Leaf (Dubečská 8, Praha 10)
Doporučuje Kristýna Dobeš Moučková, editorka Ženy.cz
Pražské Strašnice sice nepatří mezi hlavní foodie čtvrti, i přesto se tu v posledních letech objevují nové, zajímavé podniky. Jedním z nich je příjemný fine diningový Leaf, který otevřela šéfkuchařka Bára Šimůnková se svým partnerem Michalem Bílkem. Zatímco Bára sbírala zkušenosti v restauracích v Londýně a New Yorku, Michal pracoval v londýnské Restaurant Gordon Ramsay, která se chlubí třemi michelinskými hvězdami. V Leafu si vychutnáte tří nebo pětichodové menu poskládané ze sezonních a lokálních surovin. Prostředí je útulné, civilní a zvenku velmi nenápadné, což se na příjemné rande ve dvou hodí.
TIP NA VIDEO: Nejkrásnější doplňky na valentýnské rande podle Skandinávek

Další tipy najdete v následujících kapitolách. >>>
Tāst (Šporkova 5, Praha 1)
Doporučuje Ivona Horváth Souralová, redaktorka Ženy.cz
Přiznám se, že s restaurací Tāst, která v malebných zákoutích Malé Strany otevřela teprve loni, ještě nemám zkušenost. Mám ji ale uloženou jako ideální tip pro romantické rande – i vzhledem k procházce v okolí Petřína, která může následovat. Tāst se soustředí na moderní pojetí české a evropské kuchyně, a i přes turisticky lákavou adresu cílí především na lokální foodies. Menu je příjemně střídmé, vybírat můžete ze čtyř předkrmů, pěti hlavních jídel a dvou dezertů – sladkého a selekce sýrů. Pro nás by byl bezesporu první volbou tatarák z fotky níže. Rezervace je možné provést i on-line, byť zrovna na Valentýna už se velmi rychle plní. Lásku lze ale oslavovat jídlem kdykoli, že?
The Tavern (Chopinova 12, Praha 2)
Doporučuje Kateřina Špičáková, externistka Ženy.cz
Žižkovská burgrárna sice na první pohled nevypadá jako nejvhodnější místo pro romantickou večeři, já se tam ale vždycky cítím neskutečně pohodlně. Je to malý, intimní podnik, kde skvěle vaří (podle mě je to vůbec nejlepší místo v Praze, kam jít na burger), dělají perfektní koktejly a obsluha zákazníky nijak zvlášť neotravuje. To je pro mě definice ideálního místa na valentýnskou schůzku.
Pasta Fresca (Celetná 11, Praha 1)
Doporučuje Dominika Kučinská, beauty redaktorka Ženy.cz
Ideální valentýnskou kuchyní je pro mě rozhodně ta italská. Skvělé připravené risotto nebo pasta v kombinaci s kvalitním italským červeným vínem ve mně vyvolává pocity lásky zkrátka nejvíc. Mezi mé nejoblíbenější pražské restaurace specializující se na italskou gastronomii je určitě Pasta Fresca, kterou najdete kousek od Staroměstského náměstí v ulici Celetná. V gotických sklepních prostorech se nachází trattorie působící nezvykle romanticky a útulně. Obsluha zde má navíc skvěle vyvinutý cit pro komunikaci se zákazníky a chová se velmi mile a profesionálně. Pokrmy podávané v Pasta Fresca jsou připravovány s úctou k surovinám a tradicím, takže si zde dáte čerstvě vyrobené bezmasé těstoviny, špagety s mušlemi, ale i steaky z kvalitního masa.
Field (U Milosrdných 12, Praha 1)
Doporučuje Kristýna Juřicová, social media manager Ženy.cz
Na speciální večeři bych zašla do michelinské restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka. Pochutnáte si zde na degustačním sezonním menu – na výběr máte šestichodové nebo desetichodové. Ke každému chodu je navíc možné si objednat vinné párování, gastronomický zážitek je tu tak 100% zaručen. Field je skvělý i tím, že se vrací ke kořenům surovin, dbá na přírodní původ a stojí si za tím, že pole je v kuchyni základem všeho. A s tím nelze než naprosto souhlasit, neboť kvalitní suroviny, rovná se vynikající pokrm. Restaurace se navíc nachází na Starém Městě, proto si po takovém zážitku můžete rovnou udělat romantickou procházku Prahou.
