Interaktivní výstava MALÝ PRINC Elišky Podzimkové

Interaktivní výstava MALÝ PRINC Elišky Podzimkové Zdroj: archiv firem

 Výstava Czech Press Photo 2019
MINT Market Praha no. 26
Kde nasát vánoční pohodu?
Pravidelná dávka exotiky v Praze na Náplavce
Festival dětské psychologie
12
Fotogalerie

Akce v prosinci, kde nasajete vánoční atmosféru, nakoupíte a pobavíte se

Máte rádi vánoční atmosféru, ale také moc dobře víte, že než si ji užijete v klidu a pohodě, musíte zásobit Ježíška dárky pro své blízké. Co to tentokrát spojit? V předvánočním čase se s různými trhy a bazary roztrhl pytel. Nakupte tam a pak vyrazte na výstavu nebo do divadla.

MINT Market Praha no. 26

Kdy: 30. 11. v 11:00 až 1. 12. v 17:00

Kde: Pražská tržnice, Holešovice

MINT Market Praha no. 26
MINT Market Praha no. 26 | Zdroj: archiv firem

Vánoce přicházejí a s nimi i další pokračování MINT Marketu! V Pražské tržnici MINT obsadí halu 17 a její okolí. Těšte se o víkendu 30. listopadu a 1. prosince na více než 80 kreativců, kreativní doprovodný program, a hlavně na spoustu tipů na poctivé dárky od českých tvůrců. Přichystán bude i speciální okodom s kavárnou pro načerpání sil při nákupech. MINT Market je trh se svěží módou, šperky, designem a delikatesami! Tak přijďte ochutnat. Na MINT Marketu vyhlašujeme KONEC IGELITEK V ČECHÁCH! Připojte se a přijďte si na MINT k infostánku pro tuhle super plátěnku! Vstup na MINT je jako vždy zdarma a čtyřnohé miláčky rádi přivítáme.

Interaktivní výstava MALÝ PRINC Elišky Podzimkové

Kdy: 25. 10. – 31. 12. 2019

Kde: Vnitroblock, Tusarova, Praha

Interaktivní výstava MALÝ PRINC Elišky Podzimkové
Interaktivní výstava MALÝ PRINC Elišky Podzimkové | Zdroj: archiv firem

Eliška Podzimková, sedmadvacetiletá česká animátorka, ilustrátorka, fotografka a umělkyně všeho druhu nyní žijící v Praze představuje v prostorách holešovického Vnitroblocku v tento čas svou výstavu Malý princ. Jedná se o kombinované fotografie s ilustracemi, které jsou pro Eliščinu tvorbu signifikantní. Obrázky z knížky jsou zároveň animované prostřednictvím AR (augmented reality) aplikace ARTIVIVE, která je volně ke stažení a skrze kterou si návštěvníci mohou rozpohybovat jednotlivé obrázky. „Koncept výstavy je vytvořit kouzelný svět Malého prince, který zapůsobí nejen na oči, ale i na další lidské smysly. Cílem je především odstřihnout návštěvníky od každodennosti a aspoň na chvíli je vrátit do dětství,“ prozrazuje Eliška Podzimková. Magický les ozářený velkým měsícem, všude stromy a světýlka, mlha linoucí se po zemi a vůně šimrající v nose… Prostor, v němž se ocitne návštěvník v jiném světě.

Festival dětské psychologie

Kdy: 7. prosince 2019 v 9:15 až 18:30

Kde: Congres & Wellness Hotel Olšanka, Praha

Festival dětské psychologie je určen pro všechny rodiče, prarodiče, učitele, vychovatele, ale i pro všechny ty, které zajímá výchova a vývoj dětí.

Festival dětské psychologie
Festival dětské psychologie | Zdroj: archiv firem

Přemýšlíte, jak řešit každodenní výchovné situace se svými dětmi? Milujete své děti nade vše, a přesto se cítíte z jejich výchovy někdy unavení? Pochybujete o tom, zda vše děláte vždy dobře? Co je ve výchově dětí podstatné? Jak lze vychovávat bez trestů? Proč a co je důležité dětem číst a proč s dětmi zpívat? Co by děti měly a neměly jíst, aby se správně vyvíjely? Jak dětem neuškodit digitálními technologiemi? Na tyto otázky vám odpoví přední odborníci a významné osobnosti, které nabídnou poutavé a praktické přednášky o vývoji a výchově dětí – mimořádný host, filmový a divadelní herec Jaroslav Dušek, zpěvačka Eva Kleinová, prof. Radek Ptáček, prof. Lenka Šulová, výživová specialistka PharmDr. Margit Slimáková a řada dalších!

