.

. Zdroj: red

Lukáč Hejlík
Lukáč Hejlík
Lukáč Hejlík
4
Fotogalerie

Lukáš Hejlík: Dejte si na F.O.O.D. pikniku sraz s někým, koho jste dlouho neviděli

Lukáš Hejlík denně rozšiřuje obzory české gastronomie tím, že mapuje a sdílí podniky, kde se dá dobře najíst a napít. Kromě toho nechybí nikde, kde se děje „něco s jídlem“. Aktuálně se představí v roli moderátora zářijového F.O.O.D. pikniku, kde se toho bude dít opravdu hodně!

V září vás uvidíme v roli moderátora F.O.O.D. pikniku. Na co se vy osobně na této akci těšíte?

Vždycky jsem byl s košíkem, teď poprvé na pódiu. Těším se na lidi, na prodejce, na jídlo. Taky na svoje kamarády z Gastrokroužku a další hosty. Jo, a moc se mi líbí ten nápad: Dejte si na F.O.O.D. pikniku sraz s někým, s kým jste se dlouho neviděli! To je úplně super! Přemýšlím, že bych udělal takovou hodinku s fanoušky Gastromapy.

Často mapujete podniky i se svou ženou Veronikou a synem Vojtou. To s vámi ten malý opravdu jí všechna ta jídla z bister a degustačních menu? Nikdy se nemusíte přizpůsobovat dítěti a vybírat třeba podle toho, jestli jsou na menu špagety s červenou omáčkou?

Nene, to klame Instagram! Nebo možná množné číslo, ve kterém Gastromapu píšu. Ano, jasně, dělali jsme to s Veronikou tehdy (říkáme tomu doba p.n.V., tedy před naším Vojtou) spolu, jedli, fotili, já psal, Veru uploadovala. Ale pak se nainstaloval hlavní program, tedy Vojtěch Dařbuján, a bylo po srandě. Já se Mapě věnuju především na cestách se svým divadelním projektem, který mě vyhání opravdu do všech koutů naší země. Teď o prázdninách jezdíme docela často společně. A když už máme nějakou degustaci, Vojta má tablet a suché těstoviny nebo hranolky, jasná věc.

Podle jakého klíče vlastně vybíráte dobrý podnik, který navštívíte?

Nikterak složitého, dostávám tipy, ty si rámcově ověřuju přes internet, stránky a Facebook toho daného podniku. Když se mi to líbí, vkládám si to na takovou vedlejší mapu, říkám tomu Mapa tipů, a pak na cestách plánuju, co kdy kde vymyslet. Dobrá zpráva je, že těch tipů neskutečně přibývá. Na uživatelské mapě, tedy gastromapa.hejlik.cz, už mám téměř sedm set podniků, za sebou mám tisíc návštěv, ale troufnu si říct, že mi ještě tak šest set podniků zbývá, a jelikož každý den jeden přibývá, je to vesměs neřešitelné.

Lukáč Hejlík
Lukáč Hejlík | Zdroj: Adriana Fialová, Gastromapa

Co vás v poslední době na české gastroscéně překvapilo? Objevují se ještě nějaké nové koncepty?

Jasně, je toho opravdu moc. Baví mě fine-dining na Hraničním zámku v Hlohovci, baví mě krásná hospoda Kovářova kobyla u Adršpašsko-teplických skal. Líbí se mi s jakou pregnantností se pustí milionář do rekonstrukce pivovaru v Kamenici nad Lipou místo toho, aby si po prodeji své firmy válel šunky v katalogových destinacích. Líbí se mi všechny projekty, které nějak posouvají své okolí. Ty mapuju! A baví mě o nich řvát na všechny, které to baví poslouchat. Ano, jsem notorický chválič, ale pesimismu bylo v Česku už dost, ne?

Před pár lety jste v jednom z rozhovorů řekl, že máte v hlavě projekty na tři životy a mimo jiné jste zmínil Gastrokroužek jako televizní pořad, knihu o kavárnách, bistro v Olomouci. Co z toho je dnes relevantní? Popřípadě co nového máte v plánu?

Gastrokroužek se nám zacyklil do krásné knížky, která má nejenom osmdesát receptů, které se dají uvařit a sníst, ale navíc je také vtipná a inspirující. A to ne zrovna proto, že jsem sedm receptů udělal já, ale protože je tam prostě fantastická konstelace přátel, kteří se u vaření dlouho potkávali a byl u toho vždycky smích, fantasticky strávený čas a jídlo. Vzniklo to dost nevinně u mě v obýváku a stal se z toho inspirující fenomén: oslovit pár kámošů, vymyslet téma a k tomu nějaké menu, do kterého každý přispěje jedním chodem. Věřte, že je to skvělá zábava. Bistro v Olomouci nebude! Naštěstí jich tam už spousta nových je a pro tchyni na důchod vymyslím něco jiného. Knížka Gastromapy stejně jako appka se ale připravuje.

ZVEME VÁS NA F.O.O.D. piknik!

V neděli 2. září se na vás od 11:00 do 19:00 těšíme na Ladronce!

Piknikové koše plné dobrot, atraktivní program, skvělé jídlo… To je ideální důvod přijít na F.O.O.D. piknik, dát si tu schůzku s někým, s kým jste se dlouho neviděli, a užít si den společně.

Na celý den máme připravený program, který bude moderovat autor Gastromapy, člen Gastrokroužku a náš spolupracovník Lukáš Hejlík.

Na pódiu vám předvedou své kuchařské umění klíčové osobnosti Gastrokroužku, tedy i šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Darina Křivánková.

Těšte se mimo jiné na show Markéty Pavleye alias Kitchenette, Jany Králikové ze Zásadně zdravě a Jirky Kuči z blogu Kitchen Story.

Na místě si, tak jako je zvykem, budete moci koupit piknikové koše, dát si něco dobrého u stánků farmářů a kulinářů, rozložit piknikovou deku a užívat si den.

Kde jinde by se měli lidé scházet než nad dobrým jídlem. Sledujte nás na foodpiknik.recepty.cz.

.
. | Zdroj: red