Andrea Verešová

Andrea Verešová Zdroj: IVY E. MORWEN

Andrea Verešová
Andrea Verešová
Andrea Verešová
Andrea Verešová
Andrea Verešová
6
Fotogalerie

Andrea Verešová: Jóga pro mě není sport, ale životní styl

Prohlédněte si její Instagram, vypadá jako reklama na krásný život s jógou. Modelka je jí věrná od konce prvního těhotenství, tedy téměř deset let. Jak vypadají její dny, jak odpočívá, a vede k józe i dceru a syna?

Když vás člověk sleduje na sociálních sítích, má pocit, že pořád cvičíte jógu. Co pro vás znamená?

Jóga není sport, ale životní styl. Díky ní se cítím líp fyzicky i psychicky. Zklidňuje mysl, protahuje tělo, čistí lymfatický systém a zvyšuje imunitu. Je unikátní cestou ke zlepšení pružnosti těla, pevnosti svalů, vytrvalosti a rovnováhy. Ideální mix, který vás nutí se stále zdokonalovat a posouvat limity.

Kolik let ji cvičíte?

Jógu jsem znala dlouho, ale pravidelně jsem začala cvičit až v těhotenství. Do té doby jsem byla zvyklá na dynamičtější cvičení, které jsem musela v pokročilém stadiu těhotenství opustit. Pravidelně cvičím již více než deset let.

Kdo vás k ní přivedl?

Od dětství mě zajímala východní kultura a filozofie. Lákalo mě vše ezoterické, nové, neprobádané. Ve dvanácti jsem poprvé četla o Silvově metodě nebo kineziologii, jedné z nejznámějších metod alternativní medicíny. Je postavena na poznatcích tradiční asijské medicíny, která respektuje jednotu těla a ducha. První knihu o józe jsem našla v maminčině knihovně. Se zaujetím jsem ji začala číst a věnovat se cvičení.

Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN

Říkala jste, že naplno jste se do jógy pustila ve vysokém stupni těhotenství. Není na vás teď málo energická?

O józe kolují různé fámy, jednou z nich je, že není náročná a energická. Opak je pravdou. Například slow flow jóga je opravdu pomalá a každá pozice se dlouze prodýchává, o to je však náročnější v pozici setrvat. Powerjóga je zase hodně dynamická a garantuju vám, že se u ní zapotí každý.

Pokračování 2 / 4

Učíte ji i své děti? Berete případně s sebou na cvičení svého muže?

Když cvičím ráno o víkendu pozdrav slunci, děti se občas přidají a protáhnou se se mnou. Není to pravidlo a ani je k tomu nenutím. K józe, jako ke každému jinému sportu, si musí najít cestu každý sám. Manžel cvičí jen určité ásany, a to hlavně v případě, že ho třeba začnou bolet záda.

Kde cvičíte nejraději?

Doma. Svůj cvičební program si flexibilně upravuji podle toho, kolik mám času a jak náročný pracovní den mě čeká. Zpravidla si dávám do těla ráno, když děti odejdou do školy, to se pak snažím mít aspoň hodinku jen pro sebe. Samozřejmě mi to nevyjde vždy.

Kde pro vás bylo nejhezčí místo ke cvičení?

Hrozně mě baví cvičit na pláži při východu slunce. Ten všude panující klid, čistý svěží vzduch a několik pozdravů slunce… jak lépe začít den?

Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN

Pomohla vám jóga i v tom, abyste se po dětech rychle dostala zpět ke svým mírám?

Jóga mi pomohla zůstat ve formě během těhotenství a po porodu jsem se díky ní dostala velmi rychle na svou váhu. Nemůžu ale říct, že je všespasitelná. Je důležité jíst vyváženě, pravidelně se hýbat, a hlavně se mít ráda. To je podle mě svatá trojice v cestě za pohodovým a spokojeným životem.

Pokračování 3 / 4

Doplňujete ji dalšími sporty?

S prvním sněhem mi přirostou k nohám lyže, které sundám, až když roztaje poslední sníh. Naše rodina miluje hory a lyže, v zimě prakticky každý víkend odjíždíme do Špindlerova Mlýna, kde děti chodí do školy lyžování a snowboardingu a my s manželem celé dny trávíme na svahu. Ráda běhám nebo cvičím pilates. Důležité je dělat to, co ženu baví. Výsledky se potom projeví velmi rychle.

Vždycky jste byla takhle aktivní?