Výstava Czech Press Photo 2019

Kdy: od 26. 11. 2019 do 30. 1. 2020

Kde: Na Zlatě 1, Praha

 Výstava Czech Press Photo 2019
Výstava Czech Press Photo 2019 | Zdroj: archiv firem

Výstava Czech Press Photo 2019 představí oceněné a vybrané fotografie 25. ročníku soutěže. Mezi tématy je řada jak domácích, tak mezinárodních událostí. Autoři pořizují snímky napříč celým společenským spektrem od zpravodajských aktualit přes umění a portréty až po sport a přírodu. Řada snímků je prezentována i na obrazovkách, čímž se spektrum vystavených fotografií ještě rozšiřuje. Mezinárodní porota 25. ročníku soutěže Czech Press Photo hodnotila práce 270 fotografů, kteří zaslali téměř čtyři tisíce fotografií. Celkově se soutěžilo v osmi foto a třech video kategoriích. Soutěžit mohl každý, kdo má trvalé bydliště v Česku nebo na Slovensku a splnil podmínky účasti.

Představení The Same Self – dialog akrobatky a zpěvačky o ženské proměnlivosti

Kdy: 12. 12. 2019

Kde: KZ Domovina Praha

I zrychlená jsi v pořádku. I vzteklá jsi v pořádku. I unavená jsi v pořádku. Taková, jaká jsi právě teď, jsi v pořádku. Představením vzdušné akrobatky Ivany Kolcunové a zpěvačky Michaely Jonczy rezonuje netradiční téma. Je jím přirozená ženská proměnlivost během jednoho měsíce.

Představení The Same Self – dialog akrobatky a zpěvačky o ženské proměnlivosti
Představení The Same Self – dialog akrobatky a zpěvačky o ženské proměnlivosti | Zdroj: Jana Němcová

The Same Self vymyslela Ivana Kolcunová, vystudovaná psycholožka, která pracuje v uživatelském výzkumu. Jejím koníčkem je už osm let vzdušná akrobacie na hedvábných šálách. Představení The Same Self trvá 60 minut a je zatím nejdelší, které Ivana nejen vymyslela, ale i ztvárnila. Námět ji napadl během měsíčního jógového pobytu v Indii.

Do projektu přibrala zpěvačku Michaelu Jonczy, která je autorkou všech písní, které v představení zazpívá. Během večera zatančí také francouzská choreografka Fany Barrouquère. Hudbu složil muzikant a skladatel Viktor Kracik-Bartha, mluvené slovo si vzala na starost herečka Katarína Zatovičová a kostýmy vytvořila návrhářka Veronika Bijok.

Czech Design Week

Kdy: od 12. do 15. prosince 2019

Kde: Kongresové centrum Praha

Czech Design Week
Czech Design Week | Zdroj: archiv firem

Czech Design Week oslaví 30 let svobody a uvádí již 6. ročník festivalu designu v prostorách Kongresového centra Praha, kde bude k vidění to nejlepší z českého skla, porcelánu, šperků, originálních hraček i papírenských potřeb, interiérového designu, ale také parfémů či kožených doplňků. Návštěvníci se mohou těšit také na tematické workshopy a přednášky s odborníky. Do letošního ročníku se zapojí na 150 českých i zahraničních designérů, jejichž díla budou ke zhlédnutí také v dalších 15 partnerských galeriích a showroomech v Praze. CZDW ukazuje, že design není jen drahé zboží do bytu.

Novinkou letošního ročníku je rozdělení přehlídky na dvě části. Expo část představí instalace s jasným konceptem a uměleckým přesahem. Prostor zde dostanou mladí designéři, studia a studenti, stejně tak jako významné a již zavedené značky a umělci. Budou zde k vidění například jedinečná křišťálová díla Lukáše Jabůrka, originální skleněné vázy mladé designérky Anny Jožové nebo skleněné instalace Kristýny Venturové. Druhá část Start Up Designers bude hostit nové začínající umělce, studia či jednotlivce, kteří chtějí u veřejnosti ověřit své nápady a myšlenky a nabídnout své produkty na trh.

BLESK Vánoční Jarmark

Kdy: Pátek 13. prosince 2019 v 9:00 až 20:00

Kde: OD Kotva, náměstí Republiky, Praha

BLESK Vánoční Jarmark
BLESK Vánoční Jarmark | Zdroj: archiv firem

Milujete Vánoce, sváteční atmosféru, trhy… Ale připadá vám to všude už tak nějak stejné? Langoš, klobása, svařák, jeden druh ozdob a nic víc? U nás tohle nehrozí. Blesk pro vás nachystá oslavu nejkrásnějších dní v roce nově a jinak. Přijďte na Vánoční jarmark Blesku, který proběhne ve dnech 29. 11. – 22. 12. 2019 ve 3. patře slavného obchodního domu Kotva v Praze.

Co na vás čeká? Jarmark vás ohromí kvalitními, zajímavými i netradičními dárky. A to ve 28 stáncích, ve kterých se Vám během jarmarku postupně představí více než 100 prodejců z celého Česka, ke kterým byste jinak jen těžko hledali cestu. Od kreativních výrobců a řemeslníků, malých podnikatelů až po ty, kteří doma vyrábějí doslova na koleni krásné věci… A mohou vás to i naučit, víkendy totiž budou kromě jiného věnované i workshopům pro dospělé!

