Bez vlasů, Tereza Drahoňovská, 328 Kč, Knihy Dobrovský

Bez vlasů, Tereza Drahoňovská, 328 Kč, Knihy Dobrovský Zdroj: archiv firem

Svatá hlava - Hana Lehečková, 249Kč, Bookterapy.cz
Čáslavská - Jan Novák, Jaromír 99, 448 Kč, Booktherapy.cz
Bezdětná - Monika Baudišová, 280 Kč, Martinus
Ženy z Bohnic, Edna Nová, 169 Kč, Pointa
Kniha o jídle, kterou potřebujete - Karolína Four, 287 Kč, Megaknihy
14
Fotogalerie

České knihy pod stromeček, které dokáží překvapit. Tématem i ilustrací

Chcete letos darovat knihu, která je trochu jiná? Dokáže zaujmout ilustracemi, novými informacemi nebo tématem, o kterém se jen tak nemluví? Český knižní rybníček je jich plný. A cílí na všechny. Ať na vaši dospívající dceru, švagrovou intelektuálku, nebo milovnici příběhů. Vybírejte a klidně si kupte i nějakou pro sebe.

Bez vlasů – Tereza Drahoňovská

Bez vlasů, Tereza Drahoňovská, 328 Kč, Knihy Dobrovský
Bez vlasů, Tereza Drahoňovská, 328 Kč, Knihy Dobrovský | Zdroj: archiv firem

Tereza si nikdy nemyslela, že bude mít pleš dřív než její kluk. Neuměla si představit, že se jí bude stýskat po culíku, který ji lechtal na zádech. A už vůbec by ji nenapadlo, že blízké okolí i lidé na ulici jí budou vyjadřovat podporu v domnění, že si prochází chemoterapií. Když kvůli autoimunitní nemoci přišla během několika měsíců o všechny vlasy, musela se vyrovnat se změnou vzhledu, s pocitem ztráty ženskosti i s nabídkou paruk. Koloběh vyšetření, planých nadějí přinesl spoustu situací, které autorka dokáže nahlédnout s nadhledem a humorem. Svůj první rok bez vlasů líčí ve svěžím díle, které navazuje na bohatou tradici autobiografického komiksu. Jednou z forem alopecie prošlo nebo prochází 147 milionů lidí po celé planetě. Pro přibližně dvě procenta pacientů je alopecie společníkem na celý život. Komiks kromě osvěty přináší i povzbuzení pro pacienty, kteří se s tímto onemocněním vyrovnávají.

Pokračování 2 / 13

Ženy z Bohnic – Edna Nová

Ženy z Bohnic, Edna Nová, 169 Kč, Pointa
Ženy z Bohnic, Edna Nová, 169 Kč, Pointa | Zdroj: archiv značek

Autorka strávila pět měsíců v léčebně v Bohnicích, kde si prošla elektrošokovou terapií, spolykala tunu léčiv a zažila nekonečno hodin psycho sezení. Kniha Ženy z Bohnic těží z této tristní zkušenosti a líčí příběhy dvanácti žen, jež se také octly za hranou „normálního světa“. Nebere si servítky a ukazuje lehkost i tíži reality za mřížemi nemocnice. Blázen, magor, psychouš. Život autorky krom elektrošoků v Bohnicích zahrnuje vztahové držkopády, bohémský život v polosquatu či těhotenství, které kompletně celé strávila v posteli. Na UK v Praze vystudovala sociální práci a udělala si výcvik v krizové intervenci. Pracovala mimo jiné jako hajzlbába, manuální otrok v tiskárně, hlídačka dětí, osobní asistentka u dětí se zrakovým či mentálním postižením. Poté zakotvila v něčem, co by obecně nazvala jako „poradenství pro problémové rodiny“, což byl bez nadsázky džob snů. Momentálně svou (ne)pozornost věnuje malé dceři. Píše blog a čte.

