Nadýchaná a zcela fit, přesně taková je omeleta z bílků.

Nadýchaná a zcela fit, přesně taková je omeleta z bílků. Zdroj: iStock

Hubnutí neohrozí! Tuhle omeletu si můžete ke snídani dopřát klidně každý den

Pokud vám zbyde při vaření nebo pečení hodně bílků či pokud s jarem hubnete do plavek, neodoláte tomuto tipu na bílo-zelenou fit omeletu.

Ingredience:

3–4 bílky, 1 jarní cibulka nebo kousek řapíkatého celeru, malá hrst čerstvého baby špenátu, hrst bylinek dle chuti (např. petrželka, pažitka, koriandr…), lžíce mléka, ředkvička k servírování, sůl, špetka bílého pepře, ½ lžičky přepuštěného másla, trocha strouhaného sýra – např. parmezán (možno vynechat)

Postup:

1. Vložte do misky 3–4 bílky, osolte je a opepřete bílým pepřem. Prošlehejte je, ale ne úplně dotuha. Stačí je zpěnit, aby byla omeleta nadýchaná.

2. Rozehřejte plotýnku a připravte si bylinky, nakrájejte si do základu jarní cibulku, šalotku nebo i řapíkatý celer.

3. Rozpusťte máslo, orestujte cibulku, k bílkům přidejte zeleň: třeba překrájený špenát a drobně posekané bylinky dle chuti. Přilijte trošku mléka nebo smetany. Nalijte směs na pánev a postupným odhrnováním a vléváním směsi udělejte klasickou omeletu.

4. Nakonec na ni nastrouhejte parmezán nebo pecorino, případně natrhejte mozzarellu (té ale používejte jen malé množství, zahříváním začne uvolňovat hodně vody). Omeleta je hotová během chvilky, záleží na vás, jestli její barvu necháte krásně sněhovou, nebo spíše dozlatova. Omeletu klasicky zabalte a rozkrojte. Dozdobit můžete ředkvičkou.