Video placeholde

Jak si správně mýt ruce: Buďte důkladní a použijte dostatek mýdla!

V současné době je víc něž kdy jindy důležité dodržovat správné hygienické zásady. Rozhodně vás nepodezříváme z toho, že si nemyjete ruce, ale dost možná si je nemyjete dostatečně důkladně. 

Opravdu důkladné mytí rukou není důležité jen v době koronavirové. Celé by mělo trvat až jednu minutu. Takže ruku na srdce, opravdu mu věnujete tolik času? Nezapomínáte ani na hřbety rukou a prsty?

Správný postup při mytí rukou

1. Ruce nejprve namočte pod proudem vody a následně naneste dostatečné množství mýdla. Ideální teplota vody je 40–45 °C, což není ani studená, ani horká.

2. Krouživými pohyby pak mýdlo rozetřete dlaněmi o sebe.

3. Jednou rukou roztírejte mýdlo na hřbetu opačné ruky i mezi prsty. Pak ruce vystřídejte.

4. Spojte ruce dlaněmi k sobě a překřižte prsty obou rukou. Takto je chvíli třete o sebe, aby se mýdlo dostalo i na ta nejméně přístupná místa.

5. Vrchní stranu prstů vložte do dlaně druhé ruky a mněte. Po pár sekundách ruce vystřídejte.

6. Krouživým pohybem třete levý palec v sevřené pravé dlani a po chvilce ruce vystřídejte.

7. Krouživě třete sevřené špičky prstů pravé ruky v levé dlani a poté ruce vystřídejte. Tento pohyb odstraní nečistoty z konečků prstů a také zpoza nehtů.

8. Teď důkladně pod tekoucí vodou spláchněte veškeré mýdlo a důkladně ruce osušte ručníkem (na veřejnosti používejte vždy jednorázové papírové).

Ruce byste si měli mýt pokaždé, když použijete záchod, vystoupíte z MHD nebo přijdete zvenku domů anebo se pomazlíte s domácím mazlíčkem. Velké množství bacilů je pochopitelně ve veřejné dopravě, na madlech nákupních košíků, na penězích, tlačítkách zvonků a výtahů nebo na klikách veřejných budov. Myslete také na klávesnice počítačů a vaše mobily. Jak často je čistíte?

Přesný postup správného mytí rukou najdete v galerii:

Aktuální informace o kornaviru a opatřeních najdete zde.

Jak poznat příznaky koronaviru čtěte zde a vše o léčbě koronaviru čtěte zde.