Pokračování 3 / 13

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete – Karolína Fourová

Kniha o jídle, kterou potřebujete - Karolína Four, 287 Kč, Megaknihy
Kniha o jídle, kterou potřebujete - Karolína Four, 287 Kč, Megaknihy | Zdroj: archiv značek

Kniha Karolíny Fourové, odbornice na výživu a kvalitu potravin a úspěšné blogerky (FOOD BLOG ROKU 2019 – kategorie PŘÍNOS), vám pomůže pochopit základní principy stravování, představí jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučíte se správně nakupovat a dostanete odpověď na většinu otázek o jídle a potravinách, které vás kdy napadly. A abyste se v té zdravé stravě neztratili hned na začátku, najdete v knize i 40 autorčiných nejoblíbenějších receptů, které vám cestu usnadní. Dobře se bavte a nejezte blbě!

Pokračování 4 / 13

Čáslavská – Jan Novák, Jaromír 99

Čáslavská - Jan Novák, Jaromír 99, 448 Kč, Booktherapy.cz
Čáslavská - Jan Novák, Jaromír 99, 448 Kč, Booktherapy.cz | Zdroj: archiv značek

První komiksové zpracování příběhu výjimečné ženy Věry Čáslavské zavede čtenáře do hlavního města Mexika i do léčebny v Bohnicích, na mistrovství světa i do vyšetřoven Státní bezpečnosti. Tragédií Věry Čáslavské bylo, že milovala výjimečné muže: svého prvního trenéra Vladimíra Proroka i armádního důstojníka Josefa Odložila, který byl sám držitelem stříbrné medaile z Tokia. První však byl ženatý a druhý se nikdy nevyrovnal se závratnou kariérou své ženy. Po sovětské invazi v roce 1968 odmítla Věra Čáslavská odvolat podpis pod provoláním „2000 slov“ a jako držitelka sedmi zlatých olympijských medailí raději šla uklízet činžáky. Tím ale příběh jejího života ani zdaleka neskončil. Vychází ve spolupráci s Olympijským výborem.

Pokračování 5 / 13

Teena aneb Skutečný průvodce pro holky – Petra Šestáková a Vera de Nera

Teena aneb Skutečný průvodce pro holky, Petra Šestáková a Vera de Nera, 429 Kč, Pointa
Teena aneb Skutečný průvodce pro holky, Petra Šestáková a Vera de Nera, 429 Kč, Pointa | Zdroj: archiv značek

Kniha představuje neotřelou kombinaci deníkových záznamů třináctileté, respektive čtrnáctileté osmačky Teeny a praktických rad do života náctiletých, pojatých moderním a kamarádským způsobem. Každé kapitole, kterou vždy otevírá Teenin deníkový záznam a na něj navazuje část s radami souvisejícími s deníkem, odpovídá samostatné téma. Postupně tak kniha pokryje 33 tematických oblastí čítajících péči o pleť, líčení, oblékání a styl, rodinné, kamarádské i intimní vztahy, otázky spojené se školou, jako jsou motivace k učení či stres, až po problematiku kouření a drog nebo hospodaření s penězi. Zvolená forma, podtržená originálními ručními kresbami propůjčuje knize čtivost i lehkost a zároveň vytváří uceleného průvodce pro dívky v období dospívání. Vzhledem ke zvolenému věku hlavní hrdinky a stylu jejích deníkových záznamů je kniha určena primárně pro 11–15leté čtenářky, bezesporu však osloví i mnoho dívek v širším věkovém rozpětí. Autorkami knihy jsou profesionální stylistka, vizážistka a lektorka líčení Petra Šestáková a spisovatelka a autorka knižních a rozhlasových pohádek Veronika Tichá („Vera de Nera“).

Pokračování 6 / 13

Bezdětná – Monika Baudišová

Bezdětná - Monika Baudišová, 280 Kč, Martinus
Bezdětná - Monika Baudišová, 280 Kč, Martinus | Zdroj: archiv značek

Ilustrovaný příběh o neplodnosti a všem, co s sebou přináší – smutek, naději, bezmoc, vztek, černý humor, izolaci, předsudky i sblížení. O tom, jak se z nenormálního stává normální. Pro neplodné, aby se necítili sami. A pro plodné, aby si to dokázali alespoň trochu představit.

