Buď fit s Dietou: Strava je základ! Jak si vařit zdravě a chutně?
Další setkání s Nicole, Táňou a Marií je za námi. Účastnice projektu Buď fit s Dietou absolvovaly další workshop a posunuly se tak blíž k vysněné váze a udržitelnému a zdravému životnímu stylu. Co se naučily, jak se jim daří? Všechno se dozvíte – a na konci článku najdete i malý bonus pro sebe.
Minulý měsíc jsme vám ukázali úžasné proměny účastnic letošního ročníku Buď fit s Dietou – Nicole, Taťány a Marie. Přestože všechny tři dělí od jejich vysněných cílů ještě pár větších či menších kroků, což znamená, že jsou stále ještě v hubnoucím režimu, čas, kdy se začnou zase stravovat „po vlastní ose“, se blíží. V praxi to znamená, že budou postupně odebírat jídla z režimu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan a přidávat do jídelníčku běžné zdravé potraviny. S tím jim samozřejmě budou pomáhat jejich výživoví poradci: Lukáš Vrána a Hana Kinštová z The 1:1 Diet, ale také časopis Dieta. A proto jsme se společně sešli na v pořadí již druhém workshopu s názvem SUPER JÍDLO.
Abychom na to nebyli sami, pozvali jsme si do pražského Kreativního prostoru Město.Moře pár odborníků na jídlo a vaření. A chybět samozřejmě nesměl ani Lukáš Vrána. Co všechno jsme společně zvládli? Jako první za Nicole, Táňou a Maruškou dorazil náš kolega z vydavatelství, šéfredaktor časopisu F.O.O.D. Jiří Hilgart, který jim nejen ukázal spoustu kuchařských fíglů a vychytávek, ale společně s Lukášem s děvčaty připravil dva recepty z kuchařky Zdravě & chutně The 1:1 Diet. První byla vynikající domácí zeleninová polévka, kterou Jirka „vytunil“ Cannellini fazolemi z řady Vapeur od Bonduelle a čerstvými houbami. Poté se společně vrhli ještě na krůtí prsa s květákovou rýží. Ta připravili jak ve variantě ze syrového květáku, tak z mražené květákové rýže Bonduelle. Pokud jste podobně jako my někdy doma vyráběli květákovou rýži, pak jistě dokážete ocenit výhody úspory času a práce hotové verze, protože v chuti rozhodně rozdíl nenajdete.
Odpoledne se k nám přidala kuchařka, influencerka a podnikatelka Marcela Vuong, která se s Nicole, Táňou a Maruškou vydala na virtuální cestu do Vietnamu. Společně připravily nejprve lahodný mangový salát s krevetami (olizujeme se ještě teď) a poté restované hovězí s fazolkami a rýží. V druhém receptu hráli prim po vynikajícím hovězím a voňavých vietnamských bylinkách opět šikovní pomocníci od Bonduelle, Květáková rýže a Zelené fazolky Vapeur. Pozor: dobrá zpráva pro vás, pokud podobně jako my milujete vietnamská jídla, tak sledujte Dietu, na rozhovor s Marcelou se můžete těšit v některém z příštích čísel.
Jako každé delikátní menu i to naše potřebovalo sladkou tečku – a s tou nám přišla pomoct Viki Hrazdílková, kterou můžete znát z loňského ročníku Buď fit s Dietou, ale také jako účastnici soutěže MasterChef a influencerku. Viki tentokrát u našich děvčat zabodovala fitness košíčky z banánů a ovesných vloček, které jsme naplnili výběrem těch nejpopulárnějších proteinových pudinků a pěn Ehrmann a dozdobili čerstvým i lyofilizovaným ovocem a oříšky.
Posledním bodem programu měla být přednáška šéfredaktorky časopisu Dieta Marie Makovské o tom, jak zavádět všechnu tu výživovou teorii, kterou jsme dosud Nicole, Taťáně a Marii nalili do hlav, do praxe a nezbláznit se z toho. Příjemná atmosféra, všechno snědené jídlo a dobrá nálada však přednášku změnily v otevřenou diskusi, kdy děvčata dostala odpovědi na všechny své otázky.
A co bude dál? Dál vám na následujících stránkách Nicole, Táňa i Maruška samy prozradí, jaký mají vztah k vaření. Máme pro vás také recepty z workshopu (najdete je i na sociálních sítích časopisu Dieta, kde bude také spousta bonusových materiálů) a naše účastnice čeká další školení – tentokrát na téma Super Pohyb, kde jsme si pro ně připravili… To se dozvíte brzy. Tak zůstaňte s námi.
Článek pokračuje na dalších stranách. >>>
Pokračování 2 / 5
Marie Jantošová
Jaký máš vztah k vaření?
Vztah k vaření jsem měla vždy kladný. Ráda jsem zkoušela nové recepty, ale za poslední 3 měsíce, kdy jsem v programu The 1:1 Diet, jsem si odvykla vařit a musím přiznat, že je to pohodlné. Člověk má více času sám na sebe. Ale po workshopu SUPER JÍDLO se už nemůžu dočkat, až zase budu vařit a zkusím všechny recepty, které jsme na workshopu připravovali.
Co vaříš nejradši?
Nejraději připravuju saláty s různými druhy masa a ryb.
Jaké jídlo si nejradši necháš udělat od maminky? A necháš si ho udělat?
Maminka dělá výborné dorty a koláče… Ale vzhledem k programu The 1:1 Diet nemám potřebu nic takového jíst.
Co tě na workshopu bavilo nejvíc?
Nejvíce mě bavil kurz vaření s Marcelou Vuong.
Jakou radu/tip chceš určitě vyzkoušet?
