Nepodceňujte pravidelné vyšetření prsou.

Nepodceňujte pravidelné vyšetření prsou. Zdroj: iStock.com

Jednoduchý návod na samovyšetření prsou: Proč a kdy ho provádět?

Jednou z metod, jak odhalit nádorové onemocnění prsu, je samovyšetření. To samozřejmě nemůže nahradit mamografické vyšetření či ultrazvuk, ale rozhodně by ho každá žena měla zařadit do své každoměsíční rutiny v péči o sebe samu.

Ženy, které doposud samovyšetření neprováděly, by měly svá prsa vyšetřovat po dobu jednoho měsíce každý den. Jen tak se s nimi totiž opravdu seznámíte, a všimnete si tak případných změn.

Nejvhodnější doba pro samovyšetření je 5. až 10. po menstruaci, resp. po skončení krvácení, kdy vaše prsa nejsou citlivá na dotek a jsou měkčí. Pokud nemenstruujete, zvolte např. 1. den v měsíci, aby se vám to dobře pamatovalo.

TIP NA VIDEO: Jak probíhá vyšetření mamografem?

Jak na samovyšetření prsou? To se dozvíte v následujících kapitolách.>>>

Pokračování 2 / 5

Před začátkem vyšetření

Svlékněte se do půl těla a stoupněte si před zrcadlo. Podívejte se na svá prsa, zda se vám zdají být stejná, jako když jste se na ně dívala minule. Zda nemají jinou strukturu, barvu či tvar. Zvedněte ruce nad hlavu a znovu si je pořádně prohlédněte. Klidně ze začátku tento postup několikrát opakujte, abyste měla jistotu.

Pokračování 3 / 5

Začnete bradavkami

Prohlédněte si pořádně bradavky. Všímejte si případného výtoku, změny velikosti či zbarvení.

Pokračování 4 / 5

Technika vyšetření pohmatem

Používejte konečky prstů a vždy opačnou ruku – levou rukou vyšetřujte pravé prso a naopak. Třemi prsty provádějte krouživé pohyby po celém prsu. Nejdříve jemně a poté můžete i lehce přitlačit. Můžete si také jednu ruku zvednout, aby se vám prso trochu „pohnulo“ a vy jste tak mohla provést vyšetření důkladněji. Pokud máte velká ňadra, zkuste se prohmatat vleže na zádech. Půjde vám to snadněji. Ideální pro všechny je vyšetření provést vestoje, vsedě i vleže.

Pokračování 5 / 5

Na závěr

Nezapomeňte se zaměřit i na okolí prsou. Okolo klíčních kostí a také uzliny v podpaží.

Až 30 % jakýkoliv změn v prsou odhalí partneři při milostných hrátkách. Zapojte tak svého partnera do péče o vaše zdraví.

Věděli jste, že...

Pokud jste si při samovyšetření prsou nahmatala jakýkoliv útvar nebo jste si všimla zvláštního zbarvení či jiné změny na povrchu kůže, objednejte se co nejdříve ke svému gynekologovi. Rozhodně ale nemusíte panikařit, ne vždy se jedná o nádorové onemocnění. V mnoha případech se může jednat i o zcela běžné cysty, které vás nijak neohrozí na životě. Vždy je ale dobré vše a včas konzultovat s lékařem.