Gulášová polévka je českou klasikou.

Gulášová polévka je českou klasikou. Zdroj: Mall TV

Klasická gulášovka: Horká, vydatná a ideální v zimě!

Klasická gulášovka! Kdy jste ji měli naposledy? Jedna z nej českých polévek. Úsporná, vydatná a pokaždé nesmírně dobrá. V zimě nastává ten správný čas se k ní zase vrátit. 

Suroviny: 300 g hovězího masa (přední, ořez), 1 l hovězího vývaru, 250 g brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 1 lžíce protlaku, 2 lžíce mouky, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, sůl a pepř

Postup:

1. Maso nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte sádlo. Přidejte najemno cibuli a na mírném plameni ji nechte pomalu zezlátnout (asi 10 minut).

2. Zvyšte plamen. K cibuli přidejte maso, okmínujte, osolte a orestujte spolu s cibulí. Maso bude pouštět šťávu, která se bude postupně odpařovat a mírně připékat na dně hrnce (to je dobře). Restujte tak dlouho, dokud se všechna šťáva nevyvaří a na dně hrnce nezbude nic jiného než připečená zlatohnědá šťáva a tuk (to je to obligátní „vyrestovat na tuk“ z kuchařek).

3. V tu chvíli přidejte protlak a prolisovaný česnek. Společně promíchejte a jen krátce orestujte. Hned poté přidejte mouku s mletou paprikou a znovu promíchejte.

4. Vše zalijte vývarem, promíchejte a přiveďte k pomalému varu. Povařte asi 15 minut. Poté přidejte brambory, majoránku a uvařte do změknutí.