Čestr (Legerova 75, Praha 1)
Doporučuje Kristýna Dobeš Moučková, editorka Ženy.cz
Mekka všech milovníků steaků je naprostá klasika, do které se s manželem pravidelně vracíme, a vždy odcházíme nadšení a pořádně přejedení. Pokud s tímto podnikem spadajícím do rodiny Ambiente nemáte zkušenost, dejte si při své první návštěvě jejich tříchodové menu, které vám představí klíčové sekce nabídky – předkrmy, pečená masa a steaky. Hodování začněte ideálně tatarákem se sušeným žloutkem – popravdě, nikdy jsem nejedla lepší. Za vyzkoušení stojí také masa ze sauny spárovaná s vynikající bramborovou kaší. Menu pak zakončete jedním z nabízených steaků a nezapomeňte si k němu objednat hranolky a legendární perigordskou omáčku s lanýži, kvůli které je jednoduše nutné se do Čestru pravidelně vracet.
Dian (Vyskočilova 4, Praha 4)
Doporučuje Ivona Horváth Souralová, redaktorka Ženy.cz
Váhala jsem mezi několika moderními asijskými restauracemi – vedle Dianu rádi chodíme také do Sansho a QQ Asian Kitchen, které jsou stejně super, pokud chcete jíst v centru. Nakonec jsem zvolila Dian, kam jsme s manželem v poslední době pokaždé zavítali, když jsme měli dceru u babičky. Vždycky si zde dáváme naprosto dokonalé bao buns se smaženým kuřetem a naposledy jsme k tomu měli napůl mořského vlka v rajčatové chilli omáčce s rýžovými nudlemi. Dian je zkrátka srdcovka, která se i vzhledem ke vzdálenější adrese jen tak neomrzí.
Ansambl Bistro (Krymská 2, Praha 10)
Doporučuje Kateřina Špičáková, externistka Ženy.cz
Relativně nový vršovický podnik mě láká už dlouho. Mladý tým nadšených kuchařů vaří moderní česko-francouzskou kuchyni, což v praxi znamená hodně zajímavý výběr, v němž najdete lanýže a Gruyère vedle klasického vývaru a lokší. Na Valentýna navíc chystají speciální menu – nejraději bych z něj ochutnala všechno, takže to je ideální příležitost bistro konečně navštívit. Jídlo doplňuje nabídka pivních speciálů a naturálních vín, což jsou moje nejoblíbenější druhy alkoholu. Případně pak schůzka může pokračovat drinkem v Café Baru Pilotů, který je doslova za rohem.
Café Savoy (Vítězná 5, Praha 5)
Doporučuje Dominika Kučinská, beauty redaktorka Ženy.cz
Café Savoy pravděpodobně nemusím dlouze představovat, ale v tomto výběru má zaslouženě své místo. Nádherné prostředí kavárny, která se na večer promění v klidnou a luxusní restauraci, je na Valentýna jako dělané. V tento den je pro hosty navíc nachystáno speciální romantické překvapení v podobě živé hudby. Zarezervujte si zde večerní tříchodové menu skládající se z kremrole s foie gras a zabaglione, králičího stehna s kroketou a dezertu v podobě malinové profiterolky. Na místě si budete moci doobjednat také vinné párování. V Café Savoy nabízejí 14. února dva termíny, a to buď od 17.30 nebo od 19.45.
Dušní Merlot (Dušní 1, Praha 1)
Doporučuje Kristýna Juřicová, social media manager Ženy.cz
Skleničku skvělého champagne či francouzského vína a lanýžovou pastu si nenechte ujít ve francouzském podniku Dušní Merlot. Když do vinárny vstoupíte, příjemně vás usadí komorní romantická atmosféra. Zároveň budete překvapeni, až vám someliéři začnou vyprávět příběh tohoto prostoru – dříve zde totiž bylo železářství. Není se tedy čemu divit, že vinárna získala první místo v kategorii Památková konverze v soutěži Národního památkového ústavu. Degustační menu v Dušní Merlot vám připraví someliér a foodbloger Milan Juřica. Těšit se můžete jak na lanýžové speciality, tak i na šneky či foie gras.