Pokračování 7 / 13

Děti z naší vily – Alice Rossi

Děti z naší vily, Alice Rossi, 359 Kč, Pikola
Děti z naší vily, Alice Rossi, 359 Kč, Pikola | Zdroj: archiv značek

Jmenuju se Adinka a budu vám vyprávět příběh svojí rodiny a jednoho velkého domu, který je tím nejbáječnějším místem na světě. Naše Villa je opravdická vila, domov, který bych nevyměnila za nic na světě. Bydlí tady moji rodiče a taky rodiče mých kamarádů – Fídi, Laurinky, Leontýnky, Vincenta a Alfréda. Když přijedou na návštěvu ještě Anetka a Miki, jsme konečně všechny děti z Villy pohromadě! Povím vám, jak si ve venkovní kuchyňce vaříme ty nejlepší dobroty, jak chodíme do letního kina přímo na naší zahradě a jak tam mámě postavené i stanové městečko, jak na podzim dlabeme dýně, jaký mumraj je u nás o Vánocích, jak jsme se stěhovali do nového bytu o dvě patra níž a spoustu dalších věcí, které zažíváme. Být Villekulanem je prostě paráda!

Pokračování 8 / 13

Svatá hlava – Hana Lehečková

Svatá hlava - Hana Lehečková, 249Kč, Bookterapy.cz
Svatá hlava - Hana Lehečková, 249Kč, Bookterapy.cz | Zdroj: archiv značek

Žije jen s mámou a babičkou, nemá ani práci, ani tátu, zato se mu zdají sny o smyslu života a moc dobře ví, kdo přijde do pekla a kdo bude spasen. Vždy rád brázdil okresní silnice na kole a házel kachnám slimáky do rybníka na návsi, nyní se ovšem protagonista pouští do nové etapy svého života: Začíná si hledat ženu a přátele. Poznává město ležící poblíž jeho rodné vesnice i ruch života spojený s místním kulturním domem. Reflektuje svět kolem sebe prostřednictvím svého zápisníku, ale často se nechá unést svou představivostí. Ne všechny změny ve svém životě však může sám řídit a ovlivňovat a to spustí řetězec událostí a bludů, který již nelze zastavit.

Pokračování 9 / 13

Moje rudá knížka – Lenka Blažejová

Moje rudá knížka, Lenka Blažejová, 250 Kč, mojerudaknizka.cz
Moje rudá knížka, Lenka Blažejová, 250 Kč, mojerudaknizka.cz | Zdroj: archiv značek

Menstruace je přirozený proces. Ale spíš se o ní mlčí nebo je tiše trpěna. Může ale být zajímavá, inspirativní, nebo dokonce vtipná? Grafička a výtvarnice Lenka Blažejová věří, že ano. A proto ručně napsala a vytvořila obrázkovou knížku plnou lehkosti a humoru. Seznámíte se v ní se zajímavostmi z historie, ale i ze žhavé současnosti. Kdo byl praotec vložek, kdy přišla lepicí revoluce nebo kdo je v Indii „menstruační muž“? Objevíte, proč je lepší červená než modrá a z jakého důvodu je menstruační krev ceněna. Dozvíte se, jak proměny nálad souvisejí s přílivem a odlivem hormonů i koloběhem v přírodě a že je to tak v pořádku. Knížka je věnovaná všem ženám a dívkám „na Měsíci“, ale určitě pobaví i muže.

