Vejce Benedikt si můžete připravit i doma.

Vejce Benedikt si můžete připravit i doma. Zdroj: Mall TV

Dokonalá vejce Benedikt jako z restaurace: Zvládnete je i vy!

Největší snídaňová klasika! Možná taky nejpracnější, ale na to se už u stolu nikdo neptá. Ztracená vejce i holandskou zvládnete na jedničku!

Rozpis surovin je pro 8 porcí. Množství se dá rozumně zmenšit na polovinu, pokud budete pracovat v malé misce s rendlíkem. Pokud budete upravovat míry – nikdy nesnižujte poměr másla. Je důležité použít opravdu čerstvá vejce. Čím je vejce čerstvější, tím má pevnější bílek a tím lépe bude držet pohromadě. Starší vejce mají bílek hodně tekutý a poznáte to v momentě, když vložíte vejce do vody. Ve vodě bude plavat spousta kousků sraženého bílku.

Pokud nemáte, můžete muffiny nahradit nějakou pěknou máslovou žemlí nebo i dobrým toastovým chlebem. Výběr šunky máte taky široký – anglickou libovou, klasickou dušenou, parmskou, šunku od kosti, ale klidně i vykřupanou snídaňovou slaninu. V klasických receptech bývá šunka opečená, ale já ji mám nejraději jen tak. Nechám na vás!

Suroviny: 8 čerstvých vajec, 8 plátků šunky, 4 anglické muffiny (nebo fajnové žemličky), 4 žloutky, 250 g rozpuštěného přepuštěného másla (může být i obyčejné), 1 lžíce vinného octa, 4 lžíce vody, 1 lžíce nahrubo drceného pepře, 1/2 citronu, bylinky a sůl

Postup:

1. Připravte si nejprve ztracená vejce. Vodu v hrnci osolte a přidejte i trochu octa. Přiveďte těsně pod bod varu a lžící vodu roztočte, aby vytvořila mírný vír. Vejce vyklepněte do cedníku nebo do děrované naběračky (zbaví vás nejvíc tekutého bílku, který dělá nepořádek). Přímo z naběračky pak opatrně nechte vajíčko sjet do středu víru. Vařte 3 až 4 minuty.

2. Uvařená vejce dejte stranou do studené vody. Před podáváním je pak na minutu ponořte do teplé vody a pak krátce osušte na ubrousku. Muffiny opečte dokřupava. Pokud je budete používat, připravte si i bylinky na ozdobu.

3. Pro holandskou omáčku budete potřebovat svařený ocet. Připravte si ho v rendlíku, kde dáte 1 lžíci dobrého vinného octa, 4 lžíce vody a lžíci nahrubo drceného pepře (ne mletý, jen opravdu nahrubo drcený). Přiveďte k varu a svařte o třetinu objemu. Sceďte přes jemné sítko a nechte vychladnout.

4. Teď už jdeme konečně na holandskou. Začněte tím, že si připravíte vhodný pár – hrnec a mísa, která do něj tak akorát sedne. Na dně hrnce by měla být tenká vrstva vody (cca 3 cm) a o kousek nad ní pak dno misky. Vodu v hrnci přiveďte k varu. Žloutky dejte do mísy. Přidejte svařenou octovou redukci a metličkou spolu se žloutky rozmíchejte.

5. Hrnec s vodou si dejte mimo plamen. Přiklopte mísou a bez rozpaků začněte žloutky šlehat. Šlehejte pěkně energicky a nevynechte žádné místečko na dně mísy. Na videu ukazuji postup s klasickou metlou, obzvlášť tady se ale hodí tyčový mixér s metličkou v nástavci. Žloutky se vám postupně promění před očima. Nejprve zesvětlají a pak i krásně zhoustnou. Poznáte to tak, že za metlou zůstávají pěkné stuhy a závěje z našlehaných žloutků.

6. Za stálého šlehání postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Zprvu jen po kapkách a tenkým pramínkem. Každou porci másla musíte průběžně rozmíchat. Omáčka teď začne nabírat finální podobu a krásně zhoustne.

7. Jakmile zašleháte všechno máslo, dochuťte omáčku citronovou šťávou a solí. Nebojte se toho! Omáčku je potřeba dochutit poměrně výrazně. Od této chvíle je potřeba s omáčkou zacházet opatrně – udržujte ji zakrytou a nejlépe v mírném teple (dá se použít i termoska).

8. Jdeme konečně do finále. Připravte si muffiny a ztracená vejce. Teď je ta správná chvíle je ohřát a osušit na ubrousku. Vejce Benedikt zkompletujte na talíři. Nejprve anglický muffin, pak plátek šunky, ztracené vejce, holandská omáčka a malinko bylinek. Pokud jste se probojovali až sem, jste absolutně nejlepší – teď už zvládnete v kuchyni cokoliv.