Sváteční čas na Chateau Mcely

Kdy: 30. 11. – 31. 12. 2019

Kde: Chateau Mcely

Vánoce na Chateau Mcely
Vánoce na Chateau Mcely | Zdroj: archiv Chateau Mcely

I v 21. století lze advent a Vánoce prožít tak, jak je kdysi slavili místní aristokraté i rodiny v mcelských chaloupkách, uprostřed zimní přírody, bez nákupní horečky a stresu. Poslední týdny v roce se zámek i park zahalí do metrů světelných řetězů, nasvítí ho přes 7 500 žárovek, stoleté duby zatěžkají svítící lustry a děti nespustí oči z vánočního stromu zdobeného ručně vyráběnými českými ozdobami Glassor. Čekaní na Ježíška zpříjemní víkendové tematické programy.

Sobota 30. 11. Hygge pletení, rozsvícení vánočního stromu, zámku a parku. Nebude chybět ani malé vánoční tržiště s opékáním švestek, svařeným vínem, domácím cukrovím, prskavkami a koledami. * Pátek 6. 12. charitativní adventní koncert v kostele sv. Václava ve Mcelích komorního souboru Musica Festiva di Praga * Sobota 14. 12. výroba tradičních vánočních ozdob z korálků * Sobota 21. 12. zdobení medových perníčků * Neděle 8., 15. a 22. 12. snídaně s klavírem. 31. 12. – 1. 1. klid vystřídá veselá silvestrovská noc inspirovaná letní přímořskou atmosférou filmu Mamma Mia! a legendární hudbou skupiny ABBA.

Pravidelná dávka exotiky v Praze na Náplavce

Kdy: sobota 14. prosince 2019 v 8:00 až 14:00

Kde: Farmářské Tržiště Náplavka, Praha

Pravidelná dávka exotiky v Praze na Náplavce
Pravidelná dávka exotiky v Praze na Náplavce | Zdroj: archiv firem

Exotická sezóna na Náplavce je v plném proudu! Přijďte si každou sobotu pro svou dávku exotických laskomin a pochutnejte si na nefalšované Africe (a občas pozveme i návštěvu z Asie). Každý týden se těšte na: čerstvě utržené ovoce, které vypadá, voní a chutná přesně tak, jak má – avokádo, ananas, papáju, jackfruit, marakuju, několik druhů banánů, dračí ovoce, mango, guavu, rambutan a další skvosty, to nejlepší sušené ovoce, jako třeba baby banánky, ananas nebo papáju, koření ze Zanzibaru, exkluzivní čerstvé kakaové boby, čokoládu, kávu, ručně pražené kešú oříšky a arašídy.

Výstava Bauhaus Ženy Československo

Kdy: od 19. 11. – 29. 12. 2019, út–ne 10:00–18:00

Kde: Technickém podlaží vily Tugendhat

Výstava Bauhaus Ženy Československo
Výstava Bauhaus Ženy Československo | Zdroj: archiv firem

Hlavním tématem výstavy Bauhaus ženy Československo jsou často tragické osudy studentek Bauhausu spjatých s Československem a jejich specifické zkušenosti na jedné z nejprogresivnějších uměleckých škol začátku 20. století.

Právě před sto lety se ve Výmaru otevřely dveře Bauhausu, nové školy zaměřené na architekturu a umělecké řemeslo. První ředitel školy architekt Walter Gropius chtěl „obnovit jednotu umění pod vedením architektury a obnovit těsný vztah umění k řemeslu. Umění a technika mají vytvořit nový celek. Konečným cílem vší výtvarné činnosti se má stát stavba.“ Gropius nastavil nejen moderní pedagogické metody, ale také rovnost přístupu ke vzdělání: „Za učně bude přijata každá bezúhonná osoba bez ohledu na věk a pohlaví, jejíž nadání a vzdělání bude radě mistrů připadat dostatečné.Nebudou rozdíly mezi krásným a silným pohlavím. Absolutní rovnoprávnost, ale také stejné povinnosti při práci ve všech řemeslech.“

Štědrovečerní večeře

Kdy: Úterý 24. prosince 2019 v 15:00 až 18:00

Kde: Westfield Chodov, Praha

Štědrovečerní večeře, Westfield Chodov
Štědrovečerní večeře, Westfield Chodov | Zdroj: archiv firem

Podle české tradice prostíráme na vánoční tabuli vždy o jeden talíř navíc. Je pro nečekaného hosta, který se může objevit u našich dveří a nechce trávit Vánoce sám. Na Štědrý večer by neměl být nikdo sám, proto po zavírací době ve Westfield Chodov prostřeme talířů celkem 100! Pomozte nám usadit k jednomu vánočnímu stolu 100 hostů, kteří nechtějí prožít Štědrý večer o samotě. Znáte někoho ve svém okolí, kdo nechce být na Štědrý večer sám nebo si nemůže Vánoce podle svých představ dovolit? Dejte nám vědět a pozveme ho na štědrovečerní večeři 24. prosince do Westfield Chodov. Pošlete nám email na stedryvecer@westfieldchodov.com, kde uvedete své jméno, věk, telefonní číslo a my se vám ozveme!