Jak na domácí medovník
Celý postup zabere asi 2 hodiny času, takže je potřeba si přípravu velmi dobře naplánovat. U medovníku je potřeba počítat s tím, že se musí nechat minimálně dva dny odležet. A to jak samotné placky, tak kompletně hotový medovník.
Suroviny:
Na těsto: 500 g hladké mouky, 1 lžíce jedlé sody, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce tekutého medu, 60 g sádla a 4 lžíce smetany nebo mléka
Na krém: 1 plechovka zkaramelizovaného salka či jiného kondenzovaného proslazeného mléka, 250 g másla
1. Příprava krému
Na krém doporučujeme použít karamelové salko, které vám velmi usnadní práci, nemusí se totiž vařit. Zkaramelizované salko stačí pouze vyšlehat se změklým máslem a na krém je vše hotovo. Samozřejmě lze použít i obyčejné salko nebo jiné kondenzované mléko, to se ale musí předem dvě hodiny vařit v hrnci s vodou, aby zkaramelizovalo. Po vychladnutí plechovku otevřete a vzniklý mléčný karamel šlehačem postupně zašlehejte do změklého másla.
2. Příprava těsta
Příprava těsta probíhá ve vodní lázni, ve které budete všechny suroviny vyšlehávat. Do většího hrnce nalijte horkou vodu a do vytvořené vodní lázně ponořte mísu. V míse rozehřejte sádlo, k němu poté přidejte cukr, vejce, med a nakonec smetanu – tu lze nahradit i obyčejným mlékem. Míchejte, dokud směs nezhoustne, trvá to asi pět minut. Poté vmíchejte mouku a jedlou sodu a nechte vychladnout. Nejméně práce budete mít s hnětačem těsta, díky němuž bude těsto dokonale vláčné. Těsto nechte nejméně 10 minut odpočinout. Mezitím si připravte 4 kusy pečicího papíru o velikosti plechu.
3. Pečení
Po 10 minutách těsto rozdělte na 8 dílů. Na pomoučeném vále každý díl rozválejte na tenký plát, z kterého vytvořte placky. Zkuste tvořit placky co nejtenčí, pečou se totiž kratší dobu a navíc jimi krém prostoupí dříve. Placky přendejte na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě na 170 °C. Pečení by mělo trvat zhruba 5 až 7 minut. Jakmile jsou placky upečené, dejte je na rovnou podložku a narovnejte na sebe, aby byly rovné. Nechte je do dalšího dne odležet. Druhý den z každé z nich vyřízněte kruh – velmi dobrou pomůckou je dno dortové formy nebo třeba talíř, který lze na placky položit a kruh podle něj vyříznout. Odřezky rozhodně nevyhazujte! Budou se hodit na kompletní dozdobení dortu.
4. Vrstvení krému na pláty
Placku natřete krémem a položte na ni druhý plát. Placky skládejte na sebe a postupujte do posledního kousku. Vrchní placku nemažte, tou celý dort zakryjete. Medovník zatižte prkénkem a dejte ideálně na dva dny do lednice odležet.
5. Finální zdobení
Nejdříve si připravte medovníkovou „drobenku“, kterou se medovník celý posype: Upečené odřezky těsta rozdrobte v mixéru nebo kuchyňském sekáčku na jemno. Poté celý medovník potřete zbylým krémem. Doporučujeme dort pomazat nejdříve pouze ze stran, poté ho vzít mezi obě dlaně a v míse s rozemletým korpusem ho vyválet. Následně pomažte i vrchní část a zasypte zbytkem medovníkové strouhanky. Pro ještě lepší chuťový i estetický dojem můžete ozdobit čokoládou, strouhaným perníkem nebo namletými ořechy.