Pokračování 10 / 13

Bohemian taboo stories – Kniha o lidech, kteří dělají něco sexy – Rejzek Michal

Bohemian Taboo Stories -Kniha o lidech, kteří dělají něco sexy, 809 K4, Kosmas
Bohemian Taboo Stories -Kniha o lidech, kteří dělají něco sexy, 809 K4, Kosmas | Zdroj: archiv značek

Kniha Bohemian taboo stories veřejnosti představuje zajímavé osobnosti, jež se věnují neobvyklým profesím a koníčkům, které spojuje jedno zásadní téma. Ve dvaceti povídkách a zpovědích, inspirovaných skutečnými událostmi, popisuje osudy lidí, kteří se při své zájmové nebo profesní činnosti dotýkají oblasti sexuality a erotiky. Všechny příběhy mají za cíl probudit ve čtenářích zájem o neobvyklé obory a nabídnout jiný pohled na lidskou sexualitu a díky velmi osobním příběhům, popisujícím důležité okamžiky v životech nejrůznějších osobností, možná také řešení stigmat, která s ní bývají spojována. Jednotlivé kapitoly jsou vždy věnovány konkrétní oblasti: od Prague Pride přes Laboratoř evoluční sexuologie a psychopatologie až po kultovního fotografa Petra Jedináka. Publikace je doprovázena poutavými ilustracemi a vzrušujícími fotografiemi.

Pokračování 11 / 13

Tokyo story – Tereza Macková

Tokyo story, Tereza Macková, 249 Kč, Pointa
Tokyo story, Tereza Macková, 249 Kč, Pointa | Zdroj: archiv značek

Debutující autorka Tereza Macková zasadila svoji prvotinu Tokyo story do japonských reálií, které ji po osobní návštěvě naprosto okouzlily. Vydejte se na dalekou cestu za láskou na stránkách její nové knížky. Příběh je o dívce, která se vypraví do Tokia, aby našla muže, do kterého je zamilovaná. Stopy k jejímu pátrání jsou pouze fotografie a křestní jméno muže, kterého hledá. „K napsání knihy mě inspirovala má první návštěva Japonska, kde jsem se do téhle země a jejích obyvatel naprosto zamilovala. Proto když jsem se rozhodla začít psát svou první knihu, byla volba místa, kde se děj bude odehrávat, naprosto jasná. Věděla jsem, že hlavní hrdinka bude Češka, která z nějakého důvodu odjede do Tokia, abych jejíma očima mohla popsat dojem, který na mě tahle země udělala. A potom už jsem krok za krokem skládala celý příběh,“ říká o volbě tématu a psaní knížky autorka.

Pokračování 12 / 13

Hrdinky : Fučíková, Tučková, Křížová a kol.

Hrdinky, Fučíková, Tučková, Křížová a kol. 359 Kč, Pikola
Hrdinky, Fučíková, Tučková, Křížová a kol. 359 Kč, Pikola | Zdroj: archiv značek

Byly odvážné. Mnohdy předběhly dobu. Šly si za svým a někdy za odvahu zaplatily cenu nejvyšší. Ale svým příběhem inspirovaly tisíce a miliony dalších žen, které dnes díky nim mohou žít svobodně a podle svých představ. Strhující vyprávění o šedesáti výjimečných a leckdy zapomenutých hrdinkách z české kotliny od těch nejdávnějších dob až po současnost doprovází originální portréty od studentů plzeňské „Sutnarky“, textové medailony Kateřiny Tučkové a historické vstupy Renáty Fučíkové, které ukazují, jak se žilo ženám v různých obdobích dějin.

Pokračování 13 / 13

Tereza Pařízková: Stela v zemi tučňáků

Stela v zemi tučňáků, Tereza Pařízková, 259 Kč, Pikola
Stela v zemi tučňáků, Tereza Pařízková, 259 Kč, Pikola | Zdroj: archiv značek

Budu vám vyprávět příběh, který vás zavede přes nejrozbouřenější moře až na kontinent, který nikomu nepatří. Ocitnete se na opačném konci světa, kde vás z nekonečných ledových plání začnou pálit oči a kde pochopíte, že příroda má vše dobře vymyšlené. Jmenuju se Stela, je mi už jedenáct a moje dobrodružství jenom tak nekončí. To, že můj táta je mašér a na Aljašce si splnil svůj dávný sen, už nejspíš víte. Je však načase vzít vás zpátky do Osmihorek a vypovědět vám příběh dalšího člena mojí rodiny.