Určitě si chci pořídit kuchyňský teploměr, kterým budu zjišťovat, zda je maso dostatečně uvařeno nebo upečeno. Potom chci určitě vyzkoušet mangový salát s krevetami od Marcely Vuong. A taky určitě dezert od Viki Hrazdílkové.
Stále ještě máte všechny podporu The 1:1 Diet, máš nějaké obavy, jak nový životní styl zvládneš, až na to budeš sama?
Ne, žádné obavy nemám… Díky projektu Buď fit s Dietou, úžasné podpoře The 1:1 Diet (Hanky Kinštové a Lukáše Vrány) a taky díky všem radám a společným workshopům se na nový životní styl už opravdu moc těším.
Pokračování 3 / 5
Nicole Gusarenko (Freibergová)
Jaký máš vztah k vaření?
Vaření miluju!
Co vaříš nejradši?
Nejraději vařím mexickou a asijskou kuchyni, ale zvládnu i českou, italskou a jinou klasiku.
Jaké jídlo si nejradši necháš udělat od maminky?
Od babičky mám nejraději bílou zelňačku s čerstvě nasbíranými liškami.
Co tě na workshopu bavilo nejvíc?
Kurz vaření s Marcelou Vuong, je úžasná a její recepty zajímavé!
Jakou radu/tip chceš určitě vyzkoušet?
Dnes jsem vyzkoušela mangový salát s krevetami, snad i úspěšně. (smích)
Stále ještě máte všechny podporu The 1:1 Diet, máš nějaké obavy, jak nový životní styl zvládneš, až na to budeš sama?
Samozřejmě že mám obavy! Je těžké se snažit být vždy dokonalý a nikdy nesklouznout zpět ke starým návykům. Je pak důležité si najít správný balanc!
Pokračování 4 / 5
Taťána Cikánková
Jaký máš vztah k vaření?
Já a moje vaření. (smích) Přiznám se, po workshopu si myslím, že to vůbec neumím. Ale doma vařím a i celkem ráda, hlavně když to členům rodiny chutná.
Co vaříš nejradši?
Cokoli, co je rychlé a co mám v lednici, anebo to, na co mohu využít pomalý hrnec. Pro sebe v tuto chvíli nejvíc grilované kuřecí se zeleninou. Pro ostatní členy rodiny vývary, kuřecí na nudličky, vepřo knedlo zelo, boloňské, plněné tortilly.
Jaké jídlo si nejradši necháš udělat od maminky? A necháš si ho udělat?
Kuřecí na houbách s rýží, to bych mohla pořád, ale teď jsem se opravdu striktně držela diety v první části. Určitě si ho někdy nechám udělat.
Co tě na workshopu bavilo nejvíc?
Workshop byl strašně fajn, ale moc rychle utekl. Byla jsem ráda, že jsme se viděly s holkama, s týmem z Diety a se všemi instruktory vaření, kteří nám připravili fajn kurzy, které bavily. A pak vše taky výborně chutnalo, plus jsem se i něco naučila.
Jakou radu/tip chceš určitě vyzkoušet?
Vietnamský mangový salát s krevetami, to bylo něco vynikajícího. Všechny ingredience a postup zaznamenaný, tak ho snad přenesu do reality, abych někomu i doma udělala radost.
Stále ještě máte všechny podporu The 1:1 Diet, máš nějaké obavy, jak nový životní styl zvládneš, až na to budeš sama?
Popravdě mám, dieta mi sedí, protože je pro mne tak jednoduchá, že nemusím řešit, čeho kolik mám jíst, tak aby moje tělo dostalo vše potřebné, ale věřím, no doufám, že až se dostaneme na konec diety, tak to zvládnu s přehledem.
Pokračování 5 / 5
Bonus pro vás: dva zdravé recepty z kuchařky Zdravě & chutně The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan
Domácí zeleninová polévka
Ingredience:
140 g kuřecích prsou, 800 ml vody, 1 pórek (100 g), 200 g bílé a zelené zeleniny, hrst sušených hub, mleté sušené chilli, 1 lžíce sójové omáčky, koření a bylinky podle chuti nebo 5 g Golden Vegetable
Postup:
1. Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na větší kousky a společně s houbami dáme do velkého hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
2. Než se polévka začne vařit, pórek očistíme, omyjeme, podélně rozpůlíme a rozdělíme na 5 cm dlouhé kusy, které rozkrájíme na tenké nudličky.
3. Do horkého vývaru přidáme zeleninu a pórek, dochutíme kořením nebo směsí Golden Vegetable a sušeným chilli a přivedeme k mírnému varu, který udržujeme dalších přibližně 10–15 minut.
4. Jakmile maso změkne, přimícháme sójovou omáčku, polévku ještě krátce prohřejeme a podáváme.
Krůtí prsa s květákovou „rýží“
Ingredience:
140 g krůtích prsou, 200 g květáku, 1 malá cibule (50 g), čerstvě mletý černý pepř, špetka soli
Postup:
1. Začneme přípravou květákové „rýže“: květák očistíme, omyjeme a vykrájíme tvrdé části. Jednotlivé růžičky nahrubo nastrouháme.
2. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, kterou poté na nepřilnavé pánvi krátce podusíme. Přidáme květák a dáme dusit na dalších 5 minut. Můžeme nechat v teple dojít.
3. Během přípravy květáku si očistíme a naporcujeme krůtí prsa. Buď z nich můžeme udělat medailonky, nebo je nakrájíme na nudličky. Ať už zvolíme jakýkoli tvar, maso osolíme, opepříme a na pánvi orestujeme.
4. Pokud se rozhodneme pro nudličky, smícháme je přímo s „rýží“, rozdělíme na porce a podáváme. Medailonky servírujeme na „rýži“.