Sport je nedílnou součástí celého mého života, bez pohybu jsem nesvá. Ono se to nezdá, ale i focení je občas dost náročné. Začíná se mnohdy brzo ráno a končí pozdě večer. A to jsem pak opravdu ráda, když si dám horkou vanu a lehnu si do postele.

Kdybyste nebyla osoba veřejná, dřela byste stejně?

Nemám pocit, že dřu. Mám štěstí, že jsem štíhlou postavu zdědila po rodičích a sportem ji jen zdokonaluji. Víc než dřina a odříkání je pro mě pohyb zábava a celoživotní láska. Neumím si bez něj představit život, je to jeho přirozená součást. Mám ráda pocit, že mám tělo dokonale pod kontrolou a díky tomu, že mu dávám vše, co potřebuje, mohu se na něj za všech okolností spolehnout.

Přizpůsobujete životnímu stylu i jídlo?

Racionální a vyvážená strava je nesmírně důležitá. Dostatečný přísun vitaminů, minerálů, vlákniny je základem pro fyzické zdraví a dostatek energie.

Kde nakupujete?

Jednou týdně chodím na velký nákup, a protože se často pohybuji v Praze, jezdím obvykle do Metropole Zličín, kde nakupuji jak v supermarketu, tak specializovaných prodejnách se zdravou výživou. U nás v Přešticích pak chodím k lokálním producentům typu masna nebo ovoce zelenina.

Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN

Kdo u vás vaří a co je u vás nejoblíbenější?

Vzhledem k tomu, že jsme československá rodina, preferujeme i tuto kuchyni. Nedáme dopustit na tradiční pokrmy typu svíčková, guláš z kvalitního masa nebo brynzové halušky. Hrozně ráda také peču, vůně čerstvě upečené bábovky vytváří to pravé kouzlo domova. Obecně ale jíme hodně ovoce, zeleniny, těstovinové saláty a dodržujeme pravidelný pitný režim. Děti jsou zvyklé na zdravé svačinky a lehké večeře.

Vážně si někdy dáte takové laskominy, jako jsou halušky s brynzou polité sádlem?

Určitě ano, nejlíp na světě je umí moje maminka. Kdykoli přijede na návštěvu, vaří nám je.

Pokračování 4 / 4

Vaříte nebo pečete své rodině něco, co vám připomíná dětství?

Zdědila jsem po babičce slovenskou kuchařku. Když máme o víkendu čas, a hlavně chuť na nějaké tradiční jídlo, uděláme si takovou malou slovenskou hostinu, u které často dětem vyprávím příběhy z dětství. Máme tyto společné chvíle moc rádi.

Jak vypadá váš běžný den?

Ráno s dětmi vstaneme, připravím jim snídani, svačinku do školy a vypravím je. Pokud mi to diář dovolí, hodinku cvičím. Potom se věnuji běžné administrativě, vyřizuji maily, telefonáty a připravuji se na schůzky. Poměrně často pak jezdím do Prahy, kde mě čekají pracovní schůzky, focení a aktivity podobného druhu. Nyní se navíc aktivně věnuji svému nadačnímu fondu, kde dokončujeme webové stránky, hledáme partnery a já se aktivně zapojuji do všech administrativních a legislativních záležitostí. Nadační fond jsem založila na podporu sociálně slabých a znevýhodněných dětí. A nově jsem se spojila s módní návrhářkou Zuzanou Lešák Černou a vytvořily jsme společně kolekci šatů pod značkou BlackEve.

RYCHLÝ DOTAZNÍK

V mé ledničce nikdy nechybí… kvalitní potraviny všeho druhu.

Ráno potřebuju vstávat s… rodinou. Úsměv na rtech dětí a manžela je pro mě nejdůležitější.

Nikdy bych… vědomě neublížila. Ctím heslo „Žij a nech žít“.

Zásadně nejím… uzeniny a syrové maso, od těhotenství k nim mám velmi negativní vztah.

Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN

Když si chci zahřešit, dám si… višně v hořké čokoládě.

Vždy mě nakopne… zázvorový čaj s citronem a medem.

S rodinou… trávím celé víkendy, kdy se snažíme maximálně využít každou společnou chvíli.

Nejdivnější věc, kterou jsem kdy ochutnala, je… hmyz. Ten už opravdu podruhé zkoušet nemusím.

Rozhovor připravil časopis Dieta.

CO si zkusit zacvičit ve dvou?

Video placeholde

Andrea Verešová: Jóga pro mě není sport, ale životní styl

Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN
Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN
Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN
Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN
Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN
Andrea Verešová
Andrea Verešová | Zdroj: IVY E. MORWEN