Žena s kolem

Žena s kolem Zdroj: Pexels.com

Jak chránit sebe a děti před zhoubným melanomem? Přečtěte si odpovědi MUDr. Arenbergera

Již zítra se v Praze na Ovocném trhu (a v následujících dnech v Brně a v Ostravě) koná preventivní akce Stan proti melanomu, kde se můžete setkat s předním českým dermatologem a venerologem, profesorem MUDr. Petrem Arenbergerem. Ještě předtím jsme ho požádali, jestli by nezodpověděl pár otázek našich čtenářek. Tady jsou jeho odpovědi. 

1. Jak to, že s přibývajícím věkem máme víc mateřských znamének?

Sluníčko prokazatelně vytváří nová mateřská znaménka pouze v dětském věku. S postupujícími léty a působením UV záření u dospělých vznikají jiné hnědé afekce, například seboroické (senilní) veruky, lentiga, pihy (což nejsou mateřská znaménka) nebo "jen" prosté přesuny pigmentu. Také mateřská znaménka mohou po dovolené se sluněním vypadat dramatičtěji než bez oslunění.

Někteří se ještě stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou již maligního melanomu.

Pokračování 2 / 3

2. Jak poznám podezřelé mateřské znaménko?

Svou kůži známe nejlépe sami a zvláště tehdy, když si ji a především mateřská znaménka pravidelně kontrolujeme, dokážeme sami odhalit sebemenší odchylky v průběhu času. Je to velmi cenná informace, která podá dynamický údaj o případných změnách mateřských znamének. Někteří se ještě stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou již maligního melanomu.

Příznaky, které signalizují počínající přeměnu klidného pigmentového znaménka, jehož včasné odstranění často předejde rozvinutí zhoubného nádoru, můžeme shrnout do tzv. ABCDE pravidel. Nejlépe je najdete na webu www.melanom.cz. Pokud si nejste jisti, můžete si znaménka nechat vyšetřit ve Stanu proti melanomu. Již tento týden bude v úterý a ve středu 18. a 19. 4. v Praze (nově na Ovocném trhu za Stavovským divadlem), v pondělí 24. 4. v Brně na náměstí Svobody a v úterý 25. 4. v Ostravě v Shopping Park Avion.

Pokračování 3 / 3

3. Jak chránit na sluníčku malé děti?

Děti do jednoho roku věku slunci nevystavujeme vůbec. I v pozdějších letech je potřeba je kvalitně chránit. Nejen, že se pak nespálí, ale také se jim nevytvoří zbytečně moc mateřských znamének, která působí nejen kosmeticky rušivě, ale zároveň jejich velké množství zbytečně zvyšuje riziko vzniku melanomu. Doporučuji fotoprotekci s faktorem 30 až 50, plážové oblečení s UV faktorem a dodržování klasických režimových pravidel - přes poledne ve stínu, klobouček, slunečník atd.