hraje jednu z hlavních rolí. Na obojím spolupracovala se svým životním partnerem, režisérem a producentem Davidem Ondříčkem, s nímž má dvě dcery a podle všeho také úžasný vztah. Ale jak říká, je to někdy trochu třaskavé. Doma i v práci. Svou roli v tom hrají nepochybně i Marthiny syrské kořeny, ke kterým se hrdě hlásí, její spontánnost a živelný temperament. Ale i proto vás s touhle okouzlující ženou baví se potkat, vést s ní rozhovor a probírat každé téma.

Máte za sebou natáčení životopisného filmu Zátopek. Byla pro vás velká výzva hrát legendární Danu Zátopkovou?

Velká výzva to každopádně byla. Jednak jsem poprvé v životě hrála někoho, kdo skutečně žil, navíc Dana Zátopková v době, kdy jsme film začali točit, byla ještě naživu, takže to pro mě bylo závazné a cítila jsem velkou trému. A to pro mě nebývá dobrá výchozí pozice. Spíš se snažím takové pocity rozpouštět, protože už o sobě vím, že ve chvíli, kdy na sebe nechám působit tlak, nepracuje se mi moc dobře. Takže se na začátku každého projektu nastavuju do režimu určité radosti, lehkosti a těšení, což když se povede, bývá pro všechny zúčastněné lepší. Ale tentokrát musím říct, že jsem, přes všechnu svou snahu, měla pěkně „staženo“. Dana byla a je legenda a já si říkala: „Tak, teď přijde nějaká Issová a bude se tvářit, že je Zátopková – to jsem teda zvědavá, co tomu Dana řekne.“

Setkala jste se s ní osobně, abyste se jí na to mohla třeba přímo zeptat?

Několikrát jsem se s ní setkala už před natáčením, proto jsem věděla, že k tomu filmu přistupuje s určitou rezervou, a to mi taky nepřidalo… Měla pocit, že sport a především výjimečné okamžiky vítězství se nedají přenést a zachytit jakkoli jinak, než mimo ten konkrétní moment, kdy se doopravdy dějí. A že herci nikdy nejsou schopni tak dobrých sportovních výkonů. Z toho důvodu ke všem filmům se sportovní tematikou přistupovala s lehkou nedůvěrou, což mi taky hned napoprvé řekla, jak bylo jejím zvykem a pro mě to bylo dalších minimálně deset deka nálože navíc.

Tip na video: Jak se pro časopis Moje psychologie fotila Ester Geislerová?

Video placeholde

Martha Issová
Martha Issová | Zdroj: Anna Kovačič

Zahrát věrohodně špičkovou profesionální oštěpařku asi není jen tak. Jak náročná pro vás byla ta sportovní příprava?

Jelikož to původně vypadalo, že film začneme točit před nějakými sedmi, osmi roky, začala jsem už tehdy trénovat hod oštěpem. Pak se natáčení kvůli nedostatku peněz ještě odložilo, ale já už měla něco natrénováno a na to jsem pak mohla navázat. Celkově jsem se tréninku intenzivně věnovala rok a něco. Na Dukle mě trénoval Rudolf Černý, a to bylo moje ohromné štěstí, protože Ruda má skvělý smysl pro humor a díky tomu jsme to oba přežili. Jsem za to setkání moc vděčná a doufám, že ani Ruda toho času nijak nelituje. Pro mě to bylo skvělé a klidně bych ve hraní oštěpařek pokračovala dál.

Měla jste na začátku pochybnosti, že to nedáte?

Samozřejmě jsem k tomu přistupovala s obavami. Taky proto, že jsem doma moc dobře viděla, kolik času strávil můj partner David jako scenárista, režisér a producent toho filmu jeho přípravami, kolik energie ho to stálo, takže ta zodpovědnost, kterou jsem cítila, byla opravdu velká. Ale když jsme začali točit, tak to všechno najednou frnklo pryč a přišla jen radost. Taky to určitě bylo tím, že Emila hrál Vašek Neužil, vynikající herec a můj velký kamarád. A společně jsme se ponořili do života těch dvou úžasných lidí. Hodně jsme o nich četli, povídali si, koukali na všechny dokumenty a shodujeme se, že díky tomu máme pocit, že jsme se s nimi vlastně skamarádili. Na to, jak málo jsem Danu znala, mi citelně chybí, často na ni myslím a regulérně se mi po ní stýská. Ale to vám řekne každý, kdo ji potkal, že byla úžasná.

Celý rozhovor a další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Doprava je zdarma.

Moje psychologie 06/2021
Moje psychologie 06/2021 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie