Jak skladovat potraviny?
Pokud chcete zamezit zbytečnému plýtvání jídlem i penězi, které za něj utratíte, ujistěte se, že jsou potraviny správně uskladněné. Jen tak si uchovají své přirozené vlastnosti, chuť a dlouhou trvanlivost.
Kam umístit rajčata, okurku nebo citron
Nejhorší místo pro rajčata nebo salátové okurky je lednice, kde pod vlivem nízkých teplot mouční a ztrácí na chuti. Při pokojové teplotě naopak přirozeně chuťově dozrají. Banány, citrony, pomeranče nebo meloun v ledničce měknou a plesniví, ani pro ně není přílišný chlad vhodný. Pokud máte pocit, že ovoce nestíháte sníst, udělejte si z něj čerstvou šťávu. Zamezíte jeho vyhození a obohatíte se o pořádnou dávku vitamínů. Popřípadě zavařte, pečlivě uzavřete do sklenice a skladujte na poličce ve spíži.
Česnek, cibule nebo brambory patří do spíže
Do spíže nebo sklepa, ale především chladu, sucha a temna patří brambory, česnek i cibule, kterým tak zajistíte delší životnost. Podobně na tom je také kořenová zelenina (například mrkev nebo petržel). Rozhodně byste je neměli vystavovat světlu nebo příliš velké zimě. Brambory při teplotě pod 5 stupňů zesládnou, česnek s cibulí začnou hnít. Příliš vysoká teplota naopak způsobí, že brambory začnou klíčit. U vyklíčených brambor buďte opatrní, především pokud mají klíček delší než 5 cm. Solanin, který obsahují vyklíčené a zelené brambory, je pro člověka jedovatý.
Pro běžné ovoce a zeleninu platí, že během skladování ztrácí vodu. Proto se jim nejvíce daří ve větraném sklepě s nízkou teplotou, kde je relativní vlhko. Naopak na suchém, ale chladném místě skladujte vánoční cukroví.
Co dělat, když nemáte spíž
Poslední záchranou jsou spodní šuplíky v ledničce. Neproudí do nich tolik chladného vzduchu jako do zbytku lednice a mají tak nižší teplotu. Určitě v nich však výše zmíněné potraviny zbytečně nehromaďte a zpracujte je co nejdříve. Vhodným řešením může být také tepelně izolovaná a dobře větraná bedýnka, kterou postavíte na balkon. Nejlepší variantou, jak skladovat potraviny, je ale oddělená místnost či alespoň odlehlý kout, vybavený přehledným regálovým systémem.
Jak využít poličky, regály a skříně v kuchyni
V prostředí kuchyně můžete skladovat věci, které vyžadují sucho. Mouka, cukr, sůl, různá koření, čaje, káva, čokoláda nebo cereálie. Tedy potraviny, které snad pohlcují vlhkost a pachy okolního prostředí. Kromě správné volby prostředí je dobré zmíněné potraviny přesypat do uzavíratelných skleněných nebo plastových nádob. Pojistíte se tak proti vlhkosti a případným domácím škůdcům, například hlodavcům nebo potravinovým molům.
Jak si v kuchyni, spíži i sklepě zachovat pořádek
Základem každé spíže je spolehlivý úložný systém, ve kterém každé věci přidělíte své místo. Vyplatí se myslet i na budoucnost a uskladnění sezónních produktů, které často vyžadují reorganizaci vašeho skladu či spíže. Pokud si pořídíte systém s nastavitelnou výškou desek, reorganizaci vám značně ulehčí.
Každá potravina vyžaduje trochu jiný přístup skladování. Zároveň byste měli myslet na to, jak je k sobě poskládáte. Některé potraviny se vedle sebe nesnesou a spíše jim tím ublížíte. Proto například ty, které jsou výrazně aromatické, skladujte dál od sebe, a banán nepokládejte blízko dalšího ovoce nebo zeleniny. Vylučuje totiž látky, které urychlují proces zrání